Redakce (Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  12.11.2021 09:53:59

T-Mobile – hospodářské výsledky Q3 2021: Enormní nárůst objemu přenesených dat, propojování Česka kvalitní a stabilní infrastrukturou a nová generace mobilních tarifů


Růst provozního zisku a stabilní hospodaření
Zdvojnásobené pokrytí 5G signálem, optické přípojky již v 70 městech ČR
Vznik inovačního hubu na CIIRC ČVUT
Výrazný růst počtu zákazníků využívajících mobilní služby i objemu přenesených dat

T-Mobile zveřejnil své hospodářské výsledky ke konci 3. čtvrtletí, které se nesou ve znamení růstu celkových tržeb. Společnost se výrazně soustředila na intenzivní rozvoj optické infrastruktury a sítě 5. generace, protože propojení země sítí kvalitního vysokorychlostního internetu vnímá jako klíčové pro budoucí konkurenceschopnost České republiky. Svou pozici technologického leadera posilovala i v rámci spolupráce s akademickou sférou při výstavbě inovativních laboratoří - tzv. testbedů. Mobilní služby T-Mobile využívá již téměř 6,3 milionu zákazníků a třetí čtvrtletí potvrdilo rostoucí zájem Čechů o datové služby, kterému vyšla společnost vstříc novými výhodnými tarify i službou Pořád online.

Finanční ukazatele
T-Mobile ke konci třetího čtvrtletí zaznamenal růst celkových tržeb, které se vyšplhaly na 21,4 miliardy a v porovnání se stejným obdobím loňského roku stouply o 2,9 %. Ukazatel EBITDA potvrdil stabilní hospodaření společnosti a meziročně vzrostl o 5 %. 
„I ve třetím čtvrtletí letošního roku vykazuje T-Mobile Czech Republic silnou pozici na telekomunikačním trhu a díky svým expertním a komplexním službám je pevnou oporou mobilních i firemních zákazníků v každodenním soukromém i pracovním životě,“ říká Pavel Hadrbolec, finanční ředitel T-Mobile Czech Republic.

 
Zákazníci Q1 - Q3 2020
(v tis.) Q1 - Q3 2021
(v tis.) Meziroční změna    
      (zaokrouhleno)    
Zákazníci – mobilní služby 6 181 6 259 1,3 %    
Tarifní 3 600 3 702 2,8 %    
Předplacené karty 2 037 1 973 -3,1 %    
M2M 544 584 7,4 %    
Noví zákazníci – mobilní služby* -84 81 n/a    
Tarifní 9 95 n/a    
Předplacené karty -137 -48 65,0 %    
M2M  44 34 -22,7 %    
Zákazníci – pevný broadband 361 386 6,9 %    
Zákazníci – TV 184 210 14,1 %    
    
Spotřeba  Q1 - Q3 2020 Q1 - Q3 2021 Meziroční změna    
      (zaokrouhleno)    
Minuty (milion) 9 652 9 984 3,4 %    
SMS (milion) 4 040 3 646 -9,8 %    
Data (TB) - mobilní síť 116 931 190 833 63,2 %    
Data (TB) - konvergované služby 321 528 399 758 24,3 %    
Finanční ukazatele  Q1 - Q3 2020 Q1 - Q3 2021 Meziroční změna    
(v milionech )      (zaokrouhleno)    
Celkové tržby 20 805 21 414 2,9 %    
EBITDA After Lease 8 534 8 963 5,0 %  


T-Mobile naslouchá zákaznickým potřebám

Mobilní služby T-Mobile využívalo ke konci třetího čtvrtletí roku 2021 téměř 6,3 milionu zákazníků, což je meziroční nárůst o 1,3 %. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku klesl počet majitelů předplacených karet a vzrostl podíl tarifních zákazníků, kteří tvoří cca 60 %. Díky novým tarifům a službám šitým přesně na míru zákaznickým potřebám výrazně vzrostl počet nově příchozích zákazníků využívajících mobilní služby, kterých ke konci čtvrtletí přibylo 81 000. Služby vysokorychlostního připojení využívá již 386 000 zákazníků a o 14 %, na 210 000, vzrostl i počet zákazníků T-Mobile TV.
T-Mobile již tradičně ve třetím čtvrtletí nabídl svým zákazníkům neomezená data zdarma a dále tak podpořil trend zvyšující se spotřeby dat, kdy se Češi učí využívat mobilní internet naplno. Objem přenesených dat tak v meziročním srovnání vzrostl o 63 %. Mírně vzrostl i počet provolaných minut (o 3,4 %), zatímco pokračoval setrvalý trend poklesu zasílání SMS – meziročně téměř o 10 %. Na rostoucí využití mobilních dat reaguje nové tarifní portfolio představené na konci srpna, které uživatelům přineslo větší objem dat a službu Pořád online, umožňující využívat základní služby na datech, jako jsou messengery, mapy, počasí nebo bankovnictví i po vyčerpání dat v tarifu.

Propojené Česko – rozšiřování sítě 5G i optické infrastruktury

T-Mobile od září pokrývá svou sítí páté generace 10,4 % české populace a do konce roku chce poskytnout signál 5G více než 25 % obyvatel ČR. Během srpna spustil dalších 270 vysílačů a celkem jich už provozuje více než 600. Rychlým internetem přes LTE a 5G síť pokryl i další stanice pražského metra a zákazníci se nyní připojí téměř po celé trase metra A s výjimkou rekonstruované stanice Jiřího z Poděbrad. Pokračuje také výstavba sítí optického internetu, kterými T-Mobile pokrývá už více než 250 000 domácností v 70 městech ČR

Investice do inovací v podobě univerzitních testbedů

Významného rozšíření doznala spolupráce T-Mobile s ČVUT. Skupina Deutsche Telekom vybrala Český Institut Informatiky a robotiky – CIIRC při ČVUT jako svoje partnerské centrum pro aplikovaný výzkum Průmyslu 4.0 a pod záštitou mezinárodního technologického inkubátoru Hubraum zde vznikl inovační hub pro české studenty, startupy a malé a střední firmy. CIIRC je jedním z prvních akademických pracovišť v Evropě s vlastní 5G Stand Alone (SA) mobilní kampusovou sítí, díky které bude moci spolu s T-Mobile lépe podpořit vývoj řešení pro digitální transformaci ČR. Úspěch slavil i projekt privátní kampusové sítě, kterou T-Mobile vybudoval na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava, a který se nedávno umístil mezi pěti nejlepšími v soutěži Cena za Průmysl 4.0 pořádané Svazem průmyslu a dopravy ČR.

“V T-Mobile si uvědomujeme, že širokému nasazení technologie 5G v průmyslové praxi by mělo předcházet rozsáhlé testování jednotlivých řešení, aby se ověřila jejich 100% funkčnost v komplexním průmyslovém prostředí. Ideálním místem pro takové testování je právě akademická půda. Proto jsme rádi, že stále rozšiřujeme naši spolupráci s předními českými univerzitami, ve kterých se podílíme na budování testovacích a vývojových prostředí – tzv. testbedů –, které slouží nejen k výuce, ale zejména k výzkumu a vývoji a k testování průmyslových řešení za použití nejmodernějších technologií, říká Luboš Lukasík, ředitel divize pro firemní zákazníky a státní správu.

Neomezené Sportovní léto rozhýbalo i rozdatovalo Česko

Úspěšným projektem se stala letní kampaň Sportovní neomezené léto, která vybízela k aktivnímu trávení léta ve společnosti neomezených dat pro zaznamenávání sportovních úspěchů či rodinných víkendových aktivit. T-Mobile zároveň vzdal hold českým vrcholovým sportovcům a zahrnul je do své nadlinkové i podlinkové komunikace v rámci víkendových pátrání po venkovních sportovištích. Službu si během dvou a půl měsíců aktivovalo 980 563 zákazníků a průměrná spotřeba dat vzrostla na 15,1 GB. 

Od července si nejen sportovní výkony mohou zákazníci T-Mobile měřit, aniž by s sebou měli svůj mobilní telefon. A to díky unikátní službě Apple Watch Connection, která umožňuje naplno využívat hodinky Apple Watch Cellular bez blízkosti spárovaného telefonu. T-Mobile je momentálně jediným mobilním operátorem, který tuto službu v České republice nabízí.

O společnosti

T-Mobile je největší operátor v ČR, který poskytuje mobilní služby již 6,3 milionu zákazníků. Neustále inovuje a rozšiřuje mobilní infrastrukturu, provozuje již více než 600 5G vysílačů a svou sítí páté generace chce do konce roku pokrýt 25 % obyvatel ČR. Jako digitální leader T-Mobile zásadně přispívá digitalizaci Česka budováním a rozvojem optické infrastruktury s cílem naplnit svou dlouhodobou vizi Propojená země. Na průmyslovém využití 5G sítí T-Mobile spolupracuje s předními českými technickými univerzitami v čele s CIIRC při ČVUT, na nichž buduje privátní kampusové sítě. Společné projekty v podobě inovačních hubů a testbedů cíleně podporují digitalizaci firem, startupy a rozvoj inovačního prostředí v ČR.

T-Mobile je stabilním a silným partnerem malých i velkých firem, kterým nabízí nejmodernější datacentra a pokročilá řešení pro bezpečnou a spolehlivou správu dat. Služby v oblasti kybernetické bezpečnosti či cloudová a systémová řešení využívají nejen korporace a státní správa, ale také drobní živnostníci.
T-Mobile staví své podnikání na udržitelných základech a hlásí se k jasně stanoveným principům v oblastech lidských práv, pracovních podmínek, ochrany životního prostředí a boje s korupcí. Strategickou prioritou jsou opatření ke zmírnění klimatických změn včetně využívání 100 % energie z obnovitelných zdrojů a přijetí závazku ke snížení uhlíkové stopy. T-Mobile dlouhodobě podporuje digitální inkluzi a investuje do podpory vzdělávání a digitálního wellbeingu. Vůči společnosti jako celku přijal auditovatelný závazek do konce roku 2024 podpořit 555 200 subjektů. Společnost cíleně podporuje neziskové organizace i jednotlivce, pomáhá při mimořádných událostech a její zaměstnanci se pravidelně zapojují do řady dobrovolnických aktivit po celé ČR.
T-Mobile je členem národní sítě UN Global Compact a jeho služby byly již potřetí hodnoceny jako nejlepší v Best-in-test UMLAUT (dříve P3).



Zuzana Svobodová
Manažerka externí komunikace
T-Mobile Czech Republic a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688