NN Investment Partners (NN Investment Partners)
Investice  |  05.11.2021 16:28:02

Komentář portfolio manažera ke zvýšení sazeb ČNB (5.11.2021)

Členové bankovní rady na včerejším měnovém zasedání rozhodli o zvýšení čtrnáctidenní repo sazby z 1,50 % na 2,75 %. Cílem je zkrotit rostoucí inflaci, která v září meziročně dosáhla 4,9 %. Česká národní banka na to veřejnost i trhy připravovala, ačkoliv zvýšení o 125 bodů čekal málokdo. Dokonce i největší příznivci centrální banky označili tento krok za „poněkud riskantní“.

Výsledkem jsou nejvyšší krátkodobé úrokové sazby v celé Evropské unii a dramaticky se prohlubující úrokový rozdíl mezi námi a eurozónou. Pokud Česko srovnáme například se Slovenskem, což je strukturou srovnatelná ekonomika, meziroční růst HDPČeské republice byl v červnu tohoto roku nižší – 8,1 % u nás proti 9,6 % na Slovensku. Na srovnání za třetí čtvrtletí si musíme ještě počkat, protože Slovensko zatím nezveřejnilo data. Česká ekonomika vzrostla ve třetím čtvrtletí meziročně o 2,8 %.

Meziroční inflace byla o něco vyšší u nás – v září 4,9 % proti 4,6 % na Slovensku, máme ovšem o 2,66 % vyšší výnos do splatnosti u desetiletých státních dluhopisů a o 3,25 % vyšší krátkodobé sazby. Depozitní sazba v eurech je pro srovnání -0,50 %. To je historický rekord, který tu nebyl od doby, kdy slovenská a česká vláda začaly emitovat desetileté státní dluhopisy. Drtivá většina tohoto rozdílu připadá na vrub rozdílné monetární politice centrálních bank, nikoliv zhoršené kredibilitě odcházející či přicházející české vlády. Ta je v obou případech minimálně srovnatelná se slovenskou. ČNB a Evropská centrální banka mají tedy očividně na budoucí vývoj inflace dramaticky odlišný názor.

Jaký dopad má zvýšení sazeb na české státní dluhopisy

Sazby korunových úrokových swapů vzrostly v reakci na zvýšení sazeb na úrovně, kde byly naposledy na podzim roku 2008. Letošek je tedy pro české státní dluhopisy bezkonkurečně nejhorším rokem v historii českých dluhopisových indexů.

A i když se slovenským, polským či maďarským dluhopisům letos také nedaří, výkonnost českých dluhopisů je zdaleka nejhorší. V důsledku toho se desetileté české státní dluhopisy obchodují na výnosových úrovních, kde byly naposledy v červenci 2012 – tedy v době, kdy se hroutila eurozóna.

Dvouleté státní dluhopisy, které mají vyšší výnos, nižší riziko poklesu ceny v důsledku změny úrokových měr a z našeho pohledu jsou atraktivnější, se obchodují na úrovních z ledna 2009 – tedy ještě o jednu (mnohem výraznější) krizi dál.

Dá se očekávat, že v důsledku růstu úrokových nákladů relativně nízké tempo zotavování naší ekonomiky ještě více zpomalí. Díky vysokému úrokovému rozdílu se pro dlužníky poprvé od přelomu tisíciletí objevuje otázka, zda si nevzít úvěr raději v euru než v české koruně.

 

 

Zdroj: NN Investment Partners

O NN Investment Partners B.V., Czech Branch

NN Investment Partners B.V., Czech Branch je předním správcem aktiv, který působí v České republice již od roku 1997. Společnost nabízí širokou škálu podílových fondů v české koruně i cizích měnách a zároveň je jedním z investičních center mateřské společnosti NN Investment Partners, pro kterou zajišťuje expertízu v oblasti střední a východní Evropy. Pražský investiční tým spravuje dluhopisová i akciová portfolia a zároveň řídí několik lucemburských podílových fondů zaměřených na region střední a východní Evropy.

Jsme průkopníky společensky odpovědného investování, první fond s touto strategií byl založen již v roce 1999. Za náš přístup k společensky odpovědnému investování a integraci ESG faktorů jsme získali nejvyšší rating A+ od OSN.

Více informací naleznete na www.nnfondy.cz.



Přečtěte si také:

30.12.2022Bude ČNB donucena ke zvýšení sazeb? Jan Berka (Roklen24)
27.06.2022Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 22. června 2022 NN Investment Partners (NN Investment Partners)
05.05.2022Prognóza ČNB nabádá ke zvýšení úrokových sazeb nad 8 % (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.02.2022Komentář ke zvýšení sazeb ČNB 3. února 2022 NN Investment Partners (NN Investment Partners)
05.10.2021Komentář portfolio manažera ke zvýšení sazeb ČNB (5.10.2021) NN Investment Partners (NN Investment Partners)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688