Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Práce  |  04.11.2021 12:32:47

Více než polovina IT firem nemůže najít zaměstnance. Řeší to outsourcingem a náborem v zahraničí.

Trh práce se stále potýká s nedostatkem IT expertů. Situace v ČR se za poslední léta vůbec nezlepšila. 54 % firem v IT a komunikacích bojuje s problémy při náboru IT odborníků. Počet neobsazených pracovních pozic se počítá na desetitisíce a boj o odborníky neustává. Sehnat kvalifikovaného zaměstnance se pro firmy stává až nadlidským úkolem. Mnohé z nich proto volí outsourcing IT odborníků či rovnou celých služeb.

Společnosti, které nabízejí outsourcing IT pracovníků či kompletních služeb, se těší stále větší oblibě. Tento trend se projevuje nejsilněji u vysoce specializovaných IT činností, kde se firmám nevyplatí zaměstnávat drahého odborníka, kterého využijí pouze na několik hodin týdně. Zkušené IT experty je také nejtěžší na pracovním trhu najít. Jednou z takto specializovaných společností je poskytovatel hostingových řešení vshosting~, kterého využívá přes 50 % české e-commerce i řada předních IT firem.

Podle dat statistického úřadu Evropské Unie se v roce 2020 potýkala s problémy najmout odborníky z oblasti IT a komunikace více než polovina IT firem (54 %). Situaci řada z nich řeší odklonem od tradičního zaměstnaneckého modelu směrem k outsourcingu "Shánět vlastní IT experty je v dnešní době komplikované, nákladné a navíc extrémně zdlouhavé. Stále více firmám se vyplatí řešit IT externě" říká obchodní ředitel firmy vshosting~, David Lintimer. Přesun IT aktivit na externího poskytovatele však nemusí být pro každého.

„Je na rozhodnutí každé firmy, který pracovní model je pro ni z hlediska efektivity a potřeb vhodnější. Některé společnosti stále upřednostňují mít IT pracovníky in-house. Klíčovou roli hraje také specifické zaměření daných IT expertů. Vlastní vývojáři se firmě, která neustále dynamicky rozvíjí svou aplikaci či e-shop, často vyplatí. Ale například péči o serverovou infrastrukturu je pro 95 % firem lepší outsourcovat, protože získají větší know-how a odbornost za výhodnějších podmínek.“ dodává Lintimer.

Práce na dálku i nábor daleko za hranicemi

Přestože počet IT specialistů v rámci Evropské unie pomalu roste, poptávka po nich se zvyšuje mnohem rychleji. Situace na trhu práce je tak pro firmy každým rokem horší. Podle údajů náborových společností na českém trhu momentálně chybí 15 až 20 tisíc IT pracovníků.

Kromě outsourcingu firmy stále více hledají IT experty za hranicemi. V řadě evropských zemí je totiž počet kvalifikovaných IT pracovníků vyšší, než v České republice. Pokud navíc společnost nabízí možnost práce na dálku, nábor do IT oddělení si významně usnadní.

I když na outsourcing služeb ani na to, že své zaměstnance nikdy nepotkají v kanceláři, ještě nejsou české firmy tolik zvyklé, situace se rychle mění. Všechny důležité ukazatele nasvědčují tomu, že popularita těchto modelů se bude nadále zvyšovat.

Vysvětlivky

Hosting: Jde o pronájem prostoru na serveru, kam můžete umístit svou webovou stránku, případně s ní spojenou databázi, obrázky a další „příslušenství“. Pokud si váš web představíte jako automobil, pak je hosting vaším parkovacím místem. Větší weby pro svůj hosting využívají prostor celého serveru či dokonce více serverů (tzv. cluster).
Server: V kontextu hostingu je server specializovaným počítačem, na který je umístěna webová stránka (např. e-shop) a vše, co je k jejímu provozu potřeba (např. databáze klientů, účetní systém…). Díky propojení s internetem danou webovou stránku mohou navštívit potenciální zákazníci ze svého počítače.
Datacentrum: Budova, ve které jsou uloženy tisíce serverů. Zajišťuje serverům zázemí nutné pro jejich provoz (stálý přívod elektřiny, chlazení, připojení k internetu) a slouží i k jejich zabezpečení (proti vniknutí cizích osob, proti požáru, atd.). Pokud se držíme analogie serveru jakožto parkovacího místa pro váš web, pak datacentrum je parkovacím domem. S ostrahou, servisem a možností dotankovat.


Společnost vshosting~ je největším poskytovatelem prémiového hostingu v České republice. Vznikla v roce 2006 a k dnešnímu dni pečuje o více než 8 000 serverů českých i zahraničních internetových projektů. Mezi internetové servery, kterým zajišťuje vshosting~ provoz, patří například internetové obchody GymBeam, Košík.cz, Notino, Pilulka a stovky dalších, ale i technologické společnosti jako Shoptet nebo Shopsys. Firma vshosting~ hostuje více než 50 % českého a slovenského e-commerce trhu a disponuje vlastním datacentrem. 



K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Práce:

Čt   9:16  BDO: Zaměstnávání dohodářů bude výhodné, ale jen když je firmy zaregistrují jako... BDO Česká republika (BDO Česká republika)
Po 12:19  Firemní benefity v roce 2024 Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)
11.04.2024  Když se dlouho nedaří získat nové zaměstnání Hays plc (Hays plc)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688