mmr.cz (MMR)
Dotace  |  10.11.2021 17:02:28

Ve srovnání čerpání z fondů EU si Česko vede dobře, v žebříčku evropské sedmadvacítky je na 12. místě

Ministerstvo pro místní rozvoj 10. listopadu uskutečnilo online jednání Rady pro fondy Evropské unie (dříve Rada ESIF) na pracovní úrovni. Členové Rady řešili hned tři programová období – byla jim předložena dokumentace o uzavírání období 2007-2013, aktuální data k období 2014-2020 i nejnovější informace o přípravě nové unijní sedmiletky 2021-2027.

Dobrou zprávou je, že celkem tři programy pro období 2014-2020 se dočkaly navýšení alokace z nových nástrojů na obnovu po koronavirové krizi. Již dříve získal Program rozvoje venkova více než 186 milionů eur navíc z dodatečných zdrojů. IROP, kromě již přidělených 208,7 milionů eur, nyní získá dalších více než 313 milionů eur v rámci nástroje REACT-EU, který má pomoci hospodářskému oživení po pandemické krizi. Tyto prostředky budou využity ve zdravotnictví a integrovaném záchranném systému. Další necelé 4 mil. EUR budou poskytnuty na potravinovou a materiální pomoc nejchudším v rámci Operačního programu potravinové a materiální pomoci, informovala Kateřina Neveselá, ředitelka odboru řízení a koordinace fondů EU. „Určitě chci také upozornit na to, že ve srovnání čerpání členských zemí byla ČR ke konci září na 12. místě, a to díky proplacení už 66 procent alokace. Jedná se o nejlepší pozici, které dosud Česko v programovém období 2014-2020 dosáhlo,“ dodala Neveselá.

Nejvíce prostředků vzhledem k celkové alokaci programu bylo proplaceno v případě OP Výzkum, vývoj a vzdělávání (94,3 procent z alokace programu), dále pak v OP Technická pomoc (80 procent) a v OP Zaměstnanost (79,7 procent).

Vedle představení aktuálního stavu čerpání bylo důležitým bodem jednání také projednání rizik implementace programů v roce 2021. Zpráva konstatuje, že dříve vydaná opatření, která mají rizikům předcházet, se daří plnit, a že ve srovnání s dalšími členskými státy EU si Česko vede dobře. Velkým úspěchem je splnění pravidla n+3, díky kterému nebude muset Česká republika vracet žádné peníze do evropského rozpočtu.

Rada probírala i stav uzavírání programového období 2007-2013. Od listopadu 2020 Česko neobdrželo od Evropské komise návrh na uzavření dalšího programu. Nadále tedy platí, že třináct operačních programů daného období už patří mezi uzavřené a šest mezi částečně uzavřené ze strany Komise. Mezi neuzavřené programy, tedy ty, které nedostaly ani předběžný návrh na uzavření, už v současné době žádný program nespadá. Za programové období 2007–2013 je v tuto chvíli vykazováno celkové nedočerpání ve výši přibližně 996,9 milionů eur (tj. přibližně 25,5 miliard korun), vyčerpáno je tedy 96,3 % alokace. Konečná výše nedočerpání bude známa až po uzavření všech operačních programů ze strany Komise.
Ve srovnání čerpání z fondů EU si Česko vede dobře, v žebříčku evropské sedmadvacítky je na 12. míst
10.11. 19:53  EVA (Linda Norwood)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688