Export (export.cz)
Ze světa  |  11.11.2021 15:23:04

Rumunsko může být průkopníkem malých jaderných reaktorů

Rumunsko by se mohlo stát první zemí, které uvede do provozu jaderné malé modulární reaktory. Bukurešť se dohodla na spolupráci s americkou firmou NuScale Power, která se chce stát globálním dodavatelem těchto moderních energetických zdrojů.

Ilustrace: Shutterstock

Rumuni spolupracují se Spojenými státy i v rámci „klasické“ jaderné energetiky, kde obě strany navazují na mezivládní dohodu z října 2020 týkající se rozšíření a modernizace rumunských jaderných elektráren.

Spolupráce v oblasti malých reaktorů tak navazuje jednak na zmíněnou mezivládní dohodu a také na memorandum o porozumění společností NuScale a Nuclearelectrica z roku 2019. To se týkalo vývoje, licencování a možné výstavby malých reaktorů v Rumunsku. NuScale Power a rumunská národní jaderná společnost Nuclearelectrica plánují do roku 2028 postavit v Rumunsku elektrárnu s šesti malými modulárními reaktory.

JÁDRO KLÍČEM K DEKARBONIZACI

Rumunsko uvádí, že do roku 2030 sníží emise uhlíku o 55 % a závislost na dovozu fosilních paliv na 17,8 % ze současných 20,8 %. V Rumunsku funguje sedm uhelných elektráren a v procesu dekarbonizace bude hrát klíčovou roli právě jaderná energetika. Podle údajů týkajících se stavu národní energetické soustavy zajistila jaderná elektrárna Cernavoda na konci září zhruba třetinu výroby elektřiny v zemi.

Cernavoda je jedinou jadernou elektrárnou v Rumunsku, skládá se ze dvou tlakovodních těžkovodních reaktorů (PHWR) o celkovém výkonu 1300 MW. První blok byl uveden do komerčního provozu v roce 1996, druhý v roce 2007. Většina prací na reaktorech Candu-6 byla provedena ještě v 80. letech. Společnost Nuclearelectrica plánuje prodloužit provozní životnost prvního bloku na 60 let.

V červenci 2020 vyhlásilo Rumunsko výběrové řízení na novou studii proveditelnosti dostavby třetího a čtvrtého bloku, které by měly energetickému systému přinést 1 400 MW.

SPOLUPRÁCE TAKÉ S FRANCIÍ A KANADOU

Oblast „klasické“ jaderné spolupráce s USA zahrnuje možnou dostavbu 3. a 4. bloku jaderné elektrárny Cernavoda a rekonstrukci 1. bloku této elektrárny. V říjnu 2020 přijalo Rumunsko memorandum o spolupráci v jaderné energetice kromě USA rovněž s Francií.

V srpnu 2021 se na posílení spolupráce v oblasti jaderné energetiky dohodly také Rumunsko s Kanadou. Přijetí tohoto memoranda je důležitý krok umožňující v součinnosti se strategickými partnery, tedy USA a Francii dostavbu, rekonstrukci a případné rozšíření jaderné elektrárny Cernavoda.

Pokud jde o zájmy českých firem, je důležité sledovat další vývoj a pokroky při přípravě a vlastním budování nových bloků jaderné elektrárny Cernavoda i malých modulárních reaktorů. Příležitostí pro participaci na subdodávkách se naskytne jistě celá řada. Jaderná energetikaRumunsku je zmíněna jako nadějný sektor také v mapě strategických příležitostí Ministerstva zahraničních věcí ČR.

ENERGETICKÝ MIX RUMUNSKA

Biomasa                              0,9%

Černé uhlí                           1,5%

Solární elektrárny            2,5%

Větrné el. onshore          12,4%

Hnědé uhlí                          15,8%

Plynové zdroje                 18,4%

Jaderné elektrárny         20,8%

Vodní elektrárny              27,8%

Rudolf Opatřil, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Bukurešti


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688