Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  03.11.2021 13:26:04

Akcie Tesla trhají rekordy. Elon Musk je nejbohatší na světě

Akcie Tesla rostou. Tržní kapitalizace firmy překonala magickou hranici 1 bilionu USD, díky čemuž se Tesla stala šestou nejhodnotnější akciovou společností na světě. Elon Musk je také nejbohatším člověkem planety a vytváří si velký náskok nad Jeffem Bezosem (Amazon), Bernardem Arnaultem a Billem Gatesem (Microsoft).

Tesla pracuje na rozšíření výrobních kapacit, aby postupně nasytila stále neukojenou poptávku. Jsou však i špatné zprávy v podobě velkých prodejů ze strany ARK Invest. Jde o známý fond vedený Cathie Wood. Elon Musk také rozporoval obří kontrakt se společností Hertz. Pojďme si přiblížit aktuální novinky a samozřejmě nebude chybět ani technická a fundamentální analýza akcie Tesla (TSLA).

Tesla překonala tržní kapitalizaci 1 bilionu USD

Tržní kapitalizace firmy dosáhla více jak 1 bilionu USD díky říjnovému oznámení společnosti Hertz, že koupí až 100 tisíc vozů značky Tesla. Překonání magického 1 bilionu USD není z fundamentálního hlediska nijak významné. Jedná se víceméně o psychologickou hranici, jejíž překonání tržní účastníci berou velmi kladně. Je to určitě milník, který trh dokáže ocenit.

Co se týká samotného nákupu vozů ze strany firmy Hertz, jedná se o vcelku zajímavý vývoj. Jenom pro připomenutí, společnost Hertz je jedna z nejstarších amerických autopůjčoven. Hertz měl ale dlouhodobě problémy a koronavirus byla poslední kapka. V květnu 2020 firma vyhlásila bankrot. Nicméně o více jak rok později společnost Hertz insolvenci ukončila. Což bylo překvapivé, protože všichni čekali, že se firma z bankrotu nedostane.

Firma každopádně 25. října 2021 veřejnosti oznámila, že si u Tesly objednala 100 tisíc vozů za 4,2 miliardy USD. Nové elektromobily by měly být dodány v příštích 14 měsících. Sedany Model 3 by měly být dostupné v pobočkách půjčovny ve velkých amerických městech a v některých částech Evropy již velmi brzy – od začátku listopadu. Zákazníci Hertz budou mít přístup k síti rychlých dobíjecích stanic Tesly. Společnost navíc buduje vlastní dobíjecí infrastrukturu.

CEO Hertz Mark Fields tvrdil, že jednání o dodání celé flotily elektromobilů probíhají již měsíce a vztahy obou firem jsou prý vřelé. Leč Elon Musk na svém Twitteru rychle oznámení Hertz rozporoval s tím, že oficiálně k žádné dohodě ještě vůbec nedošlo. Dále vysvětlil, že poptávka po jeho značce je mnohem větší, než produkce. Tudíž případný velký kontrakt nemá valný vliv ekonomiku podniku. Pokud k nějaké dohodě dojde, Hertz bude muset zaplatit stejnou marži jako ostatní zákazníci. Žádná množstevní sleva se prý tedy konat nebude.

Tesla pracuje na zvýšení výrobních kapacit

Tesla oznámila, že se snaží rozšiřovat výrobní kapacity, aby došlo k většímu nasycení poptávky po jejich produktu. V analýze na Ford jsme si znova objasnili fenomén dnešní doby, kterým je nedostatek čipů. Některé firmy z aktuální situace profitují (AMD, Nvidia a Intel), jiné jsou naopak v ohrožení. Mezi ohrožené patří i Tesla.

Tesla pro další navýšení výroby potřebuje čím dál více čipů a jejich potenciální nedostatek je samozřejmě hrozba. Celosvětový problém s dodavatelským řetězcem je značný. Firma navíc přiznala, že jejich marže to snižuje.

