mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  01.11.2021 08:26:00

Aktuální podmínky cestování do Mongolska

Aktuální podmínky cestování do Mongolska

01.11.2021 / 05:15 | Aktualizováno: 01.11.2021 / 08:26

Aktuální informace o podmínkách vstupu na území Mongolska

VSTUP NA ÚZEMÍ MONGOLSKA A TRANZIT

Od 15. října 2021 jsou všichni cestující bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, nebo ne, povinni podrobit se 14ti denní domácí samoizolaci po příjezdu do Mongolska. Ihned po příletu či překročení hranic je cestujícím proveden RT-PCR test, jehož výsledek je zaslán na mongolské telefonní číslo (soukromé, pracovní, případně číslo zvoucí osoby, které cestující musí uvést). Na konci 14ti denní samoizolace není povinný test.

Cestující, jejichž RT-PCR test po příletu bude pozitivní, musí do institucionální karantény, případně do nemocničního zařízení po dobu nezbytně nutnou. Na konci karantény pro infikované je povinný další RT-PCR test.

Z testování RT-PCR jsou v Mongolsku vyjmuty pouze děti do 5 let.

Do Mongolska mohou cizinci od 15. října 2021 přicestovat jak za obchodním, tak za turistickým účelem (pro mongolské občany žádná omezení vyjma testování a samoizolace nejsou). Detaily k leteckému spojení lze nalézt na následujícím odkazu:

https://www.mzv.cz/ulaanbaatar/cz/o_velvyslanectvi/vseobecna_informace/harmonogram_mimoradnych_letu_z_mongolska.html

E-registrace (E-víza) byla oficiálně zprovozněna k 14. 6. 2021.

DOPRAVA

Cestování po Mongolsku se obecně řídí aktuálním vyhodnocením pandemické situace a plněním vakcinačního programu v jednotlivých regionech. Zařazování provincií (ajmagů/krajů), případně sumů (okresů) v rámci příslušné provincie do jedné ze čtyř zón rizika je v gesci vlády, nicméně k tomu nastavený rozsahem opatření je v kompetenci každého úřadu guvernéra provincie podle místních epidemických specifik.

Vnitrostátní doprava

Vnitrostátní letecká, osobní autobusová i vlaková doprava byla plně obnovena.

Mezinárodní doprava

Do ČR z Mongolska a zpět se lze zatím dostat pouze letecky.

Veškeré lety nadále podléhají schválení Státní komisí pro mimořádné situace. Jejich harmonogram je zveřejněn a pravidelně aktualizován v samostatném článku na webových stránkách velvyslanectví. Dodatečně umožněné lety nad rámec původně schváleného měsíčního harmonogramu bývají vyhrazeny samostatně pro plně proočkované cestující s prodělanou 14 denní imunizační dobou a ty, kteří prodělali covid prokazatelně (s náležitým potvrzením hygienické či zdravotnické instituce) v uplynulých 4 měsících, a samostatně pro neočkované cestující.

Mezinárodní osobní vlaková doprava nebyla dosud obnovena.

Mezinárodní nákladní vlaková doprava byla obnovena v plném rozsahu. Existuje jen jedna mezinárodně průchozí trať, kterou je jednokolejná neelektrifikovaná trať s širokorozchodnou kolejí.

Mezinárodní nákladní silniční doprava je obnovena v plném rozsahu, mohou však nastat lokální omezení. Pro Mezinárodní kamionovou dopravu lze využít mezi Mongolskem a Ruskem např. mongolsko-ruský přechod Altanbulag-Khiatt za předpokladu destinace (vykládky/nakládky) v Mongolsku a pro mezinárodní kamionovou dopravu mezi Mongolskem a ČLR mongolsko-čínský přechod Zamyyn Uud – Ereen, rovněž za předpokladu destinace s vykládkou/nakládkou v Mongolsku.

Mezinárodní autobusová doprava nebyla dosud obnovena.

Mezinárodní doprava osobními vozidly je částečně obnovena (na povolení do RF, případně do ČLR vyjma dočasných uzavírek).

Tranzit osob přes území Mongolska není možný.

Možný je pouze tranzit zboží z ČLR do Ruska/Evropy a opačně nákladní vlakovou dopravou, tedy nikoliv dopravou kamionovou.

