Research (Česká spořitelna)
Makroekonomika  |  10.11.2021 09:28:49

Inflace ve světě se začíná stabilizovat


Inflace 1: dneska ČSÚ zveřejní inflaci za říjen. Očekává se zvýšení meziročního tempa růstu cen na 5,5 %. Neznámou je, jakým způsobem ĆSÚ zohlední v inflaci Bohemia Energy (12.10.). Zhruba 600 tisíc domácností v případě elektřiny a 300 tisíc v případě plynu přešlo alespoň krátkodobě pod dodavatele poslední instance s výrazně vyššími cenami, než jsou i zvýšené standardní nabídky ostatních dodavatelů. Standardní metodika staťáku s tímto nepočítá: ceny počítá z průměru standardních nabídkových cen. Takže buď to nechají být jako přechodný jev (a maximálně zmíní). Nebo se to pokusí expertně zohlednit. Potenciálně se nebavíme o drobných: výpočet přes palec ukazuje, že by to mohlo krátkodobě zvýšit inflaci i o procentní bod.


Inflace 2: zatímco inflace ve světě zrychluje, tak v Číně poklesla na drzých 0,5 % meziročně. Jde o zdánlivou cenovou stabilitu, protože ceny průmyslových výrobců vzrostly o 15 %, nejrychleji za posledních 26 let. Tahounem růstu velkoobchodních cen je uhlí. Nedostatek energie donutil Čínu masivně zvýšit produkci uhlí. Naopak klesá cena vepřového, o více než 40 %. Číňani i my jsme žrouti vepřového, takže to inflaci přes ceny potravin ovlivní masivně. Vepřové také ukazuje jeden důležitý aspekt, který se týká i nás. V Číně cena vepřového vzrostla masivně po vypuknutí prasečího moru 2018, který zdecimoval chovy v Číně. Růst cen vepřového dosáhnul až 135 % na začátku 2020. Pak se cena stabilizovala. Tohle pomohlo zvýšit inflaci v Číně na 5,5 procenta na začátku roku 2020. Po roce začaly pracovat tzv. bazické efekty. I když ceny zůstanou vysoké, ale už se dál nezvyšují, tak pozitivní příspěvek do inflace poklesne z vysokých úrovní na nulu. A tím pádem poklesne i inflace. A protože ceny vepřového začaly dokonce klesat, tak to příspěvek do inflace otočilo z kladných čísel do záporných čísel. A bazické efekty čekají i českou inflaci v příštím roce.

Inflace 3: světové ceny průmyslových materiálů jsou sice vysoké, ale už dále nerostou. V posledních měsících dokonce vidíme korekci. I kdyby zůstaly na aktuálních úrovních, tak díky bazickým efektům inflace v polovině příštího roku z tohoto titulu poklesne. Pokud korekce bude pokračovat, tak to bude naopak inflaci ještě dále aktivně snižovat.


Podobný efekt čeká ceny potravin. Zvýšení světových cen ještě plně neprobublalo do české inflace. Ale i zde vidíme na světových trzích stabilizaci. Pokud ceny zůstanou na aktuálních úrovních, tak to přes bazické efekty inflaci na přelomu příštího a přespříštího roku sníží.

Dále, futures na elektřině indikují pokles cen elektřiny z úrovní pro tuto sezónu na průměr celého příštího roku o třetinu (baseload). A rozdíl mezi 2023 a 2022 je další třetina.



Jinými slovy, zboží a služby nemusí zlevňovat, aby došlo k poklesu inflace.

David Navrátil

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

10.11. 19:56  EVA (Linda Norwood)

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:08  Americký HDP by eurodolar neměl rozhodit ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt   8:00  Semotan (J&T Banka): Případné volební vítězství Trumpa nebude pro trhy tak... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688