mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  01.11.2021 16:54:00

České firmy by se mohly podílet na modernizaci vodohospodářské infrastruktury na Ukrajině

České firmy by se mohly podílet na modernizaci vodohospodářské infrastruktury na Ukrajině

01.11.2021 / 16:49 | Aktualizováno: 01.11.2021 / 16:54

Nové příležitosti se rýsují pro české podniky na Ukrajině. V zájmu podchycení současného exportního potenciálu uskutečnilo velvyslanectví ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR incomingovou misi zástupců vodohospodářského sektoru z Ukrajiny.

Sektorem, který nyní čeká mimořádný rozvoj na Ukrajině, je vodní hospodářství. Poskytuje českým firmám velmi zajímavé možnosti zapojit se do projektů modernizace čistíren odpadních vod, vodovodních řadů apod. Většina sítí a kanalizačních kolektorů byla totiž postavena ještě za sovětských dob a dávno potřebuje modernizovat.

Čtyřdenní projekt ekonomické diplomacie proto navazuje na uskutečněnou prezentaci českých podnikatelů ve Lvově v srpnu 2021 s cílem podpořit jejich uplatnění na ukrajinském trhu ve sledované oblasti.

Mise se zúčastnilo 12 zástupců ukrajinských komunálních podniků zabývajících se provozováním vodovodů a kanalizací na Ukrajině (Lvivvodokanal, Černivcivodokanal, Sumyvodokanal, Kremenčukvodokanal, Vyšhorodvodokanal, Čerkasyvodokanal a vědecko-výrobní podnik, zabývající se řízením energetických zdrojů od autonomních měřicích jednotek po vícekanálové automatizované měřicí a řídicí systémy "Energie3000"). Na české straně se akce zúčastnily společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, Zikmund Elektronics, Faboc, TopolWater a sdružení SOVAK ČR. Během prezentací těchto společností účastníci z odborných ukrajinských kruhů měli možnost seznámit se s jejich výrobky, technologiemi a službami, včetně historie a současného stavu těchto firem.

První prohlídka se konala v areálu společnosti Vodovody a kanalizace Mladá Boleslav, která zásobuje pitnou vodou cca sto tisíc obyvatel bývalého okresu Mladá Boleslav a zároveň odebrané a znečištěné vody čistí na svých čistírnách odpadních vod, kde ukrajinští vodohospodáři mohli se podívat do provozu a převzít české zkušenosti. Dále ukrajinská delegace navštívila společnost Zikmund Elektronics, která představila své inspekční kanalizační zařízení (mobilní kamera), které lokalizuje poškození trubek v podzemí bez nutnosti rozsáhlých výkopových prací. Další den se účastnici mise přesunuli do města Mochov, kde navštívili společnost FABOK, která se zabývá konstrukcí a výrobou speciálních nástaveb určených pro údržbu a čištění kanalizace, převoz a likvidaci kalů, nástavby určené ke splachování a mytí komunikací, dodávky kombinovaných vozidel s recyklací atd. Ve městě Čáslav ukrajinští vodohospodáři měli možnost se podívat na prezentaci společnosti TopolWater zabývající se čištěním odpadních vod a navštívit její výrobní prostory.

Akce, jež byla financována v rámci projektu na podporu ekonomické diplomacie, představila nejlepší praxi české vodohospodářské infrastruktury pro zástupce vodohospodářského sektoru Ukrajiny, umožnila navázat přímé užitečné kontakty a přiblížila českým firmám konkrétní exportní příležitosti zapojení do projektů v rámci spolupráce se zástupci ukrajinských vodokanalů.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688