mzcr.cz (MZ ČR)
Z domova  |  01.11.2021 20:30:50

eRoušku využilo 1,7 milionů uživatelů, kteří pomohli ochránit své okolí

Aplikace eRouška byla ke dni 1. listopadu pozastavena a v případě potřeby může být opět aktivována. Z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomohla ke zvládání epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na potenciální riziková setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím významně přispěla k omezení šíření nákazy a zvládáni epidemie covid-19. Po napojení na evropskou federační bránu eRouška komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty s cizinci v ČR i v cizině.

,,Trasování v této době není jediným nástrojem ke zvládáni epidemie, kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka. Rád bych poděkoval všem, kteří měli aplikaci eRouška ve svém mobilním zařízení a pomohli tak ochránit nejen sebe, ale i své okolí,“ doplnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Ministerstvo zdravotnictví ČR rozhodlo o pozastavení provozu aplikace od začátku listopadu 2021. Z dlouhodobého pohledu eRouška nepřímo pomohla zvládat epidemie tím, že varovala více než 400 tisíc uživatelů na potenciální riziková setkání a doporučila jim pravidla bezpečného chování. Tím významně přispěla k omezení šíření nákazy a zvládáni epidemie. Po napojení na evropskou federační bránu komunikovala s obdobnými aplikacemi jiných států EU a hlídala rizikové kontakty s cizinci. Aplikace byla společně s informační linkou 1221 technickou podporou. Formou e-mailové komunikace a na sociálních sítích od září roku 2020 do září roku 2021 podpora aplikace zpracovala pro veřejnost přes 14 700 e-mailů.

,,Od října 2020 do srpna 2021 bylo vytrasováno a následně posláno do karantény cca 1,7 miliónu rizikových kontaktů. A 400 tisíc varovaných potenciálních kontaktů bylo tedy významným doplňkem trasování,“ vysvětlil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Důvodem ukončení je pokles zájmu veřejnosti. Aktivní eRouška měla k okamžiku vypnutí zhruba půl miliónu aktivních uživatelů. Informaci o nákaze do ní bohužel vkládali už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v podzimních měsících. Hlavní příčinou je vyšší očkovanost podstatné části uživatelů.

Od začátku listopadu 2021 eRouška přechází do neaktivní verze. Pokud ji ponecháte nainstalovanou v telefonu, nebude běžet na pozadí a ubírat baterii a bude zabírat minimum místa v uložišti mobilního zařízení. Nasbíraná data se v telefonu smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace/deaktivace funkce Oznámení o kontaktu. Data můžete také kdykoliv smazat ručně.

V případě potřeby může být aplikace opět zprovozněna. Národní agentura pro komunikační a informační technologie (NAKIT) může vydat aktualizaci, která uživatelům umožní opět eRoušku aktivovat.


Odbor komunikace s veřejností
Mgr. Daniel Köppl, ředitel odboru komunikace s veřejností, tel.: 224 972 167, e-mail: tisk@mzcr.cz


02.11. 01:30  . . . (Svědek Covidův)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688