Ústecký kraj (kr-ustecky.cz)
Z regionů  |  05.11.2021 14:16:16

Natáčení nového filmu podle předlohy ústeckého spisovatele Formánka se vrací do regionu

Nový Celovečerní film Dvě slova jako klíč režiséra Dana Svátka se 8. listopadu vrátí na lokace v Ústeckém kraji. Snímek je volným pokračováním filmu Úsměvy smutných mužů ústeckého spisovatele Josefa Formánka a režiséra Dana Svátka, jež vidělo téměř dva miliony diváků v kinech a televizích a který získal Cenu filmových fanoušku na cenách Český lev 2018.
Tisková zpráva ze dne 5. listopadu 2021
Dvě slova jako klíč

Stejně jako Úsměvy, také děj filmu Dvě slova jako klíč se částečně odehrává na Ústecku. „Velice nás těší, že se štáb režiséra Svátka vrací do rodného kraje známého spisovatele Josefa Formánka. Předchozí snímek, jehož úspěch byl mimořádný, skvěle prezentoval lokace v Ústeckém kraji, byť na pozadí dramatického osudu,“ uvedl náměstek hejtmana Jiří Řehák k novému filmu.

Ústřední postavou snímku nebude tentokrát spisovatel Josef Formánek, kterého nezapomenutelným způsobem ztvárnil herec David Švehlík, ale výtvarník Tomáš v podání Ivana Fraňka, kterého můžete znát nejen z několika filmů Dana Svátka, ale i z oscarové Velké nádhery Paola Sorrentina, z Války policajtů s Gerardem Depardieu či z Anny Luca Bessona.

Nicméně i postava spisovatele v podání Davida Švehlíka má v novém snímku důležitou úlohu. Bude průvodcem celého příběhů odehrávajícího se v různých koutech světa. „Dvě slova jako klíč vypráví emotivní příběh o věčném, a pro Josefa Formánka velmi zásadním, hledání smyslu života, vlastních kořenů a duchovní identity. Je to film o vině, svědomí a smíření s těmi, kteří by nám měli být v životě nejblíže,” poznamenal k filmu režisér Svátek.

Těšit se můžete i na skvělého Jaroslava Duška a Mariku Šoposkou, kteří se rovněž objevili v Úsměvech. Kromě známých českých herců se ve filmu objeví i osobnosti světového filmu - polská hvězda Daniel Olbrychski, slovenská herečka Jana Nagyová, japonský herec Hal Yamanouchi či americká hvězda první velikosti, jejíž jméno chtějí tvůrci odhalit až později.

Na rozdíl od Úsměvů je styl vyprávění nového snímku poněkud odlišný a také příběh se odvíjí na různých místech světa. Kromě Česka a Polská také v Indii, Indonésii, Japonsku a New Yorku. A právě rozmanitost míst byla příčinou, proč se natáčení filmu kvůli situaci s covidem-19 několikrát odsouvalo. Ani po natočení české a polské části (mimochodem ta polská bude natáčena v Dánsku) nemají filmaři vyhráno. Na jaře je totiž čekají právě ty vzdálenější lokace, které jsou závislé na vývoji situace s koronavirem.

V našem regionu se bude natáčet nejen v Ústí nad Labem, ale také v Trmicích, v Českém Švýcarsku či Kytlici. „V kulisách Ústeckého kraje se filmaři budou pohybovat na podzim a na jaře příštího roku. Lokace Ústeckého kraje jsou znázorněny spíše jako poetická místa v rodném kraji spisovatele, jehož předobrazem je Josef Formánek. Celkem v Ústeckém kraji filmaři budou natáčet šest dní,“ přiblížila natáčení Barbora Hyšková z Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Film Dvě slova jako klíč produkuje, stejně jako předchozí Úsměvy smutných mužů, se zmíněnými zlínskými koproducenty a slovenským partnerem FilmWorx Studios společnost Holiday Films a IS Produkce. Generálním partnerem filmu je společnost Centropol Energy, a. s.

„V Ústí nad Labem jsme s naší firmou před 20 lety začínali a dodnes je pro nás ústecký region klíčový. Chceme proto co nejvíce podporovat jeho rozvoj, a to samozřejmě i ten kulturní. S režisérem filmu Danem Svátkem se známe dlouho. Proto když za námi přišel s tím, že se chystá v Ústí natáčet film, jehož předlohu navíc napsal ústecký rodák, dlouho jsme s partnerstvím filmu neváhali,“ řekl Jiří Matoušek, marketingový ředitel Centropol Energy.

Nově je koproducentem firma vydávající do dnešního dne úspěšný český magazín Koktejl, který Josef Formánek s panem Urbánkem před 29 lety zakládal. Do kin by se měl snímek dostat začátkem roku 2023.

Zodpovídá: Bc. Vít Hnízdil
Vytvořeno / změněno: 5.11.2021 / 5.11.2021 | Zveřejnit od: 5.11.2021
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688