AAA Auto (AAA Auto)
Auto Moto  |  04.11.2021 11:50:54

V říjnu síť AAA AUTO navzdory nedostatku ojetin na trhu prodala nejvíc vozů v historii

I přes neustále klesající počet ojetin na trhu v celé střední Evropě se síti AAA AUTO, provozované společností AURES Holdings, daří pokračovat v růstu prodejů. V říjnu síť v České republice, v Polsku a na Slovensku prodala celkem 8 853 vozů, což je nejsilnější měsíční prodejní výsledek v její historii za posledních bezmála 30 let.

„Díky velmi robustnímu systému výkupu vozů, včetně zapojení nové společnosti Driverama, se nám daří v době úbytku ojetin na trhu naší nabídku nejen udržet ve stejné šíři, ale zároveň jí i rozšiřovat. Proto jsme schopni uspokojit stále vyšší zájem, který je nejvyšší v naší téměř třicetileté historii. Již šest měsíců ve skupině v rámci všech značek měsíčně prodáváme průměrně 8 600 aut. Za více než dvě desítky let mého působení v AAA AUTO takovou vlnu zájmu o ojeté vozy napříč střední Evropou nepamatuji,“ uvedla Karolína Topolová, generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO.

Letos za deset měsíců již síť AAA AUTO prodala o 3 500 aut více, než za celý rok 2020. Rekordy měsíčních prodejů padají nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Začátek letošního roku byl přitom postižen dosud nejdelším lockdownem, který v České republice trval od minulých vánoc až do 10. května a na Slovensku byl obdobný. V jeho průběhu byla autocentra AAA AUTO téměř tři a půl měsíce uzavřená.

Uzavření prodejen kvůli pandemii koronaviru sice přineslo růst on-line obchodování s ojetými vozy, který nám pomohl krizové období zvládnout, pandemie ale zároveň se na trhu vytvořila obrovský hlad po autech z druhé ruky. Mezi hlavní důvody patří omezení výroby nových aut, zvýšená obliba individuální dopravy jako ochrany před rizikem nákazy a snížení objemu dovozu ojetin ze zahraničí. K tomu se v posledních měsících přidala i čipová krize, kvůli které má výroba nových vozů další výpadky, a také obavy z překotného nástupu elektromobility,“ vysvětlila Karolína Topolová.

I na podzim tohoto roku patří mezi nejžádanější automobily modely značky Škoda, které tvoří 28 % z celkově prodaných aut v české síti autocenter AAA AUTO. Na prvním místě se v České republice a na Slovensku dlouhodobě drží Škoda Octavia, v Polsku vede Opel Astra. K výrazné změně ale došlo v preferenci paliv hlavně u českých zákazníků. „Přestože dlouhodobě byl trend obliby paliv ve prospěch benzínových motorů, na podzim výrazně stoupl zájem o ty dieselové. V České republice se tak prodává stejně dieselových aut jako těch benzinových. Tento trend změny vnímání českého zákazníka lze přisuzovat hlavně radikálnímu zdražení paliv, kdy je výhoda jednoznačně na straně dieselů. Do určité míry na to má vliv i tlaku na vymýcení neekologických motorů a obava z jejich nedostatku. Jen v říjnu na českém trhu podle našich analýz chybělo pět tisíc těchto ojetin ve srovnání s loňskem,“ upozornila Topolová. Prodej aut s dieselovým motorem v AAA AUTO vzrostla v září a v říjnu ve srovnání s loňským rokem v České republice o 38 %, na Slovensku o 42 % a v Polsku dokonce o 80 %. Na vzestupu jsou i automobily s komfortními prvky výbavy. Na 28 % českých zákazníků preferuje vozy s automatickou převodovkou, přes 17 % pak náhon na všechna čtyři kola.

Nejprodávanější ojeté vozy v síti autocenter AAA AUTO v říjnu 2021:

 

Česká republika

Slovensko

Polsko

1.

Škoda Octavia

Škoda Octavia

Opel Astra

2.

Škoda Fabia

Škoda Fabia

Škoda Fabia

3.

VW Passat

VW Passat

Ford Focus

4.

Škoda Superb

Škoda Superb

Škoda Octavia

5.

VW Golf

Kia Ceed

Renault Megane

 


Skupina AURES Holdings působí na trhu již 29 let. Provozuje síť téměř pěti desítek poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku a v Maďarsku. Za dobu své existence obsloužila již přes 2,6 milionu zákazníků. Skupina prodá ročně průměrně 80 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama. Společnost se pravidelně umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a letos v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy. Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.
07.12. 10:13  aaa auto (Majkes)
16.11. 07:24  3 auta na domacnost (Danny)
10.11. 09:17  auta (Hiroshima)
04.11. 13:23  online (ChantellMartucci)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688