Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.11.2021 16:08:40

Deficit státního rozpočtu činí za 10M 335 miliard korun


Za prvních deset měsíců letošního roku dosáhl deficit úrovně 335,0 mld. . po zářijových 326,3 mld. . Meziměsíční přírůstek se drží nízko v porovnání s covidovými měsíci, kdy docházelo k nárůstu až o 60 miliard. Celkové příjmy jsou meziročně vyšší o 2,1 %, téměř stejně jako v září (o 2,0 %). Na druhé straně se meziroční dynamika celkových výdajů snížila na 5,9 % ze zářijových 7,2 % (v srpnu o 9,2 %). Celkové saldo hospodaření v říjnu činilo -61 mld. . oproti -73,6 mld. . v září.

Dosavadní vývoj ukazuje předpokládanou dynamiku, kdy po odeznění akutního pandemického období spojeného s ekonomickým uzavírkami dochází ke snižování tempa výdajů. V meziročním srovnání se projevuje i loňská výplata mimořádných odměn zaměstnancům ve zdravotnictví. Na druhé straně vývoji příjmů jednoznačně napomáhá oživení ekonomické aktivity.

Výdajovou stranu nejvíce ovlivnily běžné výdaje, které přidaly +7,0 % meziročně, kde se nadále odráží protikrizová opatření. Naopak kapitálové výdaje meziročně poklesly o 5,8 %. Celkově běžné výdaje vzrostly meziročně o 92,6 mld. , což je méně, než zářijový meziroční přírůstek o 100,6 mld. . Největší podíl měly opět neinvestiční transfery podnikatelským subjektům (+27,9 mld. oproti 33,1 mld. v září a 34,3 mld. v srpnu). V závěsu poté znovu najdeme neinvestiční transfery fondům sociálního zabezpečení o 26,8 mld. oproti zářijovým 25,7 mld. a 24,6 mld. v srpnu. Pozadu nadále zůstávají investiční výdaje, které si meziročně pohoršily o 7 mld. , což je větší meziroční pokles než o 6,3 mld. v září. V procentuálním vyjádření se pak jedná téměř o stejný pokles: poblíž 6 %.

Na příjmové straně nejvíce přispělo inkaso pojistného a sociálního zabezpečení. Na pojistném a na sociální zabezpečení se vybralo o 49,1 mld. více než vloni (v září 47,3 mld. ) a na dani z příjmu právnických osob o 23,1 mld. více (v září o 24,2 mld. ). Za absence lockdownů se meziročně zlepšil výběr DPH – o 5,4 mld. více než v říjnu 2020. Tento trend by měl přetrvávat do konce roku.

Říjnová statistika nás dále utvrzuje v názoru, že oněch schválených 500 mld. je nakonec přeci jen nadhodnocením situace. Počítáme se schodkem spíše pod 400 mld. . Plošné podzimní uzavírky ekonomiky se s progresem proočkovanosti populace jeví jako málo pravděpodobné a výdajová i příjmová strana by měly zaznamenávat postupné zlepšování.


Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Helena Horská, hlavní ekonomka

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688