Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2021 13:33:43

První obchodní den FIXED.zone: Dosud nejúspěšnější start na STARTu

Emise výrobce a distributora příslušenství pro mobilní zařížení FIXED.zone, která se dnes začala obchodovat na trhu START, zaznamenala rekordní nárůst kurzu. Obchodování s FIXED.zone bylo zahájeno na ceně 222 a ukončeno na ceně 276 . Nárůst kurzu byl tedy 24,32 %. Jedná se tak o doposud nejvyšší nárůst kurzu v první obchodní den ze všech emisí na trhu START. Celkový objem obchodů činil 1 849 200 .

FIXED.zone v IPO upsala své akcie za nejvyšší možnou cenu 222 za akcii. Český výrobce a distributor příslušenství k mobilním telefonům těžil z mimořádného zájmu investorů. Společnost upsala maximálních celkem 222 000 kusů akcií a od investorů obdržela skoro 49,3 milionu korun. Emise byla přeupsána 2,8krát, vzhledem k velkému zájmu došlo na výrazné krácení objednávek.

O mimořádném zájmu investorů vypovídalo již otevření knihy objednávek, po prvním týdnu úpisu akcií FIXED.zone na trh START pražské burzy překročil zájem investorů o devět procent nabízené množství akcií. Finální knihu objednávek připomínáme níže. Alokační míra (uspokojení celkového objemu objednávek) nakonec dosáhla 26,20706 %.

Celkový počet objednávek (1 166 700 kusů) více než čtyřikrát překročil nabízené množství akcií v počtu 222 000 kusů. Přitom za nejvyšší nabízenou cenu 222 bylo poptáváno téměř 850 tisíc akcií.

Výsledky IPO jsou pro nás obrovským překvapením. Těší nás, že byl zejména mezi českými investory tak mimořádný zájem o naše akcie. Je to pro nás velký závazek. Na kapitálovém trhu jsme chtěli získat 40 až 50 milionů korun pro další růst naší společnosti, expanzi na nové evropské trhy a vývoj inovativních produktů. Investoři nám v rámci IPO nabídli téměř čtvrt miliardy korun,“ uvedl k finále úpisu Daniel Havner, zakladatel společnosti a její majoritní akcionář.

Graf: Kniha objednávek akcií FIXED.zone v rámci IPO

FIXED.zone kniha objednávek final

Společnost Fixed.zone, a.s. upsala své akcie v celkovém počtu 222 000 kusů za cenu na horní hranici cenového rozpětí 180 až 222 . Hodnota společnosti po úpisu (post money valuace) činila 493 284 000 . V nabídce bylo celkem 222 tisíc kusů akcií, což je přibližně desetina emitovaných akcií společnosti FIXED.zone. Vzhledem k velkému zájmu o primární úpis museli být někteří investoři v rámci alokace, tedy přidělování upsaných akcií jednotlivým upisovatelům, takzvaně kráceni.

„Další velmi úspěšné IPO na trhu START potvrzuje zájem investorů o české firmy a investice na kapitálovém trhu obecně. Také ukazuje, že trh START se mezi investory dobře etabloval a získal si popularitu. Díky tomu mohou firmy ze segmentu malých a středních firem získávat financování na kapitálovém trhu, což je jeden z hlavních cílů trhu START,“ komentoval úpis Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Českobudějovická společnost vyvíjí a vyrábí nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání, nebo zjednodušují jejich používání. V Prostějově vlastní a provozuje FIXED.zone od roku 2014 rukodělnou výrobu luxusních kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je právě oblíbená značka FIXED. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí.

Videorozhovor Patria.cz s lídry FIXED.zone:

Obchodování s novou emisí bylo zahájeno právě dnes 8. listopadu 2021 v rámci pravidelné denní aukce na trhu START. Ticker emise, tedy název, pod kterým je zařazena v obchodním systému Xetra, je FIXED. Zkrácený název v systému Bloomberg je FIXED CP Equity, v systému Thomson Reuters pak FIXED.pr. Minimání obchodované množství, lot, činí 100 ks, krok kotace 2 . ISIN emise je CZ0009011086. Aukce emisí na trhu START probíhají denně od 9:00 do 12:30.

Zdroje: BCPP, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688