mzv.cz (MZv ČR)
Z regionů  |  08.11.2021 13:30:00

Chabarovský kraj na ruském Dálném východě je zajímavou perspektivou pro české firmy

Chabarovský kraj na ruském Dálném východě je zajímavou perspektivou pro české firmy

08.11.2021 / 12:02 | Aktualizováno: 08.11.2021 / 13:30

Chabarovský kraj byl vybrán mezi oblasti, na jejichž rozvoj vyčlenila ruská federální vláda speciální finanční fondy. To usnadňuje možnost českým firmám zúčastnit se na modernizaci a rozvoji této oblasti.

Chabarovský kraj má rozlohu 787,6 tis. km2, ale obyvatel zde žije jen 1,3 milionu. Má 5 námořních přístavů a 12 letišť. Nacházejí se zde loděnice, letecký závod Suchoj, hutnický a chemický průmysl, lesnický, potravinářský a rybný průmysl a rovněž je rozvinutý turismus. Město Chabarovsk je moderní a bylo vždy historicky spíše obchodním střediskem, než průmyslovým centrem. Významné průmyslové centrum se nachází v cca 400 km vzdáleném Komsomolsku na Amurě, do kterého je soustředěná moderní výroba. V Chabarovsku se v brzké době předpokládá modernizace tramvajového parku. Podle vyjádření města jsou důležitá nejen nová vozidla, ale hlavně jejich poprodejní servis. Vzhledem k rostoucí hustotě dopravy ve městě by mohl být užitečný centrální systém řízení dopravy. Probíhá zde třídění odpadů do různobarevných kontejnerů podobně jako v ČR, ale přesto stále v kontejnerech zbývajícího netříděného odpadu zůstává dost ještě dále využitelného materiálu. Město proto plánuje výstavbu třídírny odpadů a spalovny městských odpadů, aby omezilo na minimum objem skládkovaného materiálu.

Federální finance na rozvoj regionu jsou částečně orientovány na rozvoj loďařského průmyslu a to na celý jeho řetězec počínaje rozšířením těžby nerostných surovin (především železné rudy, ale i dalších surovin), jejich hutnické zpracování až po vlastní stavbu osobních a rybářských lodí. Tím se otvírá možnost pro širokou oblast českých technologií pro těžbu nerostných surovin, jejich hutnické zpracování, pro dodávky strojírenských technologií, či případně přímo některých komponent pro výstavbu lodí. Chabarovský kraj je rovněž významnou lesnickou oblastí, která má již cca 60% lesního porostu vzrostlého k těžbě, z toho téměř třetina je již přerostlá a potřebuje urychlenou těžbu. Nabízí se zde tedy možnost uplatnit se s technologiemi na těžbu dřeva a jeho zpracování. Další prioritou Chabarovského kraje je posílení železniční dopravy ve směru na pobřeží k námořním přístavům. Současné kapacity Transsibiřské magistrály už nedostačují rychlému nárůstu požadavků na přepravované objemy surovin a zboží. Další oblastí možné spolupráce je turistika. Jsou to jednak rozlehlé oblasti sibiřské tajgy, kouzelný území toku řeky Amur, jejich starých ramen a přítoků jakož i stará sopečná pohoří. Zdejší turistické agentury mají zájem o navázání kontaktů s českými partnery pro návštěvy České republiky jejich klienty.

Na podzim roku 2020 zorganizoval GK Jekatěrinburg elektronické Business fórum mezi českými firmami a jejich potenciálními partnery z Chabarovského kraje. Na letošní podzim byl nachystán PROPED fyzické návštěvy českých firem do Chabarovsku, ale kvůli nové vlny Covidu jej bylo nutné odvolat. To ale nic nemění na ekonomické zajímavosti této oblasti.

Autor: Martin Vlastník, ekonomický konzul, GK Jekatěrinburg

Galerie


ChabrovskyKraj-podzim2021


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688