Redakce (Kurzy.cz)
Investice  |  10.11.2021 14:03:41

Dobře fungující banky a pojišťovny stabilizují ekonomiku, shodují se odborníci v anketě Mastercard Banka roku 2021


Tuzemské banky a pojišťovny jsou i přes pandemické otřesy v dobré kondici a pomáhají tak stabilizovat českou ekonomiku v turbulentním prostředí. Shodují se na tom ekonomičtí odborníci v anketě Mastercard Banka roku 2021. Těsně před vyhlášením výsledků 18. listopadu proběhne konference na téma inflace, covid a cashless. Mezi panelisty se objeví například bývalý guvernér ČNB Zdeněk Tůma.  

“České finanční instituce osvědčily i v covidové krizi svou odolnost, sílu a stabilitu. Tyto dobré vlastnosti domácího finančního sektoru jsou ostatně jeho značkou a poznávacím znamením,” konstatuje jeden z porotců Mojmír Hampl z KPMG Česká republika.

Porotu prestižní soutěže tvoří ekonomičtí odborníci včetně bývalých členů ČNB, finanční analytici nebo auditoři. Sedmnáct členů podrobí tuzemské finanční instituce kritickému pohledu. Zakladatel ocenění Mastercard Banka roku Petr Stuchlík přidává podrobnější bilanci bankovního a pojistného trhu:

“Dobře fungující banky a pojišťovny stabilizují ekonomiku, což je mimořádně důležité v dnešní době energetických, měnových a společenských otřesů. O finančních institucích v médiích slyšíme mnoho negativních zpráv. České banky i pojišťovny však za posledních 20 let prošly neuvěřitelnými změnami. Vždyť si to uvědomte: Po privatizaci na počátku tisíciletí se zbavily socialistických a kriminálně-devadesátkových vnitřností. Také se opravdu zaměřily na zákazníka a třeba téměř z nuly rozvinuly hypoteční bankovnictví nebo životní pojištění. Do toho v roce 2008 přišla bezprecedentní finanční krize s následným přívalem regulace. Změnil se i zákazník a banky i pojišťovny musely rychle digitalizovat, změnit pobočkovou síť a přizpůsobit se další vlně regulace. Do toho zelená ideologie, následovaná nemocí covid-19. Mezitím došlo na finančním trhu k mnoha fúzím a akvizicím. Shrnuto: Banky a pojišťovny se musely vypořádat s mnoha výzvami, stojí proto zato poukazovat na ty nejlepší, nejstabilnější a nejpokrokověšjí z nich.”

„Banky v Česku jsou především nositeli celé řady pozitivních progresivních změn v oblasti digitalizace, inovací nebo bezpečnosti plateb a v turbulentních časech to dokazují dvojnásob. Změny realizované v průběhu pandemie byly tím nejlepším příkladem. V mnoha směrech mohou být banky inspirací i pro ostatní společnosti mimo finanční sektor,“ řekl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

Vzpomínka na ekonoma Michala Mejstříka

Během slavnostního večera, který v Obecním domě tematicky připomene výtvarníka Milana Kunce, bude uděleno celkem devět ocenění - vedle třech již tradičních (Banka roku, Pojišťovna roku a Hypotéka roku) byly letos vyhlášeny další čtyři kategorie, a to Korporátní banka roku, Privátní banka roku, Udržitelná banka roku a Cena profesora Michala Mejstříka.

Ekonom a pedagog Michal Mejstřík, který zemřel letos 7. ledna, byl dlouholetým členem poroty. Organizátoři proto po něm pojmenovali jedno z ocenění, které je určeno studentům českých vysokých škol za vynikající akademický počin. O vítězích v dalších dvou kategoriích, Bankéř roku a Pojišťovák roku, rozhodnou jako v minulých letech šéfové bank a pojišťoven.

Mastercard Banka roku 2021 i letos spolupracuje s dobročinnou organizací Konto bariéry. Vůbec poprvé bude finančním darem podpořen projekt, který se zaměřuje na zaměstnávání handicapovaných ve finančních institucích.

Konference probere ekonomickou situaci

Organizátoři připravili ve spolupráci s titulárním partnerem letošního ročníku společnosti Mastercard doprovodnou odbornou konferenci. Ta se uskuteční rovněž 18. listopadu, kdy od 12 do 15 hodin proběhne panelová diskuze nad třemi tématy: Inflace, Covid a Cashless. Mezi panelisty se představí například Tomáš Salomon (předseda představenstva a generální ředitel, Česká spořitelna a.s.), Jan Juchelka (generální ředitel a předseda představenstva, Komerční banka a.s.), Zdeněk Tůma (bývalý guvernér ČNB a předseda dozorčí rady Československé obchodní banky a.s.), Tomáš Holub (člen Bankovní rady ČNB).

 

O Mastercard Banka roku:

Jde o nejprestižnější české ocenění retailových finančních produktů s dvacetiletou tradicí. Oceňované subjekty se zaměřují jak na drobnou klientelu, tak také na klienty privátní a korporátní. Mezi lety 2002–2008 ocenění vyhlašovala společnost Fincentrum a.s. pod názvem Mastercard Banku roku, v letech 2009–2016 pak jako Fincentrum Banka roku. V roce 2017 převzala ocenění společnost BOY Awards a.s. (Bank Of the Year Awards). Od letošního roku je titulárním partnerem opět společnost Mastercard

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

24.11.2023Kooperativa dominovala anketě Mastercard Pojišťovna roku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
02.03.2022Hlasujte v anketě Událost roku 2021 v Hradci Králové Hradec Králové (hradeckralove.org)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688