mzv.cz (MZv ČR)
Dovolená  |  01.11.2021 12:16:00

Lyžování ve Švýcarsku: Nadcházející lyžařská sezóna 2021/2022 ve Švýcarsku

Nadcházející lyžařská sezóna 2021/2022 ve Švýcarsku

01.11.2021 / 12:11 | Aktualizováno: 01.11.2021 / 12:16


Podívejte se také: 
Nadcházející lyžařská sezóna 2021/2022 ve Švýcarsku.
Informace k cestování Česká republika - Itálie.
Lyžařské zájezdy Švýcarsko (31)Zájezdy do Rakouska (1687) 
Lyžařské zájezdy - Rakousko (1311)Itálie (1801)Slovensko (125)Bulharsko (36).


Osoby, cestující z ČR, mohou do Švýcarska přicestovat bez omezení i za zimními sporty. Při pobytu ale musí každý dodržovat přísná hygienická pravidla a platná nařízení kantonálních či federálních úřadů. Jiné podmínky přicestování platí pro naočkované a ty osoby, jež prodělaly Covid, a jiná pravidla jsou pro ostatní.

Všichni cestující z České republiky musí před přicestováním vyplňovat elektronický příjezdový formulář: https://swissplf.admin.ch/formular

Dále ti, kteří při příjezdu nepředloží certifikát o očkování nebo o prodělání nemoci v posledních 6 měsících, musí předkložit negativní výsledek testu (antigenního, který nesmí být starší než 48 hodin, nebo PCR, který nesmí být starší než 72 hodin) a po 4 až 7 dnech podstoupit na vlastní náklady druhý test ve Švýcarsku. Výsledek tohoto druhého testu musí být do 2 dnů předložen ve formě certifikátu nebo pozitivního výsledku testu kantonálnímu zdravotnímu úřadu v místě, kde se nacházejí. V případě, že je pobyt cizince ve Švýcarsku kratší než 4 dny, není druhý test nutný, předkládá se jen výsledek prvního testu při přicestování do Švýcarska. Děti do 16 let věku jsou od povinnosti absolvovat a předkládat výsledky testů osvobozeny. Platí pro ně pouze povinnost vyplnění elektronického příjezdového formuláře (může je zapsat rodič do svého). Více informací ke vstupu do Švýcarska získáte na stránkách našeho úřadu:

https://www.mzv.cz/bern/cz/viza_a_konzularni_informace/pobyt_a_cesty/pravidla_pro_cesty_do_svycarska_a_5.html

Ve Švýcarsku platí povinnost prokazovat se Covid certifikátem ve veškerých vnitřních prostorách restaurací, barů a klubů, resp. u všech akcí konaných uvnitř. Např. v restauracích se po vstupu kontroluje certifikát, včetně porovnání osobních údajů, v něm uvedených, s údaji v platném dokladu totožnosti. Veřejná doprava či návštěvy obchodů jsou vyjmuty z povinnosti prokazovat se Covid certifikátem, zde musí cestující/návštěvníci nosit minimálně roušku.

Lyžařské areály

Pro provoz lyžařských středisek platí kompetence kantonálních úřadů. Ty ho umožňují v závislosti na kantonální epidemiologické situaci a při splnění stanovených kritérií. Všichni mají zájem, aby lyžařská sezóna proběhla co nejlépe, nelze však samozřejmě vyloučit situaci, že v průběhu sezóny budou některá střediska otevřena, jiná uzavřena. Jaký bude vývoj v následujících zimních měsících, nelze dnes predikovat. Je proto doporučeníhodné sledovat aktuální stav na webových stránkách jednotlivých lyžařských středisek nebo u místně kompetentních kantonálních zdravotních úřadů (vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci -němčina/francouzština/italština/angličtina):

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html#1759131064

Lyžařská sezóna již začala a každý měsíc se k ní připojují další a další střediska. Úplný stav nastane v prosinci. Jaká se kdy otevírají, lze je sledovat na webu:

https://www.schneehoehen.de/saisonkalender/schweiz

Podmínky vstupu do lyžařských areálů, na lanovky či přístupu ke službám se liší nejen kanton od kantonu, ale i středisko od střediska. Je nutno si je ověřit na webových stránkách jednotlivých lyžařských středisek, příp. lze opět využít web:

https://www.schneehoehen.de/saisonkalender/schweiz

Velvyslanectví ČR důrazně upozorňuje, že Švýcarsko neustále vyhodnocuje epidemiologickou situaci v jiných státech a nelze vyloučit do budoucna žádná opatření, včetně znovuzavedení povinné karantény pro některé skupiny osob. Na stránkách federálního zdravotního úřadu BAG:

https://www.bag.admin.ch/bag/de/home/krankheiten/ausbrueche-epidemien-pandemien/aktuelle-ausbrueche-epidemien/novel-cov/empfehlungen-fuer-reisende/quarantaene-einreisende.html

nebo Státního sekretariátu pro migraci SEM:

https://www.sem.admin.ch/sem/de/home/sem/aktuell/faq-einreiseverweigerung.html#778152011

se lze neustále informovat o aktuálních podmínkách vstupu (u obou informačních stránek vpravo nahoře lze měnit jazykovou mutaci - němčina/francouzština/italština/angličtina).

Stejně tak nelze vyloučit, že se epidemiologická situace ve Švýcarsku nebo v jeho jednotlivých kantonech změní. Každý ze 26 kantonů může na základě aktuálního vývoje na svém území přijmout další, vlastní zpřísnění nad rámec celostátních. Nelze vyloučit v krajním případě ani rozhodnutí kantonálních úřadů o uzavření lyžařských středisek s okamžitou platností, a to bez jakékoliv náhrady.

Je tedy na každém občanovi ČR, který se rozhodne přicestovat do Švýcarska, aby se včas informoval o aktuálním stavu, o omezeních vstupu a aby zvážil veškerá rizika. Velvyslanectví ČR v Bernu nemá žádnou možnost, jak rozhodnutí švýcarských úřadů ovlivnit či zvrátit.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688