OPATŘENÍ

Z rozhodnutí vlády Mongolska byl v zemi počínaje 8. květnem 2021 snížen Stav maximální připravenosti a s tím související striktní lockdown na Stav vysoké připravenosti, který umožnil takto rozsáhlou uzávěrku zrušit, čímž se otevřel omezený prostor pro přizpůsobování míry restrikcí vývoji epidemiologické situace doma a v zahraničí. Tento stav byl vládou prodloužen v závěru srpna do 31. prosince 2021. Dílčí omezení se mohou týkat oblastí, kde byl nově zaznamenán výskyt nákazy. Do téhož data je v platnosti zákon o prevenci, potírání a omezení sociálních a ekonomických dopadů pandemie COVID-19 a odsouhlasila k němu některé další dodatky. Uvedený zákon klade důraz na ochranu veřejného zdraví, přijímání opatření v rychlém sledu, omezování negativních sociálních a ekonomických dopadů pandemie, akceptaci dílčích restrikcí na úseku lidských práv a vládě umožňuje řídit některé organizační záležitosti ve speciálním režimu. Nejnovější dodatky zákona posilují opatření ke zvýšení exportu a importu zboží v podmínkách integrovaného hraničního režimu všech relevantních složek.

Mongolsko oficiálně otevřelo hranice k 1. 6. 2021. Do Mongolska je umožněn vstup občanům ze všech států světa, pokud ovšem splní vedle případných vízových podmínek i protiepidemická opatření. Do země lze přicestovat přes ulánbátarské mezinárodní letiště, nebo dva silniční přechody pro osobní dopravu: Zamiin Uud s ČLR (momentálně z důvodu aktuální nákazy uzavřený z obou stran) a Altanbulag s RF (pouze na mimořádné povolení státní komise pro mimořádné události). Ostatní hraniční přechody jsou otevřeny pouze pro nákladní dopravu.

Mongolská strana akceptuje vakcíny schválené ze strany WHO. Činí tak ovšem na rozdíl od řady jiných států bez ohledu na typ vakcíny, schválené touto organizací, jakož i bez ohledu na stát, v němž byla ta která vakcína cestujícímu do Mongolska aplikována.

Vláda Mongolska na doporučení Státní komise pro mimořádné události nadále řadí Mongolsko mezi státy s vysokým rizikem nákazy. Mongolsko zároveň patří dle Světové zdravotnické organizace (WHO) z důvodu vysoce omezených zdravotnických a karanténních kapacit mezi nejrizikovější státy světa.

Aktuální pravidla pro vnitrostátní pohyb obyvatel (mezi městy a provinciemi)

Státní komise pro mimořádné situace schválila vnitrostátní regulaci implementace jednotlivých stavů připravenosti. Restrikce jsou odstupňovány podle vyhlášení jedné ze čtyř možných kategorií nebezpečí vzniku a plošného rozšíření infekce, vyznačených v posloupnosti stupně rizika zelenou, žlutou, oranžovou či červenou barvou.

Zelená barva: území, v němž v uplynulých 4 týdnech nebyl na COVID-19 zaznamenán žádný případ pozitivity. V takovém případě nedojde k omezení činnosti veřejných a soukromých organizací či firem, ani jednotlivců. Prováděna budou pouze preventivní protipandemická opatření.

Žlutá barva: území, kam byl COVID-19 v uplynulých dvou týdnech importován ze zahraničí, ohniska nákazy se podařilo izolovat a zamezit nekontrolovatelnému komunitnímu přenosu. Této kategorii odpovídá částečné či úplné vyhlášení stavu vysoké připravenosti.

Oranžová barva: území, kde se podařilo v uplynulých dvou týdnech ohniska infekce podchytit, přičemž došlo mezi nimi k lokálnímu komunitnímu přenosu. Této kategorii odpovídá částečné či úplné vyhlášení stavu vysoké připravenosti.

Červená barva: území, na němž došlo v uplynulých dvou týdnech k hromadnému rozsáhlému přenosu infekce COVID-19 či na němž se nepodařilo u více než 25 % nově infikovaných prokázat původ nákazy nebo mortalita je vyšší než 0,1 % na 10 tisíc obyvatel. Této kategorii odpovídá stav maximální připravenosti. Zahrnuje dílčí či úplné restrikce pro činnost veřejných či soukromých subjektů i jednotlivců včetně uvalení speciálních režimů/lockdownů.

