mzp.cz (MŽP)
Životní prostředí  |  01.11.2021 00:00:00

Začíná COP 26 – klimatická konference OSN v Glasgow

Začíná COP 26 – klimatická konference OSN v Glasgow

Začíná COP 26 – klimatická konference OSN v Glasgow

Ve dnech 1.11. až 12.11. 2021 se v Glasgow koná konference OSN o změně klimatu. Českou republiku bude reprezentovat z MŽP šesti členná delegace, kterou povede ministr životního prostředí Richard Brabec. Ten se spolu s premiérem Andrejem Babišem zúčastní rovněž úvodního summitu lídrů.

Kromě vedoucího delegace se za MŽP zúčastní šest delegátů, včetně ředitele odboru ochrany energetiky a ochrany klimatu Pavla Zámyslického, kteří budou pokrývat všechna hlavní témata vyjednávání. Dále se konference zúčastní delegáti z ČHMÚ, ministerstev zemědělství, financí a zahraničních věcí. Nahlášena je rovněž účast zástupců hl. m. Praha.

COP26 představuje zásadní jednání pro konečnou dohodu o důležitých, doposud neschválených, prováděcích pravidlech Pařížské dohody, zejména o článku 6 Pařížské dohody a rámci pro transparentnost. Uvedené mechanismy představují obdobu mechanismů podle Kjótského protokolu (např. mezinárodní emisní obchodování) a jejich účelem je pomoci smluvním stranám splnit jejich redukční závazky.

Rámec pro transparentnost se zase zaměřuje na to, aby jednotlivé údaje vykazované smluvními stranami (např. v oblasti snižování emisí aj.) byly porovnatelné, ověřitelné a verifikovatelné. Klimatická konference dále představuje důležitý milník i z hlediska budoucích klimatických jednání, zejména pokud jde o zahájení diskusí o kolektivním finančním cíli po roce 2025 a přípravy prvního globálního hodnocení implementace Pařížské dohody.

Česká republika bude na COP26 vystupovat v rámci vyjednané společné pozice EU. Primárním cílem členských států EU je letos v červnu schválené společné snížení emisí do roku 2030 o 55 procent oproti roku 1990, přičemž se nejedná o cíl 55% pro každý stát, ale o cíl společný. Společnou evropskou pozici pro COP26, kterou budou prosazovat i zástupci z České republiky, schválila Rada EU letos v říjnu. V rámci EU byl přístup k řešení ochrany klimatu na mezinárodní úrovni koordinován tak, aby na jednáních EU a její členské státy vystupovaly jednotně. Za tímto účelem byla přijata i jednotná pozice EU - tedy například, že EU podpoří časový rámec pro závazky ke snížení emisí zahrnuté do vnitrostátně stanovených příspěvků jednotlivých zemí v 5letých cyklech, ale akceptovatelný by byl i rámec desetiletý.

Společná a koordinovaná pozice EU a jejích členských států pro jednání COP26 je zásadní pro úspěšnou roli EU na klimatických jednáních v Glasgow, odkaz na ní najdete zde.

Česká republika své dosavadní závazky snižování emisí skleníkových plynů plní. Podařilo se splnit vytyčený cíl k roku 2020, tedy snížení emisí o 20 % oproti roku 2005. Na aktuální situaci, kdy se emise ČR v posledním roce zvýšily, se zásadně podepsala bezprecedentní kůrovcová kalamita. Při snižování emisí ČR tradičně výrazně pomáhaly lesy. V důsledku kalamity se situace obrátila a z lesů se naopak stal zdroj emisí. To v plnění cílů pro rok 2030 (snížení o 30 % oproti roku 2005) představuje aktuálně největší výzvu pro Českou republiku.

Tiskové oddělení MŽP
tel.: 267 122 835 nebo 267 122 534
e-mail: tiskove@mzp.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688