mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  12.11.2021 15:00:00

Solární Energie na Kypru - česká firma zde otevřela svou první elektrárnu

Solární Energie na Kypru - česká firma zde otevřela svou první elektrárnu

12.11.2021 / 14:47 | Aktualizováno: 12.11.2021 / 15:00

Příležitosti pro české firmy v oblasti solární energie na Kypru. Společnost SOLEK otevřela na Kypru svou první elektrárnu.

Podnikání v oblasti solárních energií a obnovitelných zdrojů má na Kypru velký potenciál. Výroba solární a větrné energie je spolu s objevem zemního plynu v oblasti východního Středomoří důležitým faktorem pro posílení ekonomiky a podpory udržitelného rozvoje ostrova. Zájem zahraničních společností o působení v tomto regionu dále roste i proto, že Evropská komise v příštích letech investuje přibližně 1 bilion Eur na udržitelné investice
a reformy, aby tak podpořila klimatické cíle stanovené Evropskou zelenou dohodou (Green Deal) a přispěla k rozvoji inovativních řešení pro ekologičtější a čistší energii.

Solární energie má podíl 7,3 % celkové výrobní kapacity ostrova (131,2 MW). Podle současných plánů by však energie z obnovitelných zdrojů měla v roce 2030 zajistit 25 až 40 % výroby elektřiny na Kypru. Národní plán obnovy Kyperské republiky (Recovery and Resilience Facility) zahrnuje prostředky ve výši až 968 mil. € (+ 832 mil. € kofinancování kyperskou vládou) určené, kromě oživení ekonomiky, na zelenou a digitální transformaci, kam by mělo být alokováno 728 mil. €. Z této sumy je plánováno použít 167 mil. € na alternativní formy energie a 143 mil. € na energetický upgrade. Kypr se k boji proti klimatickým změnám připojí prostřednictvím vlastních opatření i prostřednictvím spolupráce se zeměmi východního Středomoří a Blízkého východu. Naskýtá se zde proto značná příležitost pro české firmy, které přemýšlí o expandování nejen na Kypr, ale i do zemí východního Středomoří a Blízkého východu. Kyperský prezident Anastasiades prohlásil na konferenci OSN v Glasgow, že do roku 2026 Kypr vyčlení 500 mil. EUR na používání čistších paliv, jako je zemní plyn a obnovitelné zdroje energie, a také podpoří nezbytné investice do dopravy, zemědělství, průmyslu, lesnictví a na odpadní hospodářství.

Skvělým příkladem úspěšné české firmy na Kypru je firma SOLEK, která dne 27. října na ostrově otevřela svou první solární elektrárnu. Slavnostní akce se zúčastnili majitel společnosti Zdeněk Sobotka, velvyslanec ČR na Kypru Vladimír Němec, ředitel odboru životního prostředí kyperského ministerstva zemědělství, životního prostředí a rozvoje venkova pan Costas Hadjipanagiotou a další hosté. Solek plánuje nejpozději do konce roku 2024 postavit na Kypru elektrárny (v podobě 70 menších projektů) o výkonu až 150 MW, což představuje investice za zhruba dvě miliardy korun. Jak dodal majitel společnosti Zdeněk Sobotka: „Pomáháme měnit
a hlavně ekologizovat celý energetický trh na Kypru.“ Solek na ostrově spolupracuje mimo jiné i s finskou společností Flexens v oblasti využití technologií skladování elektrické energie.

V rámci Evropské unie je Kypr jedním z nejpříhodnějších míst pro solární elektrárny, a to hlavně vzhledem k vysokému počtu slunečných dnů v roce (300-340). Kyperská vláda využití obnovitelných zdrojů silně podporuje nejenom kvůli Green Deal EU, ale také kvůli skutečnosti, že výroba energie, je v současnosti na ostrově poměrně drahá a většinově se spoléhá na nákladný a hlavně neekologický těžký topný olej. Zde je úplně závislá na dovozu mnohdy
i z bezpečnostně nestabilních zemí.

Z výše uvedeného vyplývá, že investice do solárních zdrojů energie na Kypru je perspektivní, vysoce rentabilní a přináší poměrně nízká rizika.

Tým velvyslanectví České republiky v Nikósii je připraven svými kontakty jak na vládní, tak
i na podnikatelské úrovni, být maximálně nápomocen všem firmám se zájmem rozšířit své aktivity na Kypr.

SOLEK elektrárna1

SOLEK elektrárna1

SOLEK elektrárna2

SOLEK elektrárna2


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688