Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  08.11.2021 13:38:01

Majitel Bohemia Energy promluvil. Zákazníci mají získat vyúčtování do konce roku

Společnost Bohemia Energy v pondělí dopoledne uspořádala tiskovou konferenci, na které se k příčinám konce poskytování energetických služeb vyjádřil majitel Jiří Písařík a obchodní ředitel Libor Holub. Primárním důvodem konce firmy mělo být nečekané ukončení financování ze strany bank vlastně v návaznosti na strmý růst cen energií z posledních měsíců.

Více než hodinu a čtvrt trvající tisková konference byla prostoupena emocemi majitele firmy, který hned v úvodu sdělil, že i po téměř měsíci od inkriminované události se mu o věci těžko hovoří. Nečekal, že konec 16 let budované firmy mohl přijít tak rychle. Důvodem rozhodnutí o vrácení licence obchodníka s energiemi měl být obrat ze strany bank. V úterý 12. října totiž proběhla schůzka se zástupci bank. Ti firmu odmítli dále financovat, resp. začali navíc požadovat splacení dosavadních úvěrů.

Bohemia Energy tak nebyla schopna dále financovat nákupy energií pro zákazníky, o den později proto rozhodla o konci poskytování služeb. Růst cen se do poslední chvíle snažila vykrýt ze svých prostředků, když mj. majitel si od roku 2015 nenechal vyplatit žádné výnosy. Alespoň v účetních ziscích tak firma měla mít polštář téměř 4 mld. . A od bank financování dalších 2 mld. , původně poskytnutých až do dubna příštího roku. V návaznosti na konkrétních číslech blíže nespecifikovaném obchodním modelu firmy, měla dopředu pro zákazníky nakoupenu jen část dodávek, zbytek dokupovala především na spotovém trhu. Léta výdělečný model, který fungoval i při dřívějších cenových výkyvech na trhu s energiemi.

Letošní i více než 300% nárůst cen však firmě zlomil vaz. Pokrýt aktuální potřebu financování spotových nejdražších kontraktů firma řešila i odprodejem dříve nakoupených kontraktů pro vzdálenější období. Bohemia Energy má mít dle vyjádření dostatek prostředků na vyrovnání se zákazníky. Majitel Jiří Písařík uvedl, že by k vyúčtování s nimi mělo dojít do konce roku. V návaznosti také na sdělení stavů od distribučních společností, tedy tak i k vrácení případných přeplatků zákazníkům. Bohemia Energy nemá mít v současnosti žádné závazky po splatnosti.

Zajímavostí je jistě sdělení, že firma o vzniklé situaci chtěla v inkriminovanou dobu jednat s regulátorem (ERÚ). Ke schůzce však díky jeho postoji nedošlo.

Velmi kriticky se vyjádřil k chování konkurence, resp. dodavatelům poslední instance (DPI). A to především ve vztahu k nastaveným cenám pro zákazníky, které mají být výrazně nad tržní cenou. A právě marže se měly obecně v nových i standartních cenících velkých hráčů dále zvýšit. Písařík uvedl, že obliba Bohemia Energy měla v posledních letech pozitivní vliv i pro ostatní zákazníky, když řada velkých hráčů pro udržení zákazníka šla často s cenou dolů. Každopádně sama Bohemia Energy měla dle šéfa přinést lidem za dobu působení úsporu téměř 6 mld. . Firma při propočtech vycházela z celkového objemu dodávek a jistě ne nerealistické úspory 100 /MWh.

Písařík zkritizoval také domácí legislativu v porovnání s východními sousedy. Zmínil totiž dřívější bezproblémové ukončení byznysu na Slovensku, kde zákazníci v rámci režimu DPI zůstávají maximálně 3 měsíce (u nás 6). A navíc pokud dodavatele příp. nezmění, dostanou cenu z běžného ceníku a to i zpětně.

Rozhodnutí o ukončení byznysu ze dne na den mělo zabránit insolvenci Bohemia Energy. Písařík tak opakovaně uvedl, že to byl nejvýhodnější krok, aby mohl činnost firmy ukončit „čistě“. Každopádně po posledních zkušenostech se již podnikání v dané oblasti nechce věnovat.

Přesun nemovitostí

Poslední dny probírané možné přesuny nemovitostí Písařík vysvětlil ochráněním svého soukromí, potažmo rodiny. Každopádně nemělo se jednat o ukrytí majetku. Dokumenty se snažil prokázat, že tedy jen o převod na právnickou osobu, aby tak na první pohled on jako majitel nebyl vidět.

Závěrem možno zmínit, že Písařík plánuje v příštím roce ukončit také činnost společnosti Amper Market. Tu se snaží i přes ztráty udržet jako dodavatele energií v návaznosti na strukturu odběratelů z řad nemocnic, škol či municipalit, když se na ně legislativně nevztahuje režim DPI.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688