Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  28.10.2021 09:55:34

Výsledky Volkswagenu zasáhl nedostatek čipů, zhoršil odhad dodávek. Akcie klesají

Německému automobilovému koncernu Volkswagen ve třetím čtvrtletí klesl provozní zisk meziročně o 18,5 procenta na 2,6 miliardy eur (zhruba 67 miliard ). Hospodářské výsledky podniku zasáhl globální nedostatek čipů, který vedl k výpadkům ve výrobě. Oznámila to dnes firma. Zároveň zhoršila odhad celoročních dodávek automobilů zákazníkům. Nyní předpokládá, že dodávky zůstanou zhruba na loňské úrovni, zatímco dříve počítala s jejich nárůstem. Preferenční akcie koncernu se po oznámení propadly až o 3,5 procenta. Podle společnosti Jefferies jsou "slabé" výsledky v hlavních divizích koncernu.

Bez zahrnutí mimořádných položek se provozní zisk ve třetím čtvrtletí meziročně snížil o 12 procent na 2,8 miliardy eur. Zaostal tak za očekáváním analytiků, kteří jej podle průzkumu firmy Refinitiv odhadovali na zhruba tři miliardy eur.

Čtvrtletní tržby společnosti Volkswagen meziročně klesly o čtyři procenta na necelých 57 miliard eur. Firma nicméně v celém letošním roce nadále počítá s nárůstem tržeb z loňských 223 miliard eur. Generální ředitel Herbert Diess také uvedl, že nedostatek polovdičů už v letošním čtvrtém čtvrtletí nepředpokládá tak závažný a v dalších kvartálech se podle něj budou dodávky čipů zlepšovat. To rezonuje s vyjádřeními jiných firem, americký Ford ve středu uvedl, že kritický nedostatek komponent se už zlepšil.

Za první tři čtvrtletí letošního roku se tržby zvýšily o 20 procent na 186,6 miliardy eur. Provozní zisk stoupl na téměř 14 miliard eur z pouhých 1,7 miliardy ve stejném loňském období, kdy výsledky podniku zasáhla pandemie covidu-19.

Koncern Volkswagen ve třetím čtvrtletí dodal zákazníkům necelé dva miliony vozů, tedy téměř o čtvrtinu méně než před rokem. Za první tři čtvrtletí letošního roku se dodávky nicméně zvýšily o zhruba sedm procent na téměř sedm milionů vozů.

Společnost dnes odhad ročních dodávek snížila. Potvrdila ale odhad marže provozního zisku, kterou letos čeká mezi 6 a 7 procenty.

Součástí koncernu Volkswagen je rovněž Škoda Auto. Ta podle dnešní výsledkové zprávy v období od ledna do září téměř zdvojnásobila provozní zisk na 900 milionů eur (zhruba 23 miliard ) ze 469 milionů eur před rokem.

Preferenční akcie koncernu klesaly v sysému Xetra naposledy o 2,8 procenta. Za letošní rok si připsaly 67 procent, když se největší evropská automobilka snažila uřídit krizi s polovodiči orientací na nejlukrativnější modely, aby si udržela návratnost. Nepropadat se v zisku je pro německý koncern zásadní, aby mohla pokračovat v ambiciózním plánu výroby eletrických aut a měla šanci snížit náskok Tesly.

1

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

28.10. 20:15  Orlenunipetrol (Nastia Fathutdinova)
28.10. 20:12  Orlenunipetrolu (Theona Koshkina)
28.10. 20:08  Orlenunipetrol (Slava Maksimov)
28.10. 19:56  Opravdu!? (Victor z Ovieda)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688