Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  29.10.2021 17:48:12

Příští týden bude pokračovat výsledková sezóna: u nás Erste a Komerční banka, ve čtvrtek zasedá ČNB

V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na výsledkovou sezónu za 3Q21 a na čtvrteční zasedání ECB. Výsledková sezóna nadále dodává lepší čísla, než se čekalo. V případě indexu S&P jsme již za polovinou a čísla překapují na čistém zisku z 82 % a na tržbách z 67 %. Meziroční růst je prozatím na tržbách 17,7 % a na čistém zisku 39,5 % (těžaři +143 % r/r). Evropa prostřednictvím indexu Stoxx 600 je rovněž za svou polovinou, a i zde výsledky překvapují odhady. Avšak na čistém zisku i tržbách zhruba z 60 %. Meziroční růst tržeb je dosud +14,1 % a čistého zisku +41 % (energetika +490 % r/r).

Čtvrteční zasedání ECB nepřineslo výraznější překvapení a základní nastavení měnové politiky zůstalo beze změny. Lagardeová uvedla, že i po zbytek roku bude ECB nakupovat aktiva o něco nižším tempem v rámci rekalibrace a faktické potřeby udržet levné financování na trhu.

Nadále především výsledková sezóna pomáhá udržet pozitivní trend na rizikových aktivech. Konkrétně se to projevilo na růstu indexu S&P 500 o 0,8 % t/t. Evropa prostřednictvím indexu EuroStoxx 600 přidala 0,5 % t/t. Domácí index PX opětovně odevzdal ve zkráceném týdnu část dříve nabytých zisků a za uplynulý týden odepsal 0,3 % na 1326,1 bodu.

Společnosti na BCPP

Z domácích informací jsme se zaměřili na Monetu. Ta v pátek zveřejnila svá čísla za 3Q21. Čistý zisk byl 1,47 (+105 % r/r) vs. oček. 1,0 mld. . Hlavním důvodem výrazného pozitivního překvapení byla výše opravných položek, které byly dokonce kladné. Na základě dosavadního vývoje management upravil celoroční výhled, kde nyní očekává vyšší celkové provozní výnosy (minimálně 11,0 mld. , doposud 10,8 mld.) a vyšší provozní zisk (min. 5,5 mld., doposud 5,3 mld.). Dále management výrazně snížil očekávané rizikové náklady (30–40 b.b., dříve 60–70 b.b.), což dohromady vedlo ke zvýšení výhledu na čistý zisk, který by měl být minimálně 3,6 mld. (doposud 3,0 mld.). Titul zakončil týden na 86,8 (-1,1 % t/t).

Představenstvo Kofoly navrhne hrubou dividendu ze zisku r. 2020 ve výši 13,5 (4,3% hrubý div. výnos), což je stejná dividenda jako ze zisku r. 2019 a r. 2018. Poslední obchodní den s nárokem na tuto dividendu bude 18. 11. Dividenda se bude schvalovat na valné hromadě 29. 11. Titul zakončil týden na 323 (+2,2 % t/t).

CTP NV oznámilo, že dává nabídku na převzetí německého realitního fondu Deutsche Industrie, který se zaměřuje na stejný typ ploch. CTP nabídne za každou akcii Deutsche Industrie 1,25 svých nových akcií. To nyní implikuje hodnotu cca 23,6 EUR za akcii Deutsche Industrie. Alternativně CTP nabídne i hotovostní výplatu ve výši 17,12 EUR, aby splnila německé zákonné minimum pro převzetí. Pokud by převzetí proběhlo ze 100 % výměnnou za akcie CTP, znamenalo by to hodnotu transakce cca 760 mil. EUR. Emise akcií ke koupi Deutsche Industrie může způsobit ředění ve výši až 10 % současného akciového kapitálu. Přesto management očekává, že transakce okamžitě zvýší čistý zisk na akcii. Transakce by měla být dokončena v 1. polovině příštího roku. CTP zakončilo páteční seanci na 468 (-9,3 % t/t).

Avast oznámil, že uspořádá valnou hromadu ke schválení fúze s NortonLifeLock 18. 11. v Londýně. Ve stejný den se bude konat i soudní stání, které je dle britského práva nutné k odsouhlasení fúze. Ke schválení fúze s NortonLifeLock je třeba 75% souhlasu přítomných akcionářů Avastu. Akcionáři mohou svůj hlas uplatnit osobně, přes plnou moc či virtuální (elektronickou) účastí. Doplňujeme, že NortonLifeLock pořádá svoji valnou hromadu 4. 11. Na té je třeba 50% souhlasu přítomných akcionářů s emisí nových akcií coby způsobu platby za akcie Avastu. Titul zakončil týden na 169 (-1,2 % t/t).

