Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie ve světě  |  25.10.2021 21:37:15

Hodnota Tesly přesáhla bilion dolarů. Její akcie poskočily na rekord v návaznosti na objednávku od Hertz

Akcie společnosti Tesla se posledních zhruba 14 dní vezou na výrazné vlně optimismu, kterou v minulém týdnu podpořily zveřejněné rekordní hospodářské výsledky společnosti. Na ty následně zareagovali analytici, kteří ve většině případů zvýšili cílovou cenu pro akcie Tesla. Objevily se tak nově ve větším množství výhledy již u hladiny 1 000 USD. Ať už například ze strany Bank of America, Deutsche Bank či Canaccord Genuity. Morgan Stanley pak dnes překvapila cílovou cenou dokonce 1 200 USD. Uběhlo jen pár dní a akcie Tesla hranici 1 000 USD poprvé v historii v pondělí pokořily. Zároveň se tím Tesla z hlediska ocenění dostala mezi jen několik málo společností na Wall Street, jejichž hodnota přesahuje bilion dolarů. V aktuálním přepočtu tedy těžko představitelných více než 22 bilionů korun. Pro přirovnání téměř 15 státních rozpočtů České republiky (dle příjmů v roce 2020).

Hertz a 100 tisíc elektromobilů Tesla

Světově známá autopůjčovna Hertz v pondělí oznámila transformaci svého vozového parku. Od listopadu si budou moci zákazníci v Severní Americe začít půjčovat elektromobil Model 3 právě od společnosti Tesla. A Hertz těchto elektromobilů od Tesly objednal 100 tisíc. Dodány mají být do konce roku 2022 a objevit se v nabídce autopůjčovny i jinde ve světě. Zpráva autopůjčovny navíc hovoří o objednávce jako o „počáteční“.

Generální ředitel společnosti Hertz Mark Fields k rozhodnutí společnosti uvedl: „Elektromobily jsou nyní hlavním proudem a my teprve začínáme pozorovat rostoucí celosvětovou poptávku a zájem. Nová společnost Hertz se chystá stát lídrem v oblasti mobility, počínaje největší flotilou elektromobilů k pronájmu v Severní Americe a závazkem rozšiřovat naši flotilu elektromobilů a poskytovat nejlepší služby v oblasti pronájmu a dobíjení pro volnočasové i obchodní zákazníky po celém světě.“

Hertz v té souvislosti také instaluje tisíce nabíječek v celé své síti poboček. Zákazníci, kteří si pronajmou vůz Tesla Model 3, budou mít navíc přístup k 3 000 dobíjecích Supercharger stanic Tesla po celých USA a Evropě. Díky současné objednávce u společnosti Tesla budou elektromobily tvořit více než 20 % globálního vozového parku společnosti Hertz.

Připomenout lze, že cena Modelu 3 aktuálně v domovských USA začíná na 44 tis. USD. Jakou specifikaci vozů si Hertz objednal, není známo. Tajemstvím jistě pak zůstane, na jaké slevě se vzhledem k velikosti objednávky s Teslou dohodl.

Hertz a Tom Brady

V rámci marketingu na propagaci pronájmu elektromobilů Hertz uzavřela partnerství se sedminásobným vítězem Super Bowlu Tomem Bradym. Spouští novou kampaň s názvem "Hertz, Let's Go!". Dvě nové reklamy - "Plugged In" a "Speed" - začínající dnes ukazují Bradyho, jak si na letišti u Hertz půjčuje, dobíjí a používá elektromobil.

 

 

Asistenční systém

Poslední týdny se po delším čase vrátil mezi investory optimismus také díky opětovné vidině autonomního systému, který nabral roky zpoždění. Došlo na vydávání FSD Beta softwaru řady 10, která měla přinést významný posun na cestě k autonomnímu řízení, od kterého se v budoucnu očekává pro Teslu výrazný příliv příjmů.

Před pár dny Tesla vydala verzi 10.3 nazvanou Muskem „Full Self-Driving Beta“. Hned o víkendu však došlo k problémům a návratu k 10.2. Dnes však Elon Musk na twitteru uvedl zavádění opravné verze 10.3.1.

Závěrem možno zmínit, že akcie Tesla (TSLA) se při pondělní seanci ocitly až na 1 045 USD. Zhruba 30 minut před koncem seance posilují „jen“ o zhruba 13 % na 1 024 USD. Daný kurzový vývoj dopomůže Elonu Muskovi dále si upevnit své postavení nejbohatší osoby světa. Připomenout lze, že v Tesle totiž stále vlastní zhruba pětinu. Papírově si tak pondělním kurzovým vývojem akcií Tesla polepší řádově o více než dvě desítky miliard dolarů. Jen k pátku jeho jmění dle Bloomberg Billionaires Index dosahovalo rekordních 252 mld. USD. Druhý Jeff Bezos disponoval „jen“ 193 mld. USD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688