Aktuální pravidla pro pohyb obyvatel v rámci měst a provincií

V současné době je možný časově neomezený volný pohyb obyvatelstva, nadále však trvá povinnost nošení ochranných roušek, a to nejen uvnitř všech objektů, ale i na veřejném prostranství. Městská hromadná doprava funguje řádně bez omezení. Součástí vstupu prakticky do všech veřejných prostor bývá změření tělesné teploty a dezinfekce rukou. Obnoven byl provoz restaurací, kaváren, některých barů i nočních podniků, obchodních řetězců a dalších velkých nákupních center, bazénů, saun, fitness center a rekreačních zařízení, možné jsou sportovní akce v rámci příprav na mezinárodní sportovní soutěže, to vše za předpokladu důsledného dodržování striktních protipandemických opatření. Obchody, služby a restaurace musí ukončit provoz nejpozději ve 22h (některé restaurace výjimečně až ve 23h).

Českým občanům, kteří dlouhodobě pobývají na území Mongolska či do Mongolska v budoucnu přicestují, doporučujeme striktně dodržovat základní hygienická a epidemiologická pravidla stanovená mongolskou vládou.

ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

V případě podezření na koronavirovou infekci se mohou čeští občané obrátit na Národní středisko pro infekční choroby, kontaktní telefonní číslo (+976) 80086829, případně se osobně hlásit v sídle tohoto střediska na adrese Bayanzurkh district, 13-Khoroolol, Nam Yan Ju Street, místnost č. 100.

Ministerstvo zdravotnictví Mongolska: https://www.moh.gov.mn

Mobilní aplikace Ministerstva zdravotnictví Mongolska -Shuurkhai 119 (ke stažení na App Store nebo Google Play)

Ministerstvo zahraničních vztahů Mongolska – konzulární odbor: https://www.consul.mn/

Národní agentura pro nouzové řízení: https://nema.gov.mn/c/resolution

Národní středisko pro infekční choroby v Ulánbátaru: telefon (+976) 80086829

Zpravodajský server: www.montsame.mn

Velvyslanectví ČR v Mongolsku :

Embassy Street 9, P.O.Box 665, 14 000 Ulaanbaatar, Mongolia

tel: +976-11-311053

fax: +976-11-323791

e-mail: ulaanbaatar@embassy.mzv.cz

consular_ulaanbaatar@embassy.cz

commerce_ulaanbaatar@embassy.cz

webová stránka: www.mzv.cz/ulaanbaatar

Velvyslanectví Mongolska v Praze:

Na Marně 5, 160 00 Praha 6

tel: (+420) 224 311 198, 224 325 760

fax: (+420) 224 314 827

e-mail: prague@emongolia.eu

webová stránka: https://www.prague.embassy.mn/

Úřední hodiny konzulárního oddělení: pondělí - pátek 10,00 - 16,00

NÁVRAT DO ČR

Mongolsko figuruje v Ochranném opatření MZd ČR v kategorii zemí s „velmi vysokým rizikem nákazy“ (tmavě červená).

Cestující z Mongolska do ČR tak musí před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost vyplněním elektronického Příjezdového formuláře vzdáleným přístupem krajské hygienické stanici příslušné podle místa bydliště nebo ohlašovaného pobytu; před vstupem na území ČR disponovat písemným potvrzením akreditované laboratoře o negativním výsledku RT-PCR testu na přítomnost SARS-CoV-2, který byl proveden nejvýše 72 hodin před započetím cesty; při hraniční nebo pobytové kontrole předložit na vyžádání doklad o vyplnění elektronického Příjezdového formuláře; nejdříve 5. den a nejpozději 14. den od vstupu na území ČR se na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu. Další podrobnosti včetně výjimek z uvedených požadavků jsou uvedeny v aktuálním znění Ochranného opatření MZd ČR.

Akreditovaným místem pro testy RT-PCR v Ulánbátaru pro cizince před jejich odjezdem/odletem z Mongolska:

Nemocnice Intermed: https://online.intermed.mn/

Nemocnice Gyals: https://www.gyals.mn/

Nemocnice Sun Medical: http://mn.sunmedical.kr/

NemocniceMungunguur: https://med.network.mn/product/1117

Před cestou do Mongolska doporučujeme kontaktovat Velvyslanectví Mongolska v Praze.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688