Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.10.2021 18:21:45

Počasí do konce října: Přetlačovaná mlhy a sluníčka




 

V dalších dnech bude pokračovat počasí typické pro oblast vyššího tlaku vzduchu na podzim. Ve výšce nad zemí budou teploty vysoké. U země se bude přetlačovat mlhavé inverzní počasí a vyjasněním, které se dostaví hlavně odpoledne. Teploty se chovají při takovém počasí kolísavě. Pokud se v noci vyjasní, teplota letí dolů k nule, pokud je v noci oblačnost, teplota zůstane o něco výš. Přes den má oblačnost opačný efekt. Při mlze nebo nízké oblačnosti je chladno, naopak při vyjasnění a sluníčku teploty letí rychle nahoru. Se srážkami se při tomto počasí nepočítá, výjimečně může vypadávat z nízké oblačnosti mrholení.


S listopadem nastoupí ochlazení od severozápadu

Začátek listopadu zřejmě přinese změnu v proudění ve výšce. Do počasí více promluví studený vzduch od severozápadu. Inverze potom mizí a teploty tolik nekolísají a jsou spíše nižší. Podle charakteru proudění vzduchu nad celou Evropou i okolními moři a Atlantským oceánem bude taková přetlačovaná inverzí a ochlazení od severozápadu pokračovat dlouhodobě. Žádný extrém v podobě vpádu sněžení nebo drastického ochlazení zatím modely nečekají. Většinu období je a bude teplota nad dlouhodobým průměrem. To odsunuje nástup zimy na později.


Předpověď počasí na další dny

pátek bude jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy. Teploty 12 až 16 °C, při déletrvající mlze 9 °C.

V sobotu bude jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy. Teploty 12 až 16 °C, při déletrvající mlze 8 °C.

V neděli bude skoro jasno až polojasno. Ráno a dopoledne místy mlhy. Teploty 12 až 16 °C, při déletrvající mlze 8 °C.

Od pondělí bude zpočátku polojasno, místy mlhy, postupně od západu oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, později na horách sněhové. Teploty 11 až 15 °C, při mlze 8 °C, postupně 6 až 11 °C.

Počasí 30.10.2021


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty