msmt.cz (MŠMT)
Studium  |  11.11.2021 16:00:24

Stipendia na akademický rok 2022/2023

Stipendia nabízená v rámci mezivládních výměnných programů

OBECNÉ PODMÍNKY

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky (dále jen “MŠMT”) každoročně nabízí cizincům/cizinkám stipendia v rámci mezivládních výměnných programů dohodnutých s těmito zeměmi:

  • doc.pngeligibility_2022_2023.docx
  • pdf.pngeligibility_2022_2023.pdf

Stipendia mohou být přiznána pouze kandidátům/kandidátkám, které na jejich udělení oficiálně doporučí příslušné úřady v daných zemích, jež jsou zmíněny ve výše uvedených souborech a které shromažďují přihlášky, stanoví uzávěrku pro podání přihlášek a pořádají výběrové řízení.

Přihlášky zaslané jednotlivými žadateli/žadatelkami přímo MŠMT nemohou být zpracovány.

Kdo může podat přihlášku:

Stipendia tohoto typu jsou určena pro studenty/studentky či absolventy/absolventky vysokých škol a doktorandy/doktorandky (výjimečně též pro výzkumné/pedagogické pracovníky a pracovnice vysokých škol), kteří/které si přejí absolvovat studijní nebo výzkumný pobyt na jedné z českých veřejných vysokých škol.

Stipendia nejsou určena na letní jazykové kurzy. Vyhlášení stipendií k účasti na Letních školách slovanských studií probíhá separátně a je publikováno na: http://www.msmt.cz/eu-and-international-affairs/summer-schools-of-slavonic-studies.

Oprávněné osoby, které se mohou stát držiteli stipendia, a délka stipendia:

Kategorie osob, jež se mohou stát držiteli stipendia, jsou vymezeny v jednotlivých výměnných programech dohodnutých s příslušnými zeměmi. Podrobné informace o podmínkách přijetí, zejména minimální akademické kvalifikaci, mohou podat úřady, které shromažďují přihlášky v příslušných zemích.

Délka stipendijního pobytu se zpravidla pohybuje v rozmezí od 2 do 10 měsíců. Stipendia mohou být přiznána opakovaně stejným osobám za předpokladu, že vždy podají novou přihlášku na další akademický rok a jsou vybrány příslušnými úřady ve své domovské zemi.

Programy studia / podmínky přijetí:

Stipendisté/stipendistky jsou zpravidla zařazeni/y do programů studia, jež nevedou k získání titulu (negraduální studium), nebo se věnují samostatné výzkumné činnosti (výzkumný pobyt) v závislosti na své akademické kvalifikaci a preferencích. Uchazeči/uchazečky si musí zvolit obor, který souvisí s jejich studijním oborem na domovské vysoké škole.

Přijetí do standardních studijních programů, zejména doktorských, na dobu stipendijního pobytu je rovněž možné. Přípustnost této alternativy závisí na rozhodnutí přijímající vysoké školy.

Podmínky přijetí a požadavky na znalost jazyka výuky stanoví autonomně přijímající vysoké školy, které samostatně rozhodují o tom, zda uchazeče/uchazečky přijmou v rámci stipendijního programu MŠMT.

Možnosti přijetí na umělecké vysoké školy mohou být poněkud omezeny, protože uchazeči/uchazečky musí splnit náročné podmínky a doložit talentové předpoklady. Povinnou přílohou k přihlášce je proto pro studenty/studentky a absolventy/absolventky uměleckých oborů ukázka umělecké práce, např. fotografie, video/audio nahrávka hudebního vystoupení atp.

Jazyk výuky:

Primárně probíhá výuka v českém jazyce. Stipendisté/stipendistky mohou být rovněž přijati/y do některých anglicko-jazyčných programů, je však nutné vzít na vědomí skutečnost, že ne všechny programy s výukou v anglickém jazyce jsou otevřeny účasti stipendistů/stipendistek.

Zvací/akceptační dopis:

Zájemcům se doporučuje, aby sami kontaktovali zvolenou vysokou školu a požádali příslušnou katedru o zaslání zvacího dopisu. Tento dopis obvykle není povinnou přílohou k přihlášce. I když není jeho získání v příslušném výměnném programu výslovně předepsáno jako vzájemně dohodnutá podmínka, jeho předložení se doporučuje, protože může zjednodušit a urychlit přijímací řízení. Žádáme uchazeče a uchazečky, aby jimi zvolenou vysokou školu upozornili na to, že mají v úmyslu podat žádost o stipendium MŠMT.

Pro akademické pracovníky/pracovnice je zvací dopis povinnou přílohou k přihlášce. 


