Export (export.cz)
Dotace  |  02.11.2021 15:01:14

Záruka ZRS nabízí podnikatelům výhodnější podmínky

Národní rozvojová banka (dříve Českomoravská záruční a rozvojová banka) upravila s účinností od září letošního roku podmínky svého pilotního záručního programu zaměřeného na podporu investic českých firem v rozvojových zemích. Díky této změně by se měl českým firmám ještě více otevřít přístup k úvěrovému financování jejich projektů.

Ilustrační foto: Shutterstock

Základní podmínky programu ZÁRUKA ZRS zůstávají stejné. Firma, která investuje na rizikových trzích v rozvojových zemích a tuto svou investici financuje komerčním úvěrem, může od Národní rozvojové banky získat bankovní záruku. Podmínkou získání záruky je udržitelnost realizovaných investic, jejich rozvojový dopad a přidaná hodnota pro partnerskou zemi. Tu mohou představovat například nově vytvořená pracovní místa, transfer technologií a know-how, zavádění nových produkčních postupů či zlepšení životního prostředí.

Od září 2021 došlo k úpravě podmínek tohoto programu, která by měla usnadnit přístup českých firemúvěrům. „Na základě konzultací s partnerskými bankami a s firmami, které se o podporu v programu Záruka ZRS zajímaly, jsme posbírali náměty na možná vylepšení našeho záručního programu. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí jsme poté tři z těchto námětů do programu Záruka ZRS skutečně zapracovali,“ přibližuje Jiří Jirásek, předseda představenstva Národní rozvojové banky.

AŽ 80 PROCENT VÝŠE ÚVĚRU

Hlavní změnou programu je, že záruka může nově krýt až 80 % výše komerčního úvěru. Investice českých firem v rozvojových zemích jsou stále ještě novou a neznámou kapitolou a projekty tohoto typu představují pro komerční banky vysoké riziko. Protože Národní rozvojová banka přebírá svou zárukou větší část rizika na sebe, výsledkem by mělo být zlepšení dostupnosti úvěrů pro klienty a snížení požadavku na zajištění zbývající části úvěru, kterou záruka nepokrývá.

Druhou změnou je zvýšení maximální výše záruky na 50 milionů korun, což umožní podpořit i větší projekty než doposud. Poslední změnou je, že mezi způsobilé výdaje investičního úvěru patří vedle pořízení a technického zhodnocení dlouhodobého hmotného majetku a pořízení dlouhodobého nehmotného majetku nově také nájmy a leasingy. Nadále však platí, že „běžné“ provozní výdaje spojené s realizací projektu mohou tvořit maximálně polovinu projektových nákladů, a tudíž minimálně polovinu projektových nákladů musí tvořit investice spojená s cílem dlouhodobého působení dané firmy na daném rozvojovém trhu.

Investice v rozvojových zemích stejně jako další segmenty ekonomiky tvrdě pocítily dopad globální pandemie covid-19. Opakující se lockdowny a přetrvávající omezení cestování řadu připravovaných projektů odložily. „Situace se ale z pohledu firem začíná vracet do normálu a v posledních týdnech vidíme narůstající zájem firem o Záruku ZRS,“ uvedl k aktuálnímu stavu manažer programu Vilém Řehák.

ZAPOJENÍ DO EVROPSKÝCH PROGRAMŮ

Národní rozvojová banka se současně začíná připravovat na zapojení do evropských programů rozvojové spolupráce v novém programovém období 2021-27. Aktuálně dokončuje nezbytné auditní šetření dle metodologie Evropské komise a ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí ČR a partnery na evropské úrovni začínají diskuze o možném zapojení banky do evropských iniciativ. „Smíšené financování, které kombinuje soukromé a veřejné prostředky na podporu rozvojových aktivit, je stále více trendem. Česká republika byla první zemí regionu, která začala využívat finanční nástroje v rozvojové spolupráci. Zapojení do evropských programů nám umožní podpořit i větší projekty v řádu stovek milionů korun,“ uvedl k budoucnosti náměstek ministra zahraničích věcí Martin Tlapa.


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688