Patria (Patria Finance)
Energie  |  08.11.2021 15:25:34

Ceny za plyn i elektřinu v Evropě rostou. Rusko nenavýšilo slibované dodávky plynu

Ceny plynu a elektřiny v Evropě prudce rosotu po signálech, že Rusko nenavýší dodávky tak, jak slíbil prezident Vladimir Putin. Alespoň ne dnes.

Benchmarkové futures na plyn obchodované v Nizozemsku rostly až o 9,7 % poté, co dodávky přes klíčový ruský plynovod dnes zůstávají výrazně pod normálem. Aby toho nebylo málo, proudil dnes ráno plyn na východ z Německa do Polska, tedy opačným směrem než normálně. Kontrakty na elektřinu také rostly v obavách, že v zimě nebude dostatek paliva pro zásobování tepelných elektráren.

Největší evropský dodavatel tohoto paliva slíbil, že od pondělí bude do regionu posílat více plynu. Ruský prezident Putin nařídil Gazpromu, aby po domácí kampani naplnil také svá evropská úložiště. Místo toho společnost uvedla, že tento týden nebude prostřednictvím své prodejní platformy spotově prodávat žádné palivo a také si ani dnes, ani v aukcích o víkendu nezarezervoval žádnou kapacitu navíc pro posílání dodávek do Evropy.

„Je to zklamání, protože trh s plynem potřebuje více dodávek,“ řekl Niek van Kouteren, seniorní obchodník nizozemské energetiky PZEM. "Pokud Rusko nenavýší toky, můžeme být svědky dalšího růstu cen."

Evropské ceny plynu se letos více než ztrojnásobily, když Rusko omezilo dodávky do Evropy a přesměrovalo je do Asie. Moskva několikrát zopakovala, že může do Evropy dodávat více paliva prostřednictvím svého kontroverzního plynovodu Nord Stream 2, čímž tlačí kontinent ke schválení toků skrze tento 1 200 kilometrů dlouhý plynovod.

Benchmark na evropské futures na plyn vzrostl až o 9,7 % a v Amsterdamu se obchodoval o 4,8 % výše na 77,47 eurech za megawatthodinu. Britský ekvivalent posílil o 3,6 % na 198,35 pencí.

Německá elektřina na první čtvrtletí příštího roku vzrostla až o 6,9 % na 166,50 eur za megawatthodinu, zatímco kontrakt na prosinec přidával až o 5,8 % a rovněž dosáhl 166,50 eur.

„Možná potřebují den, aby odklonili toky na export a měli bychom čekat na známky toho, co se stane v úterý, než úplně ztratíme víru,“ řekl James Huckstepp, analytik společnosti S&P Global Platts.

I když Rusko zvýší toky plynu na kontinent, přesné objemy nejsou známy, protože exportní kapacita Gazpromu bude podle Hucksteppa omezená, dokud si nezarezervuje další polský nebo ukrajinský tranzitní prostor. „Ruské dodávky mohou zůstat nízké až do spuštění Nord Stream 2,“ řekl.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

08.11. 23:04  Odpověď (xxx)
08.11. 20:41  eva (BennieMoore)
08.11. 18:04  nekorektní (TALEB)








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688