mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  27.10.2021 10:58:00

Nigerijské zemědělství – příležitost pro české firmy

Nigerijské zemědělství – příležitost pro české firmy

26.10.2021 / 14:42 | Aktualizováno: 27.10.2021 / 10:58

Nigérieornou půdu o rozloze 34 milionů hektarů: 6,5 milionu hektarů pro trvalé plodiny a 28,6 milionu hektarů v loukách a pastvinách. Zemědělství tvoří asi 24 % HDP této subsaharské velmoci. Vláda dlouhodobě, a nyní i v důsledku dopadů pandemie, považuje zemědělství za prioritní sektor, který hodlá rozvíjet a podporovat řadou programů. Nigérie skýtá proto pro české firmy a investory působící v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru velký vývozní potenciál.

Země je lídrem v různých typech zemědělské produkce, jako je palmový olej, kakaové boby, ananas a čirok. Je to hned po USA největší producent čiroku na světě a ve výrobě palmového oleje a kakaových bobů je na pátém místě. Nigérie je také velkým globálním vývozcem v tomto odvětví. Olej, ovoce, ořechy, semena patří mezi deset nejvýkonnějších exportních kategorií.

Zemědělství je po těžbě ropy v Nigérii klíčovou ekonomickou aktivitou. Zemědělské činnosti poskytují obživu mnoha Nigerijcům, podle nedávného průzkumu se přibližně 70 % domácností v Nigérii účastní na produkci zemědělských plodin, zatímco asi 41 % vlastní nebo chová hospodářská zvířata. Rybaření je méně oblíbenou činností než zemědělství, věnují se mu 3 % populace.

Navzdory přínosu pro ekonomiku čelí nigérijský zemědělský sektor mnoha výzvám, které mají dopad na jeho produktivitu. Tyto zahrnují: špatný systém držby půdy, nízká úroveň zavlažování, změna klimatu a degradace půdy. Dalšími jsou primitivní technologie, vysoké výrobní náklady a špatná distribuce vstupů, omezené financování, vysoké ztráty po sklizni a špatný přístup na trhy. Tyto výzvy také způsobily nárůst dovozu potravin (přestože vládními nařízeními omezený) v důsledku nárůstu počtu obyvatel, a tedy pokles potravinové dostatečnosti. Například v letech 2016 až 2019 dosáhl kumulativní vývoz zemědělské produkce z Nigérie cca 9,6 mil EUR, což je čtyřikrát více než zemědělského dovozu cca 2,3 miliard EUR za stejné období.

V Nigérii jsou nejběžnějšími plodinami kukuřice a maniok, které pěstuje téměř 50 % domácností. Kromě toho jsou dalšími rozšířenými plodinami kasava, yam a fazole. Nigérie je globálním lídrem v zemědělské výrobě, zejména palmového oleje - v posledních dvou desetiletích zaznamenala významný nárůst a za poslední 3 roky dosáhla více než 1 milionu metrických tun. Podobně roste i výroba bílé ??rýže a sóji.

Produkce rýže v Nigérii za poslední roky výrazně stoupá, přesto je pouze 57 % z 6,7 milionu tun rýže spotřebované v Nigérii ročně vyrobeno lokálně, což vede k deficitu asi 3 milionů tun, které se buď dovážejí, nebo do země pašuje nelegálně. Pokud jde o kasavu, Nigérie vyrobila v roce 2020 59 milionů tun, což z ní činí největšího producenta na světě (přibližně 20 % celosvětové produkce). Ekonomický potenciál je obrovský, očekává se, že se zdokonalením odrůd a výrobních technik produkce zvýší.

Hospodářskými zvířaty převážně chovanými farmářskými rodinami v Nigérii jsou malí přežvýkavci: kozy (76 milionů), ovce (43,4 milionu), a dobytek (18,4 milionu). Kromě přežvýkavců je v zemi chováno 180 milionů kusů drůbeže. I zde domácí poptávka převažuje nad výrobou, a to navzdory několika intervencím rozvojových partnerů s cílem zlepšit produkci a zajistit ochranu před chorobami. Živočišná výroba zůstává však v důsledku nedostatečného zpracovatelského odvětví (stroje, balící technologie atd.) nevyužita.

Nigérie je největším spotřebitelem ryb v Africe a jedním z největších spotřebitelů ryb na světě s přibližně 3,2 miliony tun ryb spotřebovaných ročně. Rybolov a akvakultura patří mezi nejrychleji rostoucí subsektory v zemi. S pobřežím 853 km a více než 14 miliony hektarů vnitrozemských vod se celková produkce ryb ročně blíží 1 milionu tun (313 231 tun z akvakultury a 759 828 tun z rybolovu). Rybaření je životně důležitou obživou pro chudé a také důležitým zdrojem bílkovin pro chudé domácnosti v Nigérii. Subsektor akvakultury je považován za velmi životaschopnou alternativu ke splnění národní potřeby soběstačnosti v produkci ryb a zajištění nutričních potřeb.

Populace Nigérie roste velmi rychle a podle toho roste i poptávka po potravinách, dle předpovědi by nigerijská populace do roku 2050 měla přesáhnou 400 milionů lidí (nyní 200 milionů), co navýší i spotřebu zemědělských produktů – např. se předpokládá růst spotřeby mléka o více než 260 %, vajec o 250 %. Rovněž poptávka po mase dosáhne vysokých úrovní. Tento scénář by mohl mít negativní důsledky na zásobování potravinami v zemi, nicméně současně představuje příležitost pro české výrobce a investory působící v oblasti zemědělství a následného zpracovatelského sektoru velký vývozní potenciál, jak v oblasti rostlinné (semena, hnojiva, kvalitní odrůdy, secí, žací a další stroje a technologie na zpracování rostlinné výroby, zavlažovací systémy), tak živočišné výroby (genetický materiál, krmiva, vakcíny a léčiva, stroje na zpracování masa, chladírenská technika).

V posledních letech se podařilo prostřednictvím kanceláře CzechTrade v Lagosu na nigerijský trh dostat výrobky firmy Hamé, B27 dodává hnojiva a krmiva, firma Knights dodala minitraktory, prodávaly se pekárenské stroje, dětská výživa a další výrobky. Často se české zboží dostává do země prostřednictvím jiných zahraničních, zpravidla evropských dodavatelů, co představuje pro české (sub)dodavatele snazší cestu, a také dokazuje, že je možné se uplatnit i na tomto obávaném trhu.

Autor: Mgr. Beata Matusiková, MBA, ekonomická diplomatka, Velvyslanectví ČR v Nigérii


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688