Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Investice  |  01.11.2021 09:14:10

Fed pravděpodobně oznámí snižování nákupu aktiv a ČNB dodá další hike


Údaje o HDP ze závěru minulého týdne byly ohlédnutím zpět do třetího kvartálu, ve kterém zůstaneme i tento týden, kdy dorazí měsíční data z reálné ekonomiky za září. V tuzemsku vyjde maloobchod, v Německu se k němu přidá i průmysl. Aktuálnější informace přinese PMI ze zpracovatelského sektoru za měsíc říjen. Pozornost investorů upoutají především centrální banky. Ve středu zasedá Fed. Ve čtvrtek je na řadě ČNB. Ta navíc představí novou makroekonomickou prognózu, ve které téměř jistě navýší odhad inflace a sníží predikovaný růst HDP. Dluhopisový trh globálně má za sebou turbulentní týden, kdy obavy z inflace a dřívější reakce centrálních bank táhly výnosy krátkodobých dluhopisů vzhůru a výnosová křivka se tím zplošťovala. Další impulz v tomto směru by na trh mohla vnést silná měsíční statistika z amerického trhu práce vykazující svižné tempo tvorby pracovních míst a růstu mezd.

Ekonomický kalendář dnes ráno otevřely německé maloobchodní tržby za září, které překvapily meziměsíčním poklesem o 2,5 %, což odpovídá meziročnímu poklesu o 0,9 %. Tuzemské maloobchodní tržby jsou na řadě až v pátek a očekáváme růst pod 4 % meziročně. Nasvědčují tomu dostupná data, například o výběru DPH či objemu karetních transakcí. Nejslabší složkou byly pravděpodobně prodeje aut, jak naznačuje pokles nových registrací o 16 % oproti září 2020.

Dalším dnešním údajem je PMI indikátor pro český průmysl. Průzkum ve zpracovatelském průmyslu od ČSÚ ukázal pokles důvěry. Firmy upozornily na omezení výroby kvůli chybějícímu materiálu a snížily svá očekávání ohledně vývoje poptávky. Ve výsledku tak došlo ke snížení očekáváného objemu produkce v příštích třech měsících. Předpokládáme, že horší vyhlídky potvrdí i PMI a zkoriguje z 58 na 57,5 bodu. Následovat bude údaj o státním rozpočtu, který odpoledne vydá Ministerstvo financí.

Od Fedu se obecně očekává oznámení snížení měsíčního tempa nákupu aktiv. Bankéři na to finanční trh dostatečně připravili a nemělo by proto dojít k překvapení. Podle nás Fed sníží objem nákupů o 15 mld. dolarů měsíčně, což by znamenalo, že postupný proces ukončování nákupu aktiv by byl zkompletován v červnu 2022. U úrokových sazeb nečekáme změnu rétoriky. Fed bude patrně nadále komunikovat potřebu vyčkat, dokud nebude trh práce dostatečně „uzdraven“. Bude ovšem muset poskytnout přesvědčivé argumenty na pozadí vyšší inflace a signálů o relativně svižném tempu mezd.

Naopak u ČNB není stabilita sazeb na pořadu dne. Bude se spíše rozhodovat mezi navýšením o 50 či 75bb, jelikož vysoká dynamika inflace nedává moc prostor pro obvyklejší zvýšení o standardních 25bb. Ve svém uvážení ale ČNB zahrne i ekonomický vývoj, kde těžkým obdobím prochází především průmysl. Přikláníme se proto spíše ke zvýšení o 50bb.

V pátek je na řadě americký trh práce. Fed zatím neposkytl konkrétní číslo, u kterého by si mohl odškrtnout mandát dosažení maximální zaměstnanosti. To mu v případě výsledků z trhu práce dodává určitou flexibilitu v komunikaci. Kromě samotné statistiky o růstu zaměstnanosti bude trh i Fed věnovat pozornost vývoji mezd, jejichž rychlejší růst by nadále rozdmýchal již tak zvýšenou inflaci. S komplikacemi na straně nabídky klesá objem výroby, mzdy jsou na druhé straně navyšovány, jelikož firmy mají potíže obsadit nově vytvořená pracovní místa. Může tak vznikat nepoměr mezi efektivitou práce a růstem mezd. To vysvětluje očekávaný růst jednotkových nákladů práce během třetího čtvrtletí na 6,9 % z předchozích 1,3 %. Míra nezaměstnanosti měla poklesnout z 4,8 % na 4,7 %. Růst pracovních míst byl patrně silný – odhad činí 450 tisíc oproti minulým 150 tisícům. 

Autor: David Vagenknecht, analytik
Editor: Vít Hradil, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688