cnb.cz (ČNB)
Úrokové sazby  |  29.10.2021 10:05:01

Úrokové sazby měnových finančních institucí v ČR. Úrokové sazby z nových vkladů domácností zaznamenaly v září největší změny u vkladů s dohodnutou splatností.

 

Září 2021

Úrokové sazby z nových obchodů

Úrokové sazby z nových vkladů domácností zaznamenaly v září největší změny u vkladů s dohodnutou splatností. U nefinančních podniků se jednalo o podobné změny.

U domácností se sazba z vkladů s dohodnutou splatností zvýšila o 0,08 procentního bodu na 0,73 %. Úroková sazba jednodenních vkladů dále stagnovala na únorových 0,09 %. Sazba z vkladů na běžných účtech se nezměnila a zůstala na květnových 0,04 %. Úroková sazba z vkladů s výpovědní lhůtou také stagnovala, a to na hodnotě 1,12 % (tato sazba jako jediná zahrnuje kromě sektoru domácností také obdobné vklady nefinančních podniků, jejichž objemy jsou v této kategorii zanedbatelné).

U vkladů s dohodnutou splatností se sazba u nefinančních podniků zvýšila o 0,07 procentního bodu na 0,56 %. V případě jednodenních vkladů sazba nepatrně vzrostla na 0,06 %. Úroková sazba z vkladů na běžných účtech se rovněž zvýšila, a to na 0,05 %. Sazba z vkladů s dohodnutou splatností do 1 roku (jež se u tohoto sektoru podílejí na všech vkladech s dohodnutou splatností zpravidla 100 %) vzrostla na 0,56 %.

Graf 1 – Úrokové sazby korunových vkladů přijatých bankami od rezidentů ČR – nové obchody

Úrokové sazby korunových vkladů přijatých bankami od rezidentů ČR – nové obchody

U sazeb z nových úvěrů poskytnutých domácnostem došlo v září k nejvýraznější změně u úvěrů na bydlení a z toho hypotečních úvěrů. Úrokové sazby z úvěrů nefinančním podnikům zaznamenaly největší změnu u úvěrů od 7,5 do 30 mil. .

U celkových úvěrů na spotřebu, bydlení a ostatní se úroková sazba zvýšila na 3,47 %. Úroková sazba z úvěrů na spotřebu se meziměsíčně snížila na 7,59 %. V případě úvěrů na bydlení úroková sazba vzrostla na 2,45 %. Úroková sazba u úvěrů ze stavebního spoření mírně poklesla na hodnotu 3,93 %. Úroková sazba z hypotečních úvěrů se zvýšila o 0,10 procentního bodu na 2,37 %, což v meziročním srovnání představuje nárůst o 0,25 procentního bodu. Úroková sazba z ostatních úvěrů vzrostla, a to na 3,10 %. Úroková sazba z kreditních karet vzrostla na 17,53 %. U kontokorentů a revolvingových úvěrů došlo ke snížení úrokové sazby na 11,99 %.

U nových úvěrů nefinančním podnikům (bez kontokorentů, revolvingů a kreditních karet) došlo ke snížení úrokové sazby na 1,88 %. Sazba z úvěrů s objemem do 7,5 mil. vzrostla na 3,77 %. Sazba u úvěrů s objemem 7,5–30 mil. se zvýšila o 0,25 procentního bodu na 2,94 % a úroková sazba u nových úvěrů s objemem nad 30 mil. poklesla na 1,74 %. Úroková sazba u kontokorentů, revolvingových úvěrů a úvěrů z kreditních karet se zvýšila na 2,85 %. Z toho úroková sazba u kontokorentů nepatrně vzrostla na hodnotu 2,97 %.

Graf 2 – Úrokové sazby korunových úvěrů poskytnutých bankami rezidentům v ČR – nové obchody

Úrokové sazby korunových úvěrů poskytnutých bankami rezidentům v ČR – nové obchody

Úrokové sazby ze stavů obchodů

Průměrné úrokové sazby ze zůstatků vkladů domácností se v září měnily pouze nepatrně, u nefinančních podniků byly změny výraznější.

Průměrné úrokové sazby ze zůstatků úvěrů domácnostem se v září měnily v rámci setin procentního bodu. Úrokové sazby ze zůstatků úvěrů nefinančním podnikům zaznamenaly výraznější změny.

Celková úroková sazba z úvěrů domácnostem nepatrně poklesla na 3,26 %. Úroková sazba z úvěrů na bydlení stagnovala na červencových 2,40 % (z toho sazba ze zůstatků hypotečních úvěrů se rovněž nezměnila a zůstala na srpnové hodnotě 2,25 %), sazba ze spotřebitelských úvěrů se snížila na 8,29 % a sazba z ostatních úvěrů setrvala na hodnotě 3,31 %.

Průměrná úroková sazba z úvěrů nefinančním podnikům vzrostla na 2,91 %. U úvěrů se splatností do 1 roku se sazba zvýšila také na 2,91 %. Úroková sazba úvěrů se splatností od 1 roku do 5 let vzrostla, a to na 3,21 %. Úroková sazba u úvěrů se splatností nad 5 let se zvýšila na hodnotu 2,79 %.


Poznámky

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688