POSTUP PODÁNÍ ŽÁDOSTI O STIPENDIUM

Nominace a složky s přihláškami uchazečů/uchazeček musí MŠMT předkládat kompetentní úřady/organizace v příslušných zemích. Přihlášky zaslané jednotlivými žadateli přímo MŠMT se nebudou posuzovat.

Uzávěrka pro podávání přihlášek:

Uzávěrky pro podávání přihlášek určí kompetentní úřady/organizace v příslušných zemích; termíny se v jednotlivých zemích liší, ale obvykle jsou stanoveny na počátek kalendářního roku, aby se dodržel následný harmonogram přijímacího řízení.

Všichni uchazeči/uchazečky by měli/y ve své přihlášce uvést preferovaný termín stipendijního pobytu. MŠMT si vyhrazuje právo změnit termín stipendijního pobytu a/nebo umístit uchazeče/uchazečku do jiného programu nebo na jinou vysokou školu, než bylo uvedeno v jeho/její přihlášce, jestliže přijetí do konkrétního programu dle požadavků uchazeče/uchazečky není možné.

Každá složka uchazeče/uchazečky musí obsahovat 2 vyhotovení kompletně a čitelně vyplněné přihlášky a níže uvedené povinné přílohy, rovněž ve dvojím vyhotovení.

Formulář přihlášky - studenti/studentky:

  • doc.pngformular-stipendium-student_2022.docx
  • pdf.pngformular-stipendium-student_2022.pdf

Formulář přihlášky - akademičtí pracovníci/pracovnice:

  • doc.pngformular-stipendium-akademik_2022.docx
  • pdf.pngformular-stipendium-akademik_2022.pdf

Uchazeči/uchazečky dále musí k přihlášce přiložit níže uvedené povinné přílohy, které se rovněž odevzdávají ve dvojím vyhotovení, pokud příslušný dvoustranný výměnný program nestanoví jinak:

A. Studijní/výzkumné pobyty studentů/studentek v délce do 30 dnů

  • životopis s akcentem na dosavadní vzdělávání;
  • seznam publikací (pokud uchazeč/uchazečka publikoval/a);
  • podrobný plán studijního/výzkumného pobytu;
  • fotokopii pasu / jiného průkazu totožnosti (povinné jen pro občany zemí mimo EU/EHP).

B. Studijní/výzkumné pobyty studentů/studentek delší než 30 dnů

  • životopis s akcentem na dosavadní vzdělání;
  • seznam publikací (pokud uchazeč/uchazečka publikoval/a);
  • podrobný plán studijního/výzkumného pobytu;
  • dva doporučující dopisy od vysokoškolských pedagogů nebo zaměstnavatele;
  • fotokopie diplomu (pokud ho uchazeč/uchazečka již získal);
  • potvrzený výpis absolvovaných zkoušek a získaných zápočtů;
  • fotokopii pasu / jiného průkazu totožnosti (povinné jen pro občany zemí mimo EU/EHP).

C. Pobyty akademických pracovníků/pracovnic

  • životopis s akcentem na dosavadní vzdělání;
  • seznam publikací;
  • podrobný plán studijního/výzkumného pobytu;
  • zvací dopis vystavený katedrou/ústavem fakulty veřejné vysoké školy v České republice;
  • fotokopii pasu / jiného průkazu totožnosti (povinné jen pro občany zemí mimo EU/EHP).

Všechny tyto doklady musí být vyhotoveny v češtině nebo v angličtině nebo být opatřeny překladem do jednoho z těchto jazyků.

Studenti/studentky a absolventi/absolventky studia výtvarných a múzických umění musí mimoto přiložit ukázku své umělecké práce, např. fotografie, video/audio nahrávku hudebního vystoupení atp.

Neúplné složky a/nebo nedostatečně vyplněné přihlášky se nebudou posuzovat.

Doporučení a další informace mohou rovněž poskytnout česká velvyslanectví v oprávněných zemích a/nebo příslušné úřady/organizace, které realizují daný výměnný program (viz výše uvedený seznam oprávněných zemí).


PRAKTICKÉ INFORMACE

Kladné vyřízení žádosti o přiznání stipendia je uchazečům/uchazečkám oznámeno rozhodnutím, které vydává MŠMT. Rozhodnutí je doručeno poštou, nebo si ho vyzvedne stipendista/stipendistka již pobývající v České republice osobně. Na přiznání stipendia není právní nárok. Stipendium je nepřenosné na jinou osobu.