Dle finančního ředitele Zachary Kirkhorna ohrožuje jejich výrobu nejenom nedostatek čipů na trhu, ale i nízká nabídka jiných materiálů. Aktuálně je pro ně největší problém vysoká kolísavost cen na trhu s niklem a hliníkem. Vzhledem k tomu, že Tesla pracuje na zvýšení výrobních kapacit, jsou kolísavé ceny velkým problémem. Vytváří se tím totiž dost nejisté prostředí, protože odhady nákladů během krátké doby nemusí reflektovat realitu. Zatím se ale Tesle daří plnit vytyčený plán, ve kterém chtějí dosáhnout 50% růstu dodávek za celý rok 2021.

Cathie Wood prodává ve velkém akcie Tesla

Cathie Wood je hodně známá osobnost na poli akciového investování. Tato dáma je CEO ARK Invest, což je investiční fond. Již v září letošního roku ARK Invest prodal akcie Tesla za 600 milionů USD. Což z Tesly dělá titul, kterého Cathie Wood během září prodávala nejvíce. Tato zpráva je zajímavá z toho důvodu, že Cathie Wood dlouhodobě Teslu protěžovala jako investici. Podle posledních zpráv ARK Invest v prodejích titulu pokračoval i během října, ale tentokrát se jednalo o objemy za několik desítek milionů USD.

Fundamentální analýza akcie Tesla (TSLA)

Hospodářské výsledky si Tesla mezikvartálně opět zlepšila. A to vskutku podstatně. Výnosy vzrostly o 15 % na 13,76 miliardy USD. Hrubá marže činila 26,6 %. Provozní marže necelých 15 %. Čistá zisková marže dělá 11,76 %. Všechny marže jdou postupně nahoru, což je pro hospodaření zásadní. Růst výnosů je sice důležitý, ale bez rostoucích marží to příliš nepomůže. Ideální situace je, když stoupají marže a výnosy. Zisk pak roste o to rychleji. Tesla každopádně dosáhla čistého zisku 1,62 miliardy USD, což je mezikvartální zlepšení o 42 % (právě díky růstu marží). Je to už druhý kvartál, co je zisk nad miliardou USD.

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály

Zisk a výnos za jednotlivé kvartály. Zdroj: yahoo.com

Provozní výnos i tentokrát vzrostl, o 54 % na 2,06 miliardy USD. EBITDA stoupla o 40 % na 2,82 miliardy USD. Volné cash flow si zase polepšilo v trojciferných relativních číslech, o 117 % na 1,32 miliardy USD. Pro každou firmu je hrozně důležité, aby generovala kladné cash flow. Jedná se totiž o potřebnou likviditu, která funguje jako polštář pro nenadálé události – třeba zmíněný markantní růst cen materiálů.

Zisk na akcii (EPS) dosahuje 1,44 bodů. Poměrový ukazatel P/E je 391 bodů. P/E Tesly bývalo i ve čtyřciferných číslech, ale pořád je to hodně. Co se týče rentability vlastního kapitálu (ROE), ukazatel se vyšplhal na 16,1 %. Dobré znamení je, že stoupá i rentabilita na investovaný kapitál (ROIC), který je nyní 11 %. ROIC nám potvrzuje směrodatnost ROE. Ukazatele solventnosti jako je dluh vůči vlastnímu kapitálu (D/E) a dlouhodobý dluh vůči aktivům jsou v přijatelných úrovní – 0,36 a 0,14 bodů.

Technická analýza akcie

Tesla vytvořila definitivní dno z března letošního roku kolem 550 USD. Tuto úroveň trh následně otestoval ještě v květnu. Celkově však kurz akcie Tesla vzrostl o více jak 120 %. Mezi květnem a začátkem října byla cenová expanze ještě střídmá, ale pak začal cenový růst gradovat. Největší agresivitu trh získal ve chvíli, kdy se podařilo překonat S/R level 890 USD, což je zároveň původní historické maximum z ledna letošního roku.

akcie Tesla

Denní graf akcie Tesla

Překonání historického maxima má obrovský psychologický vliv, což zase způsobilo nákupní horečku. Jak je i v grafu vyznačeno, nakupující byly tolik agresivní, že se vytvořil gap. A jak to u gapů bývá, trh má tendenci je v budoucnu tzv. vyplnit. A aby k tomu došlo, cena musí klesnout. Nelze předvídat, kdy k tomu dojde, ale v obecné rovině se uvádí, že k tomu dochází poměrně brzy po vytvoření gapu.

