pardubickykraj.cz (Pardubický kraj)
Z regionů  |  26.10.2021 14:23:58

V Králíkách bude vedle expozice celnictví brzo i nový Památník obětem internace

Pardubice/Králíky – Muzeum čs. opevnění z let 1935-38 provozuje v severovýchodním výběžku Pardubického kraje na Králicku pěchotní srub K-S 14 „U Cihelny“, v jehož okolí se konají známé vojensko-historické akce. Jeho další expozice, které byly donedávna v prostorách klášteru na Hoře Matky Boží, se postupně stěhují do bývalé školy na náměstí v Králíkách. Po již tři roky fungujícím Východočeském památníku celnictví zde vzniká i nová podoba Památníku obětem internace. Na její přípravu se přijel podívat náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

 „Činnost Vojensko-historického klubu ERIKA, který muzeum zřizuje, dlouhodobě podporujeme, a proto jsem chtěl vidět na vlastní oči, jaký je stav expozic. Památník je dílem především dobrovolníků, ale to neznamená, že to jsou amatéři ve svém oboru. Úzce spolupracují s profesionálními institucemi a památkáři a jsou i členy Asociace muzeí a galerií České republiky,“ uvedl náměstek Línek a pokračoval: „Od roku 2017 jsme poskytli v různých dotačních titulech Muzeu opevnění celkem jeden milion korun. Podporujeme jak samotný provoz, tak i například pořízení zabezpečovacích systémů, ozvučení nebo technického vybavení prostor.“

Celníci od starověkého Egypta po Schengen

Ředitel muzea Richard M. Sicha  představil nejprve rozšířenou expozici východočeského celnictví: „S nadsázkou říkáme, že jde o druhé nejstarší řemeslo. Setkáváme se s ním už ve starověkém Egyptě a právě toto období otevírá expozici, kterou jsme pojali velmi moderně a živě. Provádíme návštěvníky všemi historickými obdobími, která vývoj celnictví ovlivnila.  Významné místo tu má například manžel Boženy Němcové, ale také pašeráci za různých režimů a dějinných souvislostí.“

Osudy duchovních v 50. letech autenticky ožívají

Připravovaný Památník s historickou expozicí je důstojnou připomínkou internace řeholníků, kteří byli na základě tzv. státem řízené centralizace deportováni a byli na tomto místě v období let 1950 – 1961 komunistickým režimem omezeni na osobní svobodě. Internačním klášterem v Králíkách v letech 1950 – 1961 prošlo celkem přes 500 osob.

Mnozí z nich byli pro svoji víru a přesvědčení dále odsouzeni a vězněni v komunistických věznicích nebo táborech nucené práce na území tehdejší ČSR a někteří na následky útrap zemřeli. V Památníku je možnost seznámit se s osudy mnohých z nich. Historická expozice chronologicky přímo navazuje na expozici v Muzeu čs. opevnění z let 1935-38, Pěchotním srubu K-S 14 „U cihelny“ o historii a vývoji čs. státu do roku 1938 a některých souvislostech poválečného vývoje Československa.

 „Tady v bývalé škole máme více prostoru, než v klášteru nahoře. Proto tu vznikají například samostatné repliky samotek, umýváren či marodek. Věřím, že to navodí skutečnou atmosféru té doby tak, jak ji tu museli mnozí duchovní a řeholníci prožívat,“ dodal Richard M. Sicha.

Expozice je tu rozšířená o problematiku zinscenovaných procesů z 50. let minulého století, které vyústily v justiční vraždy duchovních. Novou podobu Památníku podpořil nejen Pardubický kraj, ale i Konference vyšších představených mužských řeholí ČR.

„Není to lehké téma, ale patří k naší historii, stejně jako ústup z obranných pozic československého opevnění v roce 1938. Po otevření v roce 2022 bude Památník obětem internace dalším dílkem do historie nejen Pardubického kraje, ale celé naší země,“ řekl na závěr návštěvy náměstek hejtmana Roman Línek.

obrázky

Bývalá škola na náměstí v Králíkách
Převýchova internovaných
Pohled na samotku
Kancelář z 50. let
Probíhající stavba památníku
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688