Nejvíce rostoucím titulem uplynulého týdne byly akcie Pilulky (+3,3 % t/t na 1550 ). Na titulu se v průběhu týdne neobjevila žádná informace. Již od minulého týdne je na titulu znát silnější nákupní zájem, který ve světle nižších objemů tlačí na cenu. Naopak největší pokles zaznamenaly akcie CZG (-3,7 % t/t na 518 ). I CZG se obešla bez výraznějších firemních zpráv. Zde je naopak patrné, že již technicky ochabl, dá se říct, že až přehnaný růst pramenící z nedostatečného množství akcií na trhu i mezi obchodníky.

Výhled na příští týden

I v příštím týdnu bude pokračovat sledování výsledkové sezóny, která prozatím dodává akciím další sílu k růstu. Vedle výsledkové sezóny se investoři zaměří na středeční zasedání FOMC, které by mělo především specifikovat postupné utlumování programu QE a další kroky měnové politiky. Prozatím trh počítá s ukončením programu QE do konce první poloviny příštího roku, a to s lineárním poklesem. Ke zvýšení sazeb pak může dojít již v průběhu 2H2022. Faktické zahájení či potvrzení zahájení utlumování měnové expanze v USA může přinést na trh jistou nervozitu, která se bude přít s náladou plynoucí z výsledkové sezóny. Očekáváme, že nervozita z kroků Fedu může přebít na jistou dobu ostatní faktory a očekávali bychom tak vybírání zisků.

Na domácí scéně se zaměříme na úterní výsledky Erste Group a na čtvrteční od Komerční banky. Očekáváme, že Erste Group představí za 3Q21 čistý zisk 522 mil. EUR (+52 % r/r). Za prudkým růstem opět stojí nízké opravné položky. Ohledně dividend předpokládáme, že management potvrdí předchozí záměr vyplatit ze zisku tohoto roku 1,6 EUR na akcii. Zároveň by banka ještě v tomto roce měla vyplatit 1 EUR na akcii jako doplatek ze zisku minulých let poté, co ECB uvolnila limity na výplatu těchto dividend. Mimořádná valná hromada, která bude tuto dividendu schvalovat, se bude konat 25. listopadu.

Komerční banka by měla představit čistý zisk 3,2 mld. (+97 % r/r). Silný meziroční růst je daný růstem výnosů z poplatků a především nižšími opravnými položkami (-96 % r/r). Hlavní trendy by měly být podobné jako na začátku tohoto roku a nepředpokládáme, že by banka investory čímkoliv výrazněji překvapila.

Ve čtvrtek bude zasedat domácí ČNB a očekáváme opětovné zvýšení sazeb o 75 b.b. na 2,25 % (2T-repo). Členové bankovní rady stále udržují výrazně jestřábí pohled na budoucí měnovou politiku ve světle současné tržní situace a především inflačních tlaků.

Z makroekonomických zpráv se zaměříme v USA na pondělní ISM průmyslu za říjen (oček. 60,3 po 61,1 bodech m/m), středeční ISM služeb za říjen (oček. beze změny 61,9 bodu m/m), podnikové objednávky za září (oček. -0,1 po +1,2 % m/m), zasedání FOMC o úrokových sazbách, které by mělo více nastínit postup v utlumování programu QE a páteční data o měsíční zaměstnanosti za říjen (oček. 400 po 194 tis. nových prac. míst m/m). V Německu se zaměříme na čtvrteční podnikové objednávky za září (oček. 2,0 po -7,7 % m/m) a páteční průmyslovou produkci za září (oček. 1,1 po -4,0 % m/m). V Číně se zaměříme na pondělní Caixin PMI průmyslu za říjen (oček. beze změny 50 bodů m/m) a středeční Caixin PMI služeb za říjen (oček. 53,5 po 53,4 bodu m/m).


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch úspěšných, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty. Na majetek se díváme komplexně. Nabízíme služby a poradenství, které řeší nejen současné potřeby našich klientů, ale zohledňují i širší rodinné vztahy a delší časový horizont. Ochraňují majetek nejen před ekonomickými vlivy, ale i proti legislativním změnám a životnímu běhu. Zahrnují multigenerační správu majetku a nástupnictví, investiční poradenství, obchodování s cennými papíry, správu a strukturování majetku či služby life-style managementu. Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic.

Do bankovního holdingu J&T Finance Group SE patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank AO, J&T Banka d.d. v Chorvatsku a slovenská Poštová banka.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688