Na akademický rok 2022/2023 činí výše stipendia 9000,- na měsíc pro ty, kteří ještě nezískali magisterský titul či ekvivalent, a 9500,- pro držitele magisterského titulu či ekvivalentu za předpokladu, že se nezapíší ke studiu v jiném bakalářském nebo magisterském studijním programu v České republice.

Stipendisté/stipendistky jsou osvobozeni/y od poplatků za studium. Stipendium je nutné vyzvednout osobně na příslušném pracovišti přijímající vysoké školy, pokud tato vysoká škola nestanoví jinak.

Studentům/studentkám z Albánie, Bulharska, Číny, Litvy, Maďarska, Polska, Rumunska a Ruska poskytují stipendium příslušné úřady/agentury v domovské zemi.

Nabízí se levné ubytování ve studentských kolejích a rovněž možnost stravování ve studentských menzách. Stipendisté/stipendistky sami/y hradí výdaje za ubytování a stravování. Žádáme uchazeče/uchazečky, aby ve své přihlášce uvedli/y, zda si přejí získat ubytování na studentské koleji.


ZDRAVOTNÍ PÉČE

Zdravotní péče o občany zemí EU/EHP, kteří jsou řádně pojištěni ve své zemi, se poskytuje v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 v platném znění a jeho prováděcím předpisem - nařízením č. 987/2009, ve znění nařízení č. 465/2012. Podrobné informace jsou k dispozici na internetových stránkách Kanceláře zdravotního pojištění.

Ustanovení výše zmíněných nařízení se nevztahují na náklady repatriace, a proto je vhodné sjednat si za tímto účelem pojistku.

Pokud jde o občany zemí, které nejsou členskými státy EU/EHP, přijatí uchazeči/uchazečky si musí zajistit zdravotní pojištění na dobu jejich pobytu v České republice, aby získali vízum/povolení k (dlouhodobému) pobytu. Podrobné informace o minimálním rozsahu povinného pojištění může poskytnout konzulární oddělení českého velvyslanectví v příslušné zemi.

Podrobné informace o podmínkách, jež se vztahují na pobyt v České republice, publikuje na svých stránkách Ministerstvo vnitra.


ODEJMUTÍ STIPENDIA

Stipendium se nevyplácí v době nepřítomnosti stipendisty/stipendistky na území České republiky, pokud tato nepřítomnost trvá déle než 30 kalendářních dnů, a dále v době přerušení studia nebo po ukončení studia.

Na měsíc, v němž je stipendista/stipendistka přítomen/přítomna na území České republiky méně než 15 kalendářních dnů, se poskytuje pouze jedna polovina měsíční částky stipendia.

Nárok na stipendium zaniká a stipendium je odejmuto, jestliže přijatý uchazeč/uchazečka nezahájí svůj výzkum nebo studium do 30 kalendářních dnů od určeného data uvedeného v příslušném rozhodnutí MŠMT, aniž by předem podal odůvodněnou žádost o odklad tohoto data.

Nárok na stipendium zaniká a stipendium je odejmuto, jestliže přijatý uchazeč/uchazečka získá oprávnění pobývat na území České republiky v rámci trvalého pobytu na základě povolení k pobytu.

MŠMT může rovněž vydat změnové rozhodnutí o přiznání stipendia, které zruší platnost původního rozhodnutí vydaného uchazeči/uchazečce, jestliže dojde ke změně skutečností rozhodných pro posouzení původní žádosti o přiznání stipendia nebo MŠMT zjistí, že původní žádost o přiznání stipendia obsahovala nepřesné údaje (např. o akademické kvalifikaci, které dosáhl uchazeč/uchazečka).

Nárok na stipendium zaniká a stipendium je odejmuto též v případě, jestliže přijatý uchazeč/uchazečka zanechá studia, bude ze studia vyloučen, nebo vyjde najevo, že mu/jí stipendium bylo přiznáno na základě podvodného jednání či uvedení nesprávných údajů.


Systém vysokoškolského vzdělávání v České republice

Informace o vysokých školách v České republice jsou k dispozici na www.studyin.cz; informace o nabídce studijních oborů se dají vyhledat na internetových stránkách jednotlivých veřejných vysokých škol. Kompletní přehled studijních programů nabízených vysokými školami je k dispozici rovněž na: https://regvssp.msmt.cz/registrvssp/csplist.aspx.


Zpracování osobních údajů:

Základní informace o zpracování osobních údajů MŠMT a ochraně osobních údajů ze strany MŠMT jsou zveřejněny v českém jazyce zde: http://www.msmt.cz/ministerstvo/zakladni-informace-o-zpracovani-osobnich-udaju-ministerstvem, jejich překlad do anglického jazyka zde: http://www.msmt.cz/contacts-and-informations/data-protection-officer.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688