plzen.eu (Plzeň)
Z regionů  |  09.11.2021 00:00:00

Fakultní nemocnice Plzeň omezuje operace kvůli covidu-19

Fakultní nemocnice Plzeň omezuje operace kvůli covidu-19

Počty hospitalizovaných pacientů s onemocněním covid-19 ve Fakultní nemocnici Plzeň stále stoupají. K pondělku 8. listopadu bylo hospitalizováno 71 pacientů, z toho 20 na covid JIP. Vedení nemocnice proto muselo přistoupit k potřebným režimovým opatřením.

„V pondělí 8. listopadu jsme opět otevřeli v Interním pavilonu č. 54, v areálu bývalé vojenské nemocnice, Urgentní interní příjem, kam směřují k ošetření všichni pacienti s interními či plicními obtížemi nebo s podezřením na covidovou nákazu. Ve vstupní části Interního pavilonu triážové pracoviště určí směrování pacienta,“ vysvětlil ředitel FN Plzeň Václav Šimánek. Toto specializované pracoviště s nepřetržitým provozem se poprvé otevřelo při loňské podzimní covidové vlně 15. října, do běžného provozu se vrátilo díky příznivé epidemiologické situaci na konci dubna letošního roku

Zdroj foto: FN Plzeň

Zdroj foto: FN Plzeň

Pavilon č. 10 II. interní kliniky v borské části FN tímto krokem pozastavuje činnosti akutní příjmové ambulance. Odborné specializované ambulance, včetně náběrové, běží ve standardním provozu.

Covidová opatření zasáhla i proces plánovaných operací. „Bez omezení běží operativa akutní, onkologická, ortopedická (hlavně kloubní náhrady), kardiochirurgická a zčásti i neurochirurgická. Realizovány jsou nadále i robotické operace. Ostatní plánované výkony jsou z části omezené. Jsme si vědomi dlouhých čekacích dob na některé plánované zákroky, děláme opravdu maximum, abychom omezili provoz nemocnice co nejméně,“ dodal Václav Šimánek. Veškerý ambulantní provoz ve FN Plzeň běží v normálním režimu.

I nadále ve FN platí plošný zákaz návštěv, s výjimkou návštěv pacienta v terminálním stadiu nevyléčitelného onemocnění, dětských pacientů a doprovodu rodiček, vždy s povinností doložení bezinfekčnosti.

V Plzeňském kraji bylo hospitalizováno k pondělnímu ránu 8. listopadu 132 pacientů s covidem-19, z toho na lůžkách intenzivní péče 29 a 7 na umělé plicní ventilaci. Trvá trend přibývání hospitalizovaných v počtu devíti lidí denně na standardní lůžka a dvou až tří na intenzivní péči.

Epidemická situace vykazuje podle ředitele Krajské hygienické stanice Plzeň Michala Bartoše zhoršení. Dochází k výraznému nárůstu pozitivních osob na základě indikovaných testů. Za poslední týden nebyl počet nově pozitivních osob zaznamenán pod 500 denně, ve čtvrtek 4. listopadu byl dokonce zaznamenán rekordní nárůst na 740 osob. Dochází tak k nekontrolovatelnému šíření viru v populaci na území Plzeňského kraje. Z údajů dostupných k pondělnímu dni 8. listopadu jsou v Plzeňském kraji dostupné kapacity zhruba na 10 dní dle aktuálního vývoje epidemie. S dalším rozšiřováním lůžkové kapacity bude docházet k omezování elektivní péče ve všech nemocnicích na území kraje.

Mezi hospitalizovanými je více než 75 % neočkovaných. Mezi očkovanými pacienty jsou především lidé ve věku 65+ s přidruženým onemocněním, nebo s uplynutím výrazně delší doby od ukončení očkování.

Text: Adriana Jarošová


Zveřejněno: 9. 11. 2021, Martin Pecuch

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688