Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.10.2021 09:23:21

Rozbřesk: Dnešní předběžný odhad českého HDP zklamal, eurodolar se soustředí na čísla z eurozóny

Dnes v devět hodin vyšla nová čísla o předběžném odhadu HDP za třetí čtvrtletí, která přinesla zklamání, a ukazují, nakolik českou ekonomiku zasáhl rychlý útlum automobilového průmyslu a služeb. Mezičtvrtletně vzrostl český HDP o 1,4 %, když trh čekal růst o 1,8 %, meziročně vzrostl o 2,8 % při odhadu trhu 3,2 %.

Jde sice jen o bleskový odhad bez podrobnějších informací, avšak i tak nabízí docela zajímavý dílek do skládačky, nad kterým bude příští týden rozhodovat centrální banka o dalším nestandardním navýšení úrokových sazeb. Zajímavý ovšem dnes není jen o výsledek české ekonomiky, protože na pořadu dne je i HDP za Německo a eurozónu. A zapomenout nelze ani na předběžný odhad inflace za říjen, který s největší pravděpodobností potvrdí další zesílení inflačních tlaků v eurozóně.

Jak je vidět z měkkých dat, situace v českém hospodářství se v posledních týdnech docela silně mění. Z průzkumů vyplývá výrazné zhoršení podnikatelských nálad v průmyslu. A nejde jen o subjektivní pocity manažerů, ale i o vývoj nových zakázek či poptávky, které za říjen nevyznívají vůbec pozitivně. Současně je stále patrnější růst zásob nejenom v automobilovém průmyslu, ale třeba v elektrotechnickém průmyslu. Nedostatek vstupů a vysoké ceny komodit (včetně energií) si nepochybně vyberou svoji daň v podobě velmi slabých výsledků průmyslu minimálně v posledním čtvrtletí letošního roku. Ekonomika tak už sama prochází obdobím ochlazení a nepotřebuje k tomu ani vysoké úrokové sazby centrální banky. Hlavní otázkou proto je, kdy tato fáze vysoké inflace a zpomalujícího růstu asi skončí.

TRHY
Koruna

Koruna se v průběhu včerejšího obchodování držela nad hranicí 25,70 EUR/CZK a ani blížící se zasedání bankovní rady, které přinese další nestandardní navýšení sazeb, ji k silnějším úrovním nenasměrovalo. Důvodem je nejspíš celková nálada na trzích ovlivňovaná mj. očekáváním na dolarových sazbách, ale i nepříznivými ekonomickými zprávami a covidovými čísly. Dnešní předběžný odhad HDP poodhaluje, jak silně na hospodářství dolehl útlum automobilového průmyslu a zrychlení inflace ovlivňující reálnou kupní sílu obyvatel.

Zahraniční forex

Dolar se včera dostal pod tlak s tím, jak americké HDP za třetí kvartál skončilo pod analytickým konsensem a ECB se nepodařilo zcela uchlácholit trhy komentáři o dočasnosti inflace (i když šéfka ECB Lagardeová připustila, že inflace bude vyšší asi déle, než ECB čekala). K tomu příspělo i mírné inflační překvapení v Německu, kde růst cen v říjnu dále zrychlil na nová více než dvacetiletá maxima. Jinak na včerejším zasedání nicméně nic zásadního nezaznělo a pozornost se tak soustředí zejména na zasedání prosincové.

Dnes je v centru pozornosti opět eurozóna, kde budou zveřejněny první odhady HDP za třetí kvartál a bleskový odhad říjnové inflace za celý euroblok. První odhad HDP za Francii (3. kvartál) přitom dnes ráno překvapil pozitivně, což značí možné pozitivní překvapení i v případě celé eurozóny. I inflace může spíše překvapit mírně vzhůru, což by následně měla být pro euro lehce pozitivní zpráva.

Kromě toho dnes trh sleduje i bleskový odhad polské inflace za říjen. I v jejím případě se očekává růst na nová více než dvacetiletá maxima.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688