Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Auto Moto  |  06.11.2021 10:00:00

Tesla znovu zvedá ceny, Model 3 již od února zdražil o více než 20 procent!

Neustávající rally zažívají akcie Tesla (TSLA), když si dokázaly polepšit rekordní již 11tý týden v řadě. Za ten poslední o téměř desetinu, když v pátek zakončily na 1 222 USD. Tedy nevýrazně pod historickými maximy, když se ve čtvrtek obchodovaly až za 1 243 USD. Zkrátka po říjnovém reportu hospodářských výsledků, a následném oznámení autopůjčovny Hertz o nákupu 100 tis. vozů, tak zejména v posledních 14 dnech stupňující severní směrování akcií Tesla přineslo v návaznosti nárůst ocenění firmy o více než 300 mld. USD na aktuálních již téměř 1,23 bil. USD. Právně stále ještě kalifornská společnost je tak na Wall Street pátou nejhodnotnější, resp. dosahuje již zhruba poloviny hodnoty gigantů Apple či Microsoft.

Jak jsme před měsícem popisovali, Tesla zdražila své vozy krátce před říjnovou valnou hromadou. Dle firemního webu přistoupila nyní k další, letos tedy k již několikáté změně cen u většiny svých elektromobilů pro americký trh. Zákazníci by však v reálu především v příštím roce nemuseli za elektromobil vlastně zaplatit více. V rámci připravovaných amerických daňových změn, resp. podpory bezemisních automobilů, se již mezi politiky projednává možná podpora při koupi takového vozu ve výši až těžko uvěřitelných 12,5 tis. USD (275 tis. ). Dříve se hovořilo o až 7,5 tis. USD. Ze strany Tesly tak za dalším zdražením může stát právě pokračující kalkul s dotacemi na pořízení elektromobilu. V zámoří má tak Tesla každopádně zaděláno ne udržet, ale dokonce dále navýšit své výrazné nadprůměrné marže

Model 3 od února zdražil o 8 tisíc USD

U „lidového“ nejlevnějšího vozu Model 3, tedy ve verzi Standard Range, měla Tesla v úvodu roku cenovku 37 990 USD. V únoru dokonce došlo ke zlevnění o tisíc dolarů, nicméně od března se začala cenovka již jen zvedat. A nyní poskočila vůbec nejvýrazněji o další 3 tis. USD. Tesla nově „základní“ verzi nazývá „Rear-Wheel Drive“ a zákazník si již musí připravit minimálně 44 900 tis. USD. Novinkou nicméně zároveň také je, že za základní cenu lze vůz pořídit nejen v bílé barvě, ale v USA se nepřiplácí již také za stříbrnou (Midnight Silver Metallic).

O tisíc USD se zvedla cena verze Long Range, začínající nově na 51 tis. USD, i nejlepší Performance, kde je třeba sáhnout do kapsy pro minimálně 59 tis. USD.

 

Model Y od minim rovněž již o 8 tis. USD dražší

Model Y, který se dle vize firmystát vůbec nejprodávanějším elektromobilem, již nepůjde koupit levněji než za téměř 58 tis. USD. Jak jsme dříve uváděli, automobilka již v zimě přestala nabízet nejlevnější verzi Standard Range, která přitom v jednu chvíli startovala na necelých 40 tis. USD. Tesla ji totiž nejprve letos v únoru také zlevňovala.

V současnosti tedy nabízená „základní“ verze Long Range s aktuálně udávaným dojezdem dle EPA 318 mil. nyní zdražila o další 3 tis. USD, resp. od letošních cenových minim již v souhrnu o 8 tis. USD. Tedy v aktuálním přepočtu o 176 tis. .

Model Y v nejvýkonnější verzi Performance, umožňující zrychlení na 100 km/h za 3,7 vteřiny či maximálku 241 km/h, cenově nyní začíná na 62 990 USD. Tedy aktuální zdražení o tisíc dolarů.

Luxusní elektromobily také podražily

Již před dvěma týdny, krátce po reportu hospodářských výsledků, přistoupila Tesla ke zvýšení ceny u Modelu S i Modelu X. A to rovnou o 5 tis. USD (cca 110 tis. ). Model S tak v základu začíná na 95 tis. USD, zatímco vůz se stále fascinujícími Falcon dveřmi startuje cenově ještě o 10 tis. USD výše. Ve verzi Plaid přitom Model X stojí „jen“ 120 tis. USD, zatímco o 10 tis. USD je naopak dražší Model S. Ten má totiž v porovnání o 0,4 vteřiny vyšší zrychlení (z 0 na 100 km/h za 2,1 vteřiny) a také podstatně výraznější maximálku 322 km/h.

 

Kdo si v USA chce nyní Model S ve verzi Plaid objednat, měl by se dočkat začátkem roku. Ve stejné verzi se Model X vůbec k prvním zákazníkům nakonec dostal teprve v polovině října a v případě aktuální objednávky se dodání vozu ze strany Tesly predikuje nejdříve za půl roku. U nás si zájemce musí po aktuální objednávce počkat do příštích Vánoc. Cena u zmiňovaných nejvýkonnějších modelů v ČR nyní začíná na zhruba 3,3 mil. , resp. 3,5 mil. u Modelu S.

Závěrem možno zmínit, že cena Modelu 3 a Modelu Y se u nás v posledních měsících nezměnila. Nejlevnější Model 3 tak stále startuje na 1,325 mil. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688