zlin.eu (Zlín)
Z regionů  |  09.11.2021 00:00:00

Byla zahájena strategická stavba silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ

img-6229-foto-jiri-balat.jpg

Byla zahájena strategická stavba silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ

publikováno: 9.11.2021

Zlín - Město Zlín se začátkem listopadu pustilo do jedné z nejvýznamnějších investičních akcí v dopravě za poslední roky. Poté, co proběhlo předání staveniště, mohlo město Zlín začít budovat strategickou dopravní stavbu Silničního napojení průmyslové zóny Zlín – východ a parkoviště P+R Zlín – Příluky, jehož slavnostní zahájení se uskutečnilo 8. listopadu 2021.

„Jde o investici ve výši okolo 288 milionů korun. Povolit takovou stavbu a získat potřebné zdroje nebylo vůbec jednoduché, ale jsem rád, že se nám to nakonec podařilo,“ oddechl si radní za oblast dopravy, Michal Čížek. Akce, částečně financovaná z dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury, Ředitelství silnic a dálnic a fondů Evropské unie ve výši 190 milionů, tedy 65 % z celkového rozpočtu, zajistí větší komfort řidičů i obyvatel místní části Příluky.

„V plánu je vybudování přestupního terminálů skládajícího se ze zastávek MHD, zastávky meziměstské autobusové dopravy a zastávky vlaku. Dále bude nové silniční napojení řešit silniční mimoúrovňové křížení přes železniční trať, opravy navazujících komunikací, stavbu nové okružní křižovatky a záchytných parkovišť pro automobily i kola P+R a B+R.“ řekl radní pro dopravu Michal Čížek.

U pojmů P+R a B+R se jedná o záchytná parkoviště, která nabízí například takové výhody jako je možnost ponechat zde auto po celý den a přepravit se dále pomocí MHD, vlaku nebo autobusu a neřešit problematiku parkování v centru města. Také se zde naskýtá příležitost nechat na parkovištích své vozidlo při výletu do přírody nebo možnosti komfortního parkování při zápasech FK Příluky. Kapacita tohoto parkoviště nebude nijak závratná. Jedná se přibližně o 130 - 140 míst, a to z důvodu vlastnictví pozemků, kterými je město limitováno. Současně se zde promítají i zájmy jiných subjektů.

Stávající most bude po dokončení nového přemostění odstraněn a nahrazen novou lávkou pro pěší, cyklisty a vozidla IZS. „V neposlední řadě dojde k propojení páteřní cyklotrasy. Cílem stavby je přímé napojení průmyslové zóny mimo zastavěné území za účelem zkvalitnění dopravní dostupnosti a odlehčení obytné zástavby místním částem Příluky a Lužkovice,“ připomněl Michal Čížek.

„Jedná se o nejnákladnější dopravní stavbu města Zlína od roku 1990. Jsem velmi rád, že se nám daří realizovat velké dopravní stavby, které jsou ve Zlíně potřeba. Pracuje se i na dalších dopravních projektech, jako jsou pravobřežní komunikace nebo narovnání křižovatky na Březnické ulici. Chtěl bych při této příležitosti poděkovat Odboru dopravy magistrátu města Zlína za jejich výbornou práci,“ zakončil primátor Zlína, Jiří Korec.

Foto: Jiří Balát 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688