Gap se navíc nachází u S/R levelu 890 USD. Pokud dojde k jeho vyplnění, zároveň se otestuje důležitý support. Jednak je to příležitost a jednak si tím trh potvrdí, že má za zády relevantní oporu při další cenové expanzi. Pokud sem cena v budoucnu padne, není to žádná tragédie. Z hlediska technické analýzy se jedná o pozitivní signál.

Do grafu jsem záměrně zakreslil několik diagonál. Účelem je, aby každý čtenář viděl, jak se sklon cenové expanze akcie Tesla dramaticky zvyšoval. Nyní je už růst parabolický. A jak jsme si už mnohokrát řekli, parabolické růsty jsou nevyzpytatelné. Mohou vydržet ještě dlouho, ale bezpečnější je, až se trh uklidní – zkonsoliduje.

Objemy se v každém případě na trh vrátily, což je samozřejmě pozitivní signál. Jinak po většinu roku byly dosti průměrné, takže uvidíme, jak dlouho to vydrží. Denní RSI se vyšplhalo až na neuvěřitelných 94 bodů. Pozor na to, protože tolik extrémní hodnoty avizují korekci.

Závěrem

Hospodářsky Tesla neoddiskutovatelně expanduje a daří se ji ve všech úrovních hospodaření. Vzhledem k tomu, že kromě výnosů jdou nahoru i marže, zisk stoupá o to rychleji. Navíc poptávka je pořád vysoká, takže odbyt je zajištěn. Tesla není ani zadlužená. Ostatní ukazatele už jsou ale horší. Na to, že je Tesla titulem s tržní kapitalizací nad bilion USD, ROE na 16,1 % je poněkud málo. V obecné rovině je to dobré číslo, ale na takovou valuaci a odvětví je to slabší.

U poměrového ukazatele P/E je všem asi jasné, že jakékoliv trojciferné číslo je dost. Konzervativní rozmezí je 15-19 bodů. Alespoň se tohle dočtete v učebnicích. V reálném světě ale záleží i na odvětví a úrokových mírách. Úrokové míry (cena peněz) jsou na historických minimech, takže je pochopitelné, že ukazatele P/E jsou vyšší.

Z cenového grafu je jasné, že akcie Tesla opět silně roste. Avšak parabolické růsty jsou nevyzpytatelné, takže je moudré počítat s tím, že přijde minimálně konsolidace.

Obchodujte s akciemi Tesla prostřednictvím LYNX

Ať už jste intradenní obchodník nebo dlouhodobý investor, můžete využít vynikající nabídky společnosti LYNX, protože vám za příznivé poplatky umožníme obchodovat s nejrůznějšími finančními instrumenty jako jsou například akcie, ETF, futures, opce, CFD a forex. Dále pro vás pravidelně připravujeme naše týdenní investiční newslettery a vysíláme vzdělávací webináře. Díky LYNX můžete obchodovat v reálném čase prostřednictvím profesionálních obchodních platforem.

Chcete převést zahraniční ceny akcií nebo ceny ETF na eura? Pak použijte převodník měn. Navíc pro vás pravidelně zveřejňujeme aktuální obchodní příležitosti na trhu a novinky ze světa investic v rámci našeho Investičního portálu. V případě jakýchkoliv dotazů můžete bezplatně využít naší klientské podpory.

Přečtěte si také:

Logo společnosti Ford

Nedostatek čipů ohrožuje automobilový průmysl. Jak si aktuálně vedou akcie Ford?

Logo Exon Mobil

Cena ropy stoupá. Dočkáme se dalšího růstu Exxon Mobil akcie?

Detail čipu Qualcomm

Budou akcie Qualcomm díky nedostatku čipů na trhu i nadále růst?

Netflix akcie, logo a cenový graf

Netflix akcie pokračují v růstu. Dočkáme se nového maxima?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 12:42  SPA35 v březnu roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:46  Německý index DAX40 tvoří nová maxima InstaForex (InstaForex)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

15.12.2022Tesla: Elon Musk znovu prodával akcie Research (J&T BANKA)
10.08.2022Elon Musk prodává akcie Tesly InstaForex (InstaForex)
27.04.2022Co to může znamenat pro svět kryptoměn - Elon Musk získal Twitter cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688