mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.11.2021 17:37:00

Návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila a delegace v Estonsku

Návštěva předsedy Senátu Miloše Vystrčila a delegace v Estonsku

09.11.2021 / 16:40 | Aktualizováno: 09.11.2021 / 17:37

Předseda horní komory Parlamentu ČR Miloš Vystrčil navštívil ve dnech 31. října až 2. listopadu 2021 Estonsko.

Předsedu Senátu na cestě do Estonska doprovodili další čtyři senátoři, a to pan Zbyněk Linhart, pan Zdeněk Nytra, paní Anna Hubáčková a paní Adéla Šípová a několik pracovníků Senátu. Dále náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Martina Tauberová, předsedkyně Akademie věd ČR paní Helena Zažímalová, prezident Svazu průmyslu a dopravy pan Jaroslav Hanák a početná delegace českých podnikatelů.

V pondělí 1. listopadu 2021 zahájil pan Miloš Vystrčil Česko – estonské podnikatelské fórum, které pořádala Estonská obchodní a průmyslová komora, spolu se svým estonským protějškem panem Jüri Ratasem. Pan Vystrčil ve svém úvodním slovu zmínil význam prohlubování ekonomických vazeb mezi Českem a Estonskem nejen pro prosperitu, ale také pro bezpečnost obou zemí, protože vztahy mezi demokratickými státy napomáhají spíše vytváření synergií než závislostí či rizik.

Po zahájení podnikatelského fóra se delegace přesunula do Riigikogu, kde ji přijal předseda estonského parlamentu Jüri Ratas. Během setkání proběhla výměna pohledů na bezpečnost (včetně českého příspěvku Baltic Air Policing Mission a estonské podpory Česka v kauze Vrbětice) a k digitální agendě. Dalšími body byly prudce rostoucí ceny energií a budoucnost energetiky v kontextu European Green Deal. Obě strany zdůraznily význam letošního dvojího výročí - 100 let od navázání a 30 let od obnovení diplomatických vztahů mezi Českem a Estonskem.

Po jednání v Riigikogu byl pan Vystrčil s delegací Senátu přijat estonským prezidentem panem Alarem Karisem v paláci Kadriorg, přičemž se jednalo o první návštěvu zahraničního státníka po nedávných prezidentských volbách. Na jednání se hovořilo o výročí navázání diplomatických vztahů, o regionálních bezpečnostních otázkách včetně Ruska, Běloruska i o nasazení obou zemí v Mali či posílení ekonomických vazeb.

Odpoledne byla delegace přijata v Centru excelence kybernetické obrany NATO (CCD CoE), jehož ředitel plukovník Jaak Tarien informoval české senátory o probíhají a budoucí činnosti centra. Delegace se rovněž setkala s českými pracovníky centra. Součástí prezentace bylo i představení hlavních kybernetických cvičení pořádaných CCD CoE - Locked Shields and Crossed Swords.

Večer uspořádalo velvyslanectví ČR v Tallinnu ve svých prostorách v Kadriorgu recepci za účasti estonských hostů a partnerů včetně českých krajanů žijících v Estonsku.

V úterý 2. listopadu senátní delegace navštívila briefingové centrum e-Estonia, kde se seznámila s fungováním estonského e-governmentu a s nabídkou digitálních služeb, které stát poskytuje svým občanům.

Návštěvu předsedy Senátu pana Vystrčila završilo setkání s ministryní zahraničních věcí Estonska paní Evou-Marií Liimets, která před nástupem do funkce ministryně působila jako estonská velvyslankyně v Praze. Oba partneři shodně konstatovali, že Česko a Estonsko jsou stejně smýšlející země a že spolupráci lze posílit zejména v ekonomické a obchodní sféře, kde právě podnikatelské fórum přineslo konkrétní návrhy na spolupráci. Další je digitální oblast, v níž je Estonsko průkopníkem např. v digitální identitě. Rovněž budou Česko i Estonsko v blízké budoucnosti čelit podobným výzvám v oblasti Green Transition, přechodu k "zelené energetice."


10.11. 07:28  . . . (Svědek Covidův)
10.11. 07:24  . . . (Svědek Covidův)
10.11. 07:09  uz se nevracej (Michal)
09.11. 22:21  AMY (Anita)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688