mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  09.11.2021 00:00:00

Česká robotika na národním pavilonu EXPO v Dubaji

09.11.2021 / 15:46 | Aktualizováno: 09.11.2021 / 16:21

 

Návštěvníci českého pavilonu na Všeobecné světové výstavě EXPO 2020 v Dubaji se mohou v rámci rotační expozice věnované robotice do 14. listopadu seznámit s českými řešeními v oblasti umělé inteligence. Expozici doplnilo divadelní představení Laterny Magiky Robot Radius k připomínce stého výročí premiéry Čapkovy hry R.U.R.

Skupina Multirobotických systémů Fakulty elektrotechnické ČVUT v Praze prezentuje na českém pavilonu unikátní technologii přesného řízení dronů, které tak mohou bezpečně operovat i v interiérech budov, tedy včetně vnitřku národního pavilonu v Dubaji. ČVUT prezentuje v Dubaji rovněž pilotní projekt autonomního doručování zásilek s využitím dronů. V rotační expozici věnované robotice nechybí ani český robot Matylda, který se zapsal do knihy rekordů jako první robot, který autostopem urazil 1718 kilometrů.

Česká robotika je silně zastoupena i ve stálé expozici na českém pavilonu, kde bude až do března 2022 k vidění stěna 3D tiskáren od společnosti Průša Research či robotické rameno Vysokého učení technického v Brně, které tiskne stavební bloky ze směsi bioplastů z odpadního tuku a pouštního písku.

V oblasti robotiky patří české technické univerzity a firmy dlouhodobě mezi světovou špičku,“ říká náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa. „Prezentací českých řešení v sektoru umělé inteligence a robotiky, jehož růst bude v budoucnu nepochybně pokračovat, tak chceme dát najevo, že je s námi i v této oblasti třeba počítat,“ uzavírá náměstek Tlapa.

Všeobecná světová výstava EXPO v Dubaji se stala rovněž jedinečnou příležitostí k tomu připomenout, že to byl Josef Čapek, který dal světu dnes globálně používané slovo robot. Premiéra divadelní hry jeho bratra Karla Čapka byla v Národním divadle uvedena právě před sto lety. U příležitosti tohoto výročí se tak na prknech Dubai Exhibition Centre 28. října 2021 představilo multimediální vystoupení Robot Radius, které pro Laternu Magiku napsali Miřenka Čechová a mim Radim Vizváry, jenž je také jeho hlavním protagonistou. Pro Laternu Magiku se jednalo o návrat na světové výstavy EXPO, neboť na té bruselské v roce 1958 slavil koncept propojení živého vystoupení s audiovizuálním záznamem světový úspěch.

Téma české robotiky podtrhuje v Dubaji i žulová socha Vítězství robotů od Jaroslava Róny, která střeží hlavní vstup do českého pavilonu. Rotační expozice věnovaná české robotice bude na českém pavilonu v Dubaji k vidění do 14. listopadu.

Česká robotika na národním pavilonu EXPO v Dubaji

Česká robotika na národním pavilonu EXPO v Dubaji


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688