David Jansa (Roklen)
Okénko BIG EXPERT  |  26.10.2021 08:53:07

Nastal čas prodat eura? Koruna oslabila o padesát haléřů

Domácí měna oslabovala šestý den v řadě a od svých maxim ze září na páru s eurem oslabila o padesát haléřů. Výprodej rizikových měn pokračoval v celém regionu. Mimo koruny oslaboval i zlotý a forint, když se euro na hlavním měnovém páru po týdnu posunulo zpět k 1,1600 EURUSD. Ekonomický kalendář bude ve zbytku týdne relativně prázdný, většina důležitých dat a zasedání ECB je naplánováno na čtvrtek, kdy Čechy čeká státní svátek.

Omezení výroby ve Škodovce, narůstající přírůstky pozitivních s covidem, přetrvávající nejistota ohledně politického vývoje spojeného se stavem Zemana, silný dolar a rostoucí výnosy amerických vládních dluhopisů jsou ve zkratce hlavními důvody, proč koruna v říjnu oslabuje. Domácí měně se tak dlouho nedařilo prorazit směrem ke kulaté pětadvacítce, až se obchodníci uchýlili k výběru zisků, a rázem je v kurzu spíše hranice 26,00 korun za euro.

Na denním grafu můžeme vidět, že se od května začala tvořit divergence MACD, která i přes veškeré pozitivní zprávy pro domácí měnu nakonec předpověděla reversal v cenovém vývoji. Koruna po oslabení k 25,50 EURCZK zároveň porušila klesající trendovou linii z letošního března, a vymanila se tak z formace klesajícího klínu, který od jarních měsíců definoval její obchodování. Horší tržní nálada a změna v sentimentu obchodníků vyvolala tuto korekci předchozích korunových zisků. Že by se mělo jednat o zásadní změnu dlouhodobého trendu, by bylo unáhlené tvrzení. Koruna má stále fundamenty na své straně a vzhledem k volatilitě, která trhy od příchodu koronavirové krize doprovází, není momentální výprodej ničím neobvyklým, co by nás mělo znervózňovat. Ba naopak.

Pokud se ještě jednou zaměříme na denní graf, při pohledu na indikátor RSI je vidět, že se jeho hodnota nachází na extrémních hodnotách přesahujících 70bodovou hranici. To znamená, že je pár překoupený a za poslední rok na těchto extrémních hodnotách index relativní síly uzavřel pouze dvakrát. Modré horizontály v grafu pak ukazují, v jaké fázi k tomuto úkazu docházelo. Jednalo se o cenová maxima v průběhu těchto korekčních vln.

Když si vezmeme první zmíněnou, ke které došlo na jaře letošního roku, kdy byla ČR v několikaměsíčním lockdownu a domácí měnová politika se nacházela v extrémně uvolněném prostředí, je zřejmé, že aktuální situace není tak závažná. A i kdybychom byli svědky podobných čísel nových covidových případů, proočkovanost by měla nahrávat mírnějším opatřením, a tím pádem i menšímu dopadu na ekonomiku a kurz eura s korunou. Ten by mohl začít hledat své lokální maximum v okolí úrovně 25,80 EURCZK. Další důležitá rezistence se pak nachází na kulaté šestadvacítce, kde se zároveň nachází 61,8% úroveň Fibonacciho retracementu z vlny oslabení koruny spojené s příchodem pandemie. Koruně by do karet měl hrát i úrokový diferenciál a rétorika ČNB, která by ráda viděla korunu posilovat. Ve zkratce řečeno, koruna má sice ještě potenciál pro další oslabení, v delším období by se ale měla vrátit zpět na silnější úrovně poblíž 25,00 EURCZK.


 

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

David Jansa

Vystudoval obor finance na Fakultě financí a účetnictví VŠE. V rámci zahraničních pobytů studoval rok a půl v USA na Arizona State University a ve Wisconsinu. Jako proprietary trader se specializuje na obchodování na devizovém trhu, investice do komodit, akcií a ETF. Mezi jeho záliby patří cestování, sport, a kresba.

 


Roklen

Investiční skupina Roklen propojuje finanční svět s moderními technologiemi. Provozuje ekonomický portál Roklen24, online směnárnu měn RoklenFx a crowdfundingovou platformu Fundlift spojující rostoucí firmy s investory.

Více informací na https://www.roklen.cz/roklenfx/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko BIG EXPERT:

18.04.2024  Puma, Nike a Adidas svedou na olympijských hrách vlastní bitvu David Matulay (InvestingFox)
11.04.2024  Výnos dluhopisů v lednu vyskočil z prosincových 7,45 % na 8,43 % Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)
10.04.2024  Inflace se drží na 2,0 %. Stále máme ale inflaci nižší než Eurozóna Ing. Vladimír Pikora, Ph.D. (Dluhopisomat)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688