Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  28.10.2021 16:08:24

Smart contracts (4. Díl)

Finanční produkty (DeFi)

Decentralizované finance (DeFi) se skládají z aplikací, které využívají chytré smlouvy k obnovení tradičních finančních produktů a služeb, jako jsou peněžní trhy, opce, stablecoiny, burzy a správa aktiv, a také kombinují více služeb a vytvářejí nové finanční primitivy prostřednictvím neoprávněné kompozice. Chytrá smlouva může držet finanční prostředky uživatele v úschově a rozdělovat je mezi uživatele na základě předem definovaných podmínek. Například BarnBridge využívá chytré smlouvy k automatizaci obchodů pro uživatele, kteří chtějí pevnou expozici aktiv vůči cenovému páru (např. 45 % token A, 55 % token B). Projekt Aave využívá zase chytré smlouvy k usnadnění půjčování a vypůjčování bez oprávnění a decentralizovaným způsobem. Oba projekty, jak BarnBridge, tak Aave jsou navíc vzájemně propojeny. Aave umožňuje půjčovat oproti senior a junior tokenům BarnBridge. V praxi to funguje tak, že si v rozhraní BarnBridge vyberete tranši (ať již senior, nebo junior) a uzamknete např. $100K s úrokem 6 % p.a. do vybrané tranše. Poté se vám vygenerují tokeny v hodnotě $100K a právě oproti těmto tokenům si budete moct na Aave vypůjčit částku dosahující až 75 % z vygenerovaných tokenů, tedy $75K.

Inteligentní smlouva DeFi

  

Aave podporuje decentralizované trhy s půjčkami tím, že využívá ceny aktiv k určení dlužníka, který si půjčuje a ke zjištění, zda jsou půjčky nedostatečně zajištěné a podléhají likvidaci (upraveno autorem). | zdroj assets-global.com

Hráčství a NFT (non-fungible token)

Hry založené na blockchainu využívají inteligentní smlouvy pro provádění akcí ve hře, které jsou odolné proti manipulaci a zneužití. Jedním z příkladů je hra PoolTogether. Jedná se o spořicí hru bez rizika ztráty vložených prostředků. V této hře uživatelé vkládají své prostředky do sdíleného fondu, který je posléze uveden na finanční trh a na tomto trhu pak vydělává na úrocích. Doba, po kterou bude sdílený fond operovat na peněžních trzích je předem přesně stanovena. Po uplynutí takto definované doby hra končí a náhodně vylosovaný účastník této hry získá všechny nashromážděné úroky, zatímco všichni ostatní hráči si mohou vybrat jen svůj původní vklad. Podobně mohou mít NFT s omezenou edicí spravedlivé distribuční modely a RPG hry mohou podporovat nepředvídatelné pády kořisti pomocí náhodnosti, což pomáhá zajistit, aby všichni uživatelé měli spravedlivou šanci získat vzácná digitální aktiva. Mnoho projektů přistupuje k náhodnosti pomocí Chainlink Verifiable Random Function (VRF) – generátoru náhodných čísel (RNG), který využívá kryptografii k prokázání své odolnosti proti manipulaci. Díky tomu je proces RNG veřejně kontrolovatelný a to ztěžuje případnou úpravu takového generátoru.

Pojištění

Parametrické pojištění je druh pojištění, kde je výplata vázána přímo na konkrétní předem definovanou událost. Chytré smlouvy poskytují infrastrukturu odolnou proti manipulaci při vytváření parametrických pojistných smluv, které se spouštějí na základě vstupních dat. Pomocí chytrých kontraktů lze například vytvořit pojištění úrody, kdy uživatel zakoupí pojistku na základě konkrétních informací o počasí, jako jsou sezónní srážky v dané geografické lokalitě, průměrné denní teploty, počet slunných dní apod. Pokud jsou předem definované podmínky pojistných smluv po jejím uplynutí naplněny, chytrá smlouva automaticky vystaví výplatu pojistného. Nejenže koncoví uživatelé obdrží včasné výplaty s menšími režijními náklady, ale strana nabídky pojištění se může prostřednictvím chytrých smluv otevřít veřejnosti. Chytrá smlouva taktéž umožňuje uživatelům vkládat prostředky do fondů. Z těchto fondů jsou účastníkům vypláceny pojistky v poměru vůči jednotlivým vkladům každého z účastníků.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

21.02.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 4.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)
01.11.2021Smart contracts (5. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
24.10.2021Smart contracts (3. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.10.2021Smart contracts (2. díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
17.10.2021Smart contracts Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688