Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  03.11.2021 19:46:01

Valná hromada Komerční banky schválila dividendu

V předvečer odtajnění hospodářských výsledků za 3. čtvrtletí Komerční banka (dále jen KB) zveřejnila výsledky valné hromady, která se konala per rollam. Tedy distančně, resp. korespondenčně/elektronicky bez osobní účasti akcionářů. Jediným projednávaným bodem posledního „setkání akcionářů“ bylo rozhodnutí o rozdělení části nerozděleného zisku minulých let, tedy výplata již dříve avizované dividendy 23,86 .

A zájem podpořit francouzskou Société Générale, coby majoritního vlastníka KB, ve schválení dividendy byl poměrně značný. „Pro“ se totiž celkově vyslovilo více než 80 % akcionářů, resp. celkového počtu hlasů. U distanční valné hromady se přitom hlasy nezúčastněných akcionářů berou dle zákona jako „proti“. Připomeňme, že zmiňovaná Société Générale disponuje více než 60 %, zúčastnilo se tak s kladnými hlasy dalších téměř 20 % „akcionářů“.

Nárok na dividendu

V návaznosti na rozhodnutí KB zkrátka začne od 3. prosince vyplácet v souhrnu více než 4,53 mld. , resp. na každou akcii 23,86 před zdaněním. Tedy 20,281 po zdanění (při uplatnění 15% sazby). Rozhodné datum pro nárok bylo v souladu s platnými stanovami určeno jako sedmý pracovní den po současné valné hromadě, tedy konkrétně „na Martina“ 11. listopadu. Na pražské burze tím pádem půjde akcie KB s nárokem na dividendu naposledy koupit ještě v úterý 9. listopadu. Na burze RM-Systém, kde probíhá vypořádání on-line, pak ještě i ve čtvrtek 11. listopadu. Stane se tak, přestože jinak KB i po současné valné hromadě stále ještě nepochopitelně prezentuje na svých internetových stránkách již neplatné stanovy (z roku 2018), které přitom byly letos na jaře akcionáři změněny.

O výplatu dividendy si každý akcionář musí banku zažádat. Buďto předem příslušnou žádostí se sdělením bankovního spojení, či od 3. prosince například i návštěvou pobočky KB. Opět bude muset sdělit bankovní spojení, když výplata dividendy bude probíhat pouze bezhotovostním převodem. Doplnit lze, že pokud si akcionář do čtyř let od zahájení výplaty daný výnos nevyzvedne, může ze zákona ztratit na požitek nárok. Ten se pak „vrací“ do společnosti. KB nicméně v návaznosti na usnesení valné hromadyroku 2009 lhůtu stanovila až na 10 let.

Připomenout lze, že poslední dividendy se akcionáři KB dočkali naposledy v roce 2019, kdy z vyprodukovaného zisku za rok 2018 ve výši 64,90 /akcii jim bylo vyplaceno zhruba 78 %, resp. dividenda 51 . V loňském roce původně navrhovaných 58 pak již „zarazil COVID“.

Kurzový vývoj

Akcie KB ve středu začaly před polednem mířit solidně na sever a nakonec si polepšily mezidenně o 2,6 %, když uzavřely na možná šťastném kurzu 888 . V čínské numerologii „888“ totiž obvykle znamená trojnásobné štěstí, protože tvoří zesílení číslice 8. Samo o sobě je zde totiž číslo 8 často spojováno s velkým štěstím, bohatstvím a duchovním osvícením.

KOMERČNÍ BANKA - Graf ceny akcie cz

Uvidíme, kam akcie KB nasměrují ve čtvrtek ráno zveřejněné hospodářské výsledky, když se očekává rapidní meziroční nárůst zisku. Zmiňovaný středeční závěr každopádně pro titul znamená 3 týdenní maxima, resp. není příliš vzdálen ani letošním intradenním maximům 910 z 11. října.  Akcie KB se zkrátka v minulém měsíci ocitly již vůbec nejvýše od dubna 2019.

04.11. 13:28  online (ChantellMartucci)
04.11. 04:58  online (ChantellMartucci)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688