GEPARD FINANCE (GEPARD FINANCE)
Hypotéky  |  11.11.2021 12:17:55

Úrokové sazby hypoték budou v příštím roce atakovat 5 %. U nejběžnější pětileté fixace může splátka vzrůst o třetinu

Letošní říjen se nesl ve znamení výrazného zvyšování úrokových sazeb hypoték. Na začátku listopadu překvapila ČNB nečekaným navýšením základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta. Hypotéky tak budou nevyhnutelně dále zdražovat a pro některé klienty to může znamenat potíže. Za předpokladu, že se úrokové sazby v příštím roce vyšplhají na 4,5 %, vzroste u hypotéky na 2,5 milionu korun sjednané v polovině roku 2017 s pětiletou fixací splátka o třetinu.

Během letošního října došlo prakticky každé dva až tři dny u nějaké banky k navýšení úrokových sazeb u hypoték. Výjimkou přitom nebyl ani opakovaný růst sazeb v průběhu jednoho měsíce u stejné banky. Jedním z důvodů pro stabilní růst úrokových sazeb hypoték jsou ceny takzvaných úrokových swapů. Od nich lze do jisté míry odvozovat cenu zdrojů pro banky a jejich ceny už více než rok průběžně rostou.

Na začátku listopadu ovšem bankovní rada ČNB přistoupila již ke čtvrtému letošnímu zvýšení dvoutýdenní repo sazby, a to o 125 bazických bodů na 2,75 %, což předčilo veškeré predikce. ČNB doslova šokovala. Změna základní úrokové sazby o 1,25 procentního bodu je třetí největší změnou v historii. Díky tomuto kroku jsme se dostali na repo sazbu, kterou jsme naposledy měli před 13 lety,“ komentuje rozhodnutí bankovní rady ČNB David Eim, místopředseda představenstva Gepard Finance.

Z pohledu hypotečních úvěrů se jedná o špatnou zprávu. Hypotéky budou nevyhnutelně zdražovat. „Je složité odhadovat reakci bank, ale po předchozím zvýšení repo sazby reagovaly bouřlivě. Během posledního měsíce došlo ke zvýšení nejtypičtějších fixací a LTV o 0,5 až 0,7 procentního bodu. Banky možná nyní budou trochu opatrnější a nevyužijí plný rozsah zvýšení, ale to, že sazby již v listopadu 2021 budou znatelně přes 4 procenta, pokládám za vysoce pravděpodobné,“ popisuje David Eim a dodává, že je na čase začít se smiřovat s myšlenkou, že v roce 2022 budou sazby na 5 % a klidně i výše.

Hlavně u té části klientů bank, kterým budou v první polovině roku 2022 končit nejběžnější pětileté fixace úrokové sazby, mohou nastat potíže. Tito klienti si hypotéky sjednávali v roce 2017 se sazbami přibližně kolem 2 %, mnohdy i pod touto úrovní. „Pokud si klient vzal hypotéku na dva a půl milionu korun v polovině roku 2017 s roční sazbou 2,05 procenta a s fixací na pět let, splácí aktuálně asi 9 300 korun měsíčně. V polovině příštího roku ho čeká konec fixace a dá se předpokládat, že sazby dosáhnou úrovně kolem 4,5 procenta p. a. To by znamenalo zvýšení měsíční splátky úvěru asi o třetinu na 12 130 korun,“ vypočítává David Eim s tím, že v dalších pěti letech takový klient zaplatí za hypotéku o asi 255 tisíc Kč více, než kdyby se sazby nezměnily.

GEPARD FINANCE a.s.

GEPARD FINANCE jsou specializovanou makléřskou firmou, která působí na trhu 17 let. Jejím hlavním oborem činnosti je poradenství v oblasti hypotečních úvěrů a kompletní zpracování úvěrových a pojišťovacích produktů. Profesionální makléři svým klientům zdarma zajišťují hypotéky, úvěry ze stavebního spoření a pojištění. V současné době disponuje franšízová síť GEPARD FINANCE 100 funkčními obchodními místy, čímž je zajištěna snadná dostupnost a obsluha klientů po celé České republice i na Slovensku. GEPARD FINANCE se v roce 2011 staly největší hypotečně-makléřskou firmou v ČR. Společnost je zakládajícím členem Asociace hypotečních makléřů a držitelem značky kvality „FÉR hypotéka“.

Více informací na: www.gepardfinance.cz

11.11. 20:51  AMY (Mary Clark)
11.11. 14:07  A kde bude bydlet (Pepa)
11.11. 13:38  Souhlas s Pepem (aaa)

Zprávy a články k hypotékám









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688