Export (export.cz)
Ze světa  |  01.11.2021 14:44:22

Rijád chce být udržitelným městem, řeší úpravu vody i odpady

Saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán představil na summitu Green Saudi Initiative Strategii pro udržitelný Rijád, která doplňuje loňské projekty Green Saudi a Green Middle East. Saúdská metropole počítá s ozeleněním, posílením MHD a s novými technologiemi pro úpravu vody a nakládání s odpady.

Ilustrační foto Shutterstock

Na implementaci strategie má být vynaloženo 92 mld. USD. Tvoří ji 68 iniciativ v pěti pilířích: energetika a klimatická změna, kvalita ovzduší, vodohospodářství, odpadové hospodářství a biodiverzita/přírodní zóny. Cílem je, aby uhlíkové emise v Rijádu klesly o 50 %.

V oblasti vodohospodářství se počítá s úpravou veškerých odpadních vod a jejich použití k zavlažování (v současné době je to pouze 11 %) Na tento projekt je vyčleněno 8 mld. USD. Do oblasti odpadového hospodářství míří 15 mld. USD. Cílem je využít 94 % odpadu k výrobě elektrické energie (waste to energy), čímž by se také mělo výrazně omezit skládkování.

Postupně se také pracuje na systému veřejné hromadné dopravy v Rijádu (dlouhodobě stavěné metro a zavádění pravidelných autobusových linek). Do roku 2030 by se mělo použití MHD zvýšit z 5 % na 20 %. Očekává se tím snížení použití vozidel až o jeden milion aut denně. Zároveň by mělo dojít ke zvýšení podílu elektrických vozidel na 30 %.

V souladu s dříve oznámeným projektem Zelený Rijád strategie také počítá s vysázením 15 milionů stromů ve 43 velkých parcích a 3300 menších zelených plochách. Změnit by se také měl energetický mix města, kdy do roku 2030 by až polovina jeho elektrické energie mělo pocházet z obnovitelných zdrojů.

Město pro lepší život

Vedle lepší kvality vzduchu, lepšího veřejného zdraví a zvýšení obecné kvality života ve městě by strategie ve svém důsledku měla přispět až 40 mld. USD do místní ekonomiky a vytvořit 350 tisíc pracovních míst. Detailní plán má za úkol vypracovat Královská komise pro město Rijád.

Příležitosti pro české firmy se objevují zejména v dodávkách technologií pro úpravu odpadních vod, zpracování a recyklaci odpadů, stejně jako plánování veřejné dopravy nebo řešení pro zavlažování a údržbu městských zelených ploch.

Vojtěch Hromek, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Rijádu


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688