Cez.cz (ČEZ)
Energie  |  06.11.2021 09:11:00

ČEZ: Polovina odběratelů již odchází z režimu DPI na standardní produkty

Produkty a služby Dodavatel poslední instance (DPI)

• Přibližně 190 tisíc lidí oznámilo ČEZ svůj úmysl opustit režim dodavatele poslední instance. • Tito zákazníci brzy dostanou rozpis záloh u standardních produktů od ČEZ Prodej či od jiného nového dodavatele. • K přechodu na běžné produkty u ČEZ není třeba chodit na pobočky ani volat call centrum, stačí online sjednat smlouvu na www.cez.cz/prepisdpi a pak následuje automatický převod • Většina ze 190 000 odběratelů přešla k ČEZ Prodej, ale řada jich také zvolila jiného dodavatele

Přibližně 190 tisíc lidí zatím oznámilo společnosti ČEZ Prodej plnící roli dodavatele poslední instance (DPI) úmysl odejít na jeden ze standardních produktů u ČEZ i jiných dodavatelů. Velká část z nich k tomuto kroku využila možnosti online sjednání smlouvy na www.cez.cz/prepisdpi, a ulevila tak přetížené zákaznické obsluze ČEZ Prodej, která momentálně čelí čtyřnásobku požadavků oproti běžnému provozu.

ČEZ Prodej začal před třemi týdny v roli dodavatele poslední instance zajišťovat bezpečné dodávky elektřiny pro 374 tisíc zákazníků nespolehlivých dodavatelů. Asi polovina z nich nám od té doby oznámila, že chtějí režim DPI opustit. Tito zákazníci dostanou v blízké době rozpis záloh u standardních produktů od svého nového dodavatele, ať už jím je ČEZ Prodej nebo někdo jiný,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Při odchodu z DPI prosí ČEZ zákazníky o trpělivost. Samotná změna dodavatele si vždy vyžádá určitý čas, v tuto chvíli minimálně tři týdny. Tato lhůta zahrnuje standardní termíny na zpracování přechodu u operátora trhu nebo u distributora.

Přejít na standardní produkty ČEZ Prodej je nejjednodušší prostřednictvím online sjednání smlouvy na www.cez.cz/prepisdpi. To zatím funguje pouze pro přechod odběratelů DPI z distribučního území ČEZ. Příští týden spustí ČEZ Prodej rozšířenou verzi pro přechod z celého území České republiky.

 

Co je dodavatel poslední instance? Nástroj představující krátkodobý nouzový režim (maximálně 6 měsíců), který poskytuje zákazníkovi dostatek času najít si nového dodavatele, aniž by byl vystaven ztrátě dodávek energií. ČEZ Prodej se za poslední týden stal jedním z dodavatelů poslední instance pro zákazníky řady bývalých dodavatelů včetně skupiny Bohemia Energy. V uplynulých dnech proběhlo rozesílání informativních dopisů o DPI, v tomto týdnu následují rozpisy záloh. Zákazníci, kteří z režimu DPI odešli do standardních ceníků ČEZ nebo jiného dodavatele, většinou neobdrží rozpis záloh ale až konečné vyúčtování, které zohlední jejich skutečnou spotřebu v režimu DPI.

Proč k přechodu na standardní ceníky používat online formulář na webu www.cez.cz/prepisdpi ? Formulář je zcela intuitivní, stačí pouze zadat osobní a kontaktní údaje a EAN (18místné identifikační číslo odběrného místa, které najde zákazník ve smlouvě nebo na faktuře původního obchodníka, případně v dopise o zahájení dodávky elektřiny dodavatelem poslední instance). Pak už odběratel automaticky přechází do standardních ceníků. Lhůta nutná k přechodu je přibližně 15 pracovních dnů.

Proč jsou zálohy v režimu DPI vyšší než u původního dodavatele? Výše záloh v DPI se stanovuje podle spotřeby z posledního odečtu. Zálohy jsou vypočítány jen na 6 měsíců poskytování služby u dodavatele poslední instance. Dosavadní dodavatelé bohužel ukončili svou činnost v probíhající hlavní topné sezoně, kdy jsou ceny energií na trhu extrémně vysoké.

Roman Gazdík , mluvčí ČEZ

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688