Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  01.11.2021 15:25:58

Smart contracts (5. Díl)

Pojištění

Parametrické pojištění je druh pojištění, kde je výplata vázána přímo na konkrétní předem definovanou událost. Chytré smlouvy poskytují infrastrukturu odolnou proti manipulaci při vytváření parametrických pojistných smluv, které se spouštějí na základě vstupních dat. Pomocí chytrých kontraktů lze například vytvořit pojištění úrody, kdy uživatel zakoupí pojistku na základě konkrétních informací o počasí, jako jsou sezónní srážky v dané geografické lokalitě, průměrné denní teploty, počet slunných dní apod. Pokud jsou předem definované podmínky pojistných smluv po jejím uplynutí naplněny, chytrá smlouva automaticky vystaví výplatu pojistného. Nejenže koncoví uživatelé obdrží včasné výplaty s menšími režijními náklady, ale strana nabídky pojištění se může prostřednictvím chytrých smluv otevřít veřejnosti. Chytrá smlouva taktéž umožňuje uživatelům vkládat prostředky do fondů. Z těchto fondů jsou účastníkům vypláceny pojistky v poměru vůči jednotlivým vkladům každého z účastníků.

Parametrické chytré smluvní pojištění

  

Arbol využívá chytré smlouvy Ethereum a věštce Chainlink k tomu, aby umožnil parametrické pojištění založené na údajích o počasí v určitém geografickém regionu BLOG.CHAIN.LINK (upraveno autorem). | zdroj assets-global.com

Omezení chytrých smluv

Jedním z přirozených omezení chytrých smluv je, že podkladové blockchainy, na kterých běží, jsou izolované sítě, což znamená, že se blockchainy nemohou spojit s vnějším světem, tedy s aplikacemi, které se nachází mimo tuto síť. Bez vnější konektivity nemohou chytré smlouvy komunikovat s externími systémy a potvrzovat výskyt skutečných událostí, ani nemohou přistupovat k nákladově přijatelnějším výpočetním zdrojům. Podobně jako počítač bez internetu, jsou chytré smlouvy bez připojení k reálnému světu extrémně omezené. Nemohou například znát cenu aktiva před provedením obchodu, nemohou zkontrolovat průměrné měsíční srážky nebo teploty před vyplacením pojistného plnění za úrodu a nemohou ověřit, že zboží dorazilo, než se vyrovnají s dodavatelem.

Hybridní chytré smlouvy

Hlavní vývoj probíhající v blockchainu tedy představují programovatelné chytré smlouvy, které se propojují s reálnými daty a spolupracují s tradičními systémy mimo blockchain. Díky tomu rozšiřují vstupy a výstupy používané v rámci logiky chytrých smluv. Tyto hybridní chytré smlouvy využívají bezpečný middleware známý jako Oracle. Oracle kombinuje kód v řetězci s infrastrukturou a daty mimo řetězec – např. spouští chytrou smlouvu s externími daty nebo vypořádává smlouvu mimo řetězec na tradiční platební dráze.

  

Oracles propojují vstupy a výstupy do blockchainu a vytvářejí hybridní chytré kontrakty (upraveno autorem). | zdroj assets-global.com

Vývojáři blockchainu vytvářejí pomocí Chainlink Oracles širokou nabídku aplikací chytrých smluv, od protokolů decentralizovaných financí (DeFi), až po non-fungible token (NFT). Na Chainlinku Oracles najdete také širokou škálu chytrých smluv pro parametrické pojištění a decentralizovaná řešení identity. Podobně jako v případě vlivu internetu na počítače jsou oracly klíčem k propojení vznikajících blockchainových sítí s dnešními staršími systémy, aby bylo možné uzavírat propojené, výkonné a soukromí zachovávající chytré smlouvy, které si zachovávají bezpečnost a spolehlivost základní blockchainové sítě. Tím, že umožňují hybridní chytré smlouvy, Oracles výrazně rozšiřují a vylepšují cenné vlastnosti blockchainů, což vede ke špičkovým digitálním dohodám založeným na kryptografické pravdě ve více odvětvích a přidávají hodnotu navíc v tom, že se dají se použít ve více případech.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

04.04.2024  Objem obchodů s kryptem stoupl o třetinu na 1,1 miliardy Martin Stránský (WBTCB)
04.04.2024  Vývoj ekosystému Etherea jako globální finanční infrastruktury Tomáš Kacerovský (WOOD & Company)

Přečtěte si také:

25.02.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 5.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)
28.10.2021Smart contracts (4. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
24.10.2021Smart contracts (3. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688