Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  12.11.2021 10:19:48

Ještě k americké inflaci - oproti jaru vychází ze širších základů


Včera se toho z pohledu ekonomických událostí příliš nestalo, tak bych se ještě vrátil k překvapivě vysoké americké inflaci. Ta nečekaně vyletěla v říjnu nad 6 %.


Dolar rychle zareagoval a posílil směrem k hladině 1,14 spolu s tím, jak trhy dávají vyšší pravděpodobnost rychlejšímu zpřísňování měnové politiky v USA.


Aktuálně je inflace nejvyšší od listopadu 1990 a oproti jarnímu vzedmutí inflačních tlaků jde již o širší zvýšení inflačních tlaků. Na jaře výrazně stouply ceny ojetých aut a pohonných hmot. Nyní již znatelně stoupají i ceny v dalších skupinách spotřebního koše. Stále ale platí, že dominantní zůstává růst cen energií (30 %), z čehož například ceny benzínu jsou vyšší meziročně o téměř 50 %. Růst cen ojetých aut je 10 %, potravin 5 %, bydlení (bez energií) 3,5 % atd.

Stále tak v rámci cen působí dominantní roli nabídkový šok. To je důvod, proč kolem inflace až do teď našlapoval FED vcelku po špičkách, a proč by se to nemuselo nutně změnit. Nedá se vyloučit, že nakonec FED (podobně jako v minulosti) „podlehne“ očekávání trhů, a nakonec dodá přísnější politiku, než do nedávné doby komunikoval. Ale na druhou stranu má americká ekonomika (na rozdíl od té české) s negativními nabídkovými šoky daleko větší zkušenost v tom smyslu, že si už prošla několika recesemi, které právě nabídkovými šoky začínaly.



Na obrázku je americká spotřebitelská inflace za posledních 70 let a na první pohled je vidět, že období velmi vysoké inflace, kde často byla prvotní příčina v nabídkovém šoku (ropa atd.), byly s pravidelností střídány recesí ekonomiky (šedé sloupce). A k části těchto recesí přispěla i měnová politika tím, že byla až příliš utáhnuta v reakci na růst inflace. Proto FED zůstává i přes vysokou inflaci extrémně opatrný a nežene se do žádné hurá akce. A to se asi v nejbližší době nezmění.

Jak psal Michal v jednom článku v týdnu v HN, u nás je situace trochu jiná v tom, že máme výrazně silný trh práce, což zvyšuje podíl poptávky jako příčiny vysoké inflace. I tak ale nabídkový vliv je extrémně silný i u nás, a proto stále vnímám rychlé zvyšování sazeb ČNB jako docela tenký led.


Jiří Polanský

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

12.11. 13:00  nedostatek informací? (aaa)
12.11. 12:09  nedostatek informací? (Přemek)
12.11. 12:08  nedostatek informací? (Přemek)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688