Lenka Rutteová (Bezvafinance)
Finanční rady  |  25.10.2021 18:05:43

Podílové fondy nejsou sprosté slovo. Rozhodně se vyplatí si o nich zjistit víc

Přemýšlíte, zda uložit peníze jinam než na termínovaný vklad či spořicí účet? Říkáte si, že už nechcete držet peníze jen v bance? Sami vidíte, že usmolené jedno procento zhodnocení nepokryje inflaci ani v nejmenším, a banka tak vaše peníze prostě jen postupně ujídá. Sama si s nimi vydělává velké peníze na půjčkách a investicích a vám dá jen olízat kosti. Tak co se porozhlédnout po investicích? 

Podílové fondy se od spořicího účtu moc neliší – tedy z pohledu nároků na znalosti investora (běžného klienta)

Pro nás, drobné investory, patří k nejjednodušším investičním nástrojům právě podílové fondy. Nekladou na nás totiž žádné speciální nároky, nemusíme o nich v podstatě vůbec nic vědět (pakliže si je nevybíráme sami). Jen je nutné uzavřít smlouvu o investování (podobně jako smlouvu o bankovním účtu) a posílat pravidelné vklady tak, jako bychom střádali na spořicím účtu. 

Nic víc se od klienta nežádá, aby investování v podílových fondech mohlo začít. Stejně jako v bance se i u fondu otevře správa účtu podobná online bankovnictví a s podobným procesem přihlašování. Ve svém profilu pak nejen vidíte, jak se fondu (resp. vašim penězům) daří, ale hlavně si tu kdykoliv můžete zažádat o výplatu jakékoliv částky, až do výše hodnoty majetku, který váš majetkový účet u fondu má. 

Výplata sice nebude k mání hned jako u spořicího účtu, dorazí v řádu několika dní. Fond na to má cca 15 dní, většinou však bývá rychlejší (spořicí účet proto nerušte a ponechejte si na něm nezbytnou rezervu ve výši cca dvou až tří měsíčních povinných výdajů).

Co je podílový fond?

Podílový fond je placenou službou profesionálů v oblasti investic a obchodování s cennými papíry. Aby měly podílové fondy dost peněz pro své obchody, vybírají je od drobných i velkých investorů. Proti penězům, které investoři do podílového fondu vloží, jim podílové fondy vystaví tzv. podílové listy. A právě hodnota podílových listů fondu je tím, co se v čase mění.

Čím více roste, tím větší navýšení zaznamená hodnota majetkového účtu investora. A z účtu se dá kdykoliv vybrat formou zpětného odkupu, mínus poplatky samozřejmě. Na čem vývoj hodnoty podílových listů závisí? Na tom, jak s podílovým fondem hospodaří jeho správci. 

Profesionální správa majetku, kterou využívají i banky či penzijní fondy 

Když ukládáte peníze do doplňkového penzijního spoření (nebo do staršího penzijního připojištění), neděláte vlastně nic jiného, než že je dáte k dispozici penzijní společnosti, aby je ona vložila do fondů. Ty jsou sice odděleny od ostatních „veřejně přístupných“ fondů, ale princip jejich fungování je vlastně stejný. Ještě zmiňme, že jsou většinou i levnější.

Banky ovšem často investují do stejných podílových fondů, které jsou na trhu k mání i pro drobné investory - fyzické osoby. Ve správě podílového fondu je totiž zaměstnána spousta analytiků a portfolio manažerů. Jejich úkolem je vyhledávat a realizovat co možná nejspolehlivější nebo i nejvýnosnější investiční příležitosti (podle zaměření fondu, viz níže). A je bez pochyby, že tito lidé mají k dispozici mnohem větší objem informací, než jaké může získat a analyzovat běžný člověk (investor). 

Navíc se investice ve fondu rozdělují do spousty akcií, dluhopisů, pokladničních poukázek a na spoustu dalších míst, takže se bohatě diverzifikují. Díky tomu je zajištěna minimalizace výkyvů (pokud si ji budete přát). Zkrátka, portfolio každého podílového fondu je v rukou profesionálů, proto se do nich nebojí investovat ani samotné banky. 

Různé fondy investují různě bezpečně nebo výnosově anebo vyváženě. Co si vyberete, je jen na vás, klidně můžete kombinovat!

Různé podílové fondy mají nejen různé názvy, ale i různá zaměření. Obecně se skupina podílových fondů dělí na pět základních typů, které se od sebe liší výnosem, rizikem, likviditou a časem, po který je vhodné mít ve fondu zainvestováno, aby se tento počin vyplatil. Ve stručnosti se na ně podívejme:

  • fondy peněžního trhu – investice směřují jen na peněžní trh (termínované vklady, pokladniční poukázky, krátkodobé dluhopisy). To s sebou nese stabilní, ale nižší výnos, kterého se dá dosáhnout během pár měsíců,

  • dluhopisové (obligační) fondy - především státní a firemní dluhopisy s o něco delší dobou splatnosti. Zhodnocení může v čase trochu kolísat, ale o to je vyšší než u f. peněžního trhu. Investice sem by měla trvat déle než dva roky,

  • akciové (dynamické) fondy – investice na nejdelší dobu, minimálně na 5 až 10 let se vyplatí uložit do fondů akciových. Ty ukládají většinu prostředků do akcií zahraničních nebo českých firem, rizikovost se odvíjí od skladby zainvestovaných akcií. Kolísání v čase může být velmi vysoké, ale z dlouhodobého hlediska hodnota majetkového účtu roste nejvíce,

  • smíšené (vyvážené) fondy – jak název napovídá, najdete tu vše, tedy akcie, podílové listy, obligace i nástroje peněžního trhu. Jak bude smíšený fond rizikový? To záleží na rozložení investic mezi jednotlivé položky. Na kratší dobu než tři roky by se sem ale investovat nemělo, hodnota může v kratším horizontu více kolísat,

  • fondy fondů - nakupují podílové listy jiných fondů ze zahraničí, na českém trhu s podílovými fondy jde o nejnovější typ nabídky. Riziko se u tohoto typu investování snižuje díky tomu, že jsou investice analyzovány dvěma nezávislými skupinami expertů (původní fond a fond, který do něj investuje), navíc je druhotná analýza výrazně levnější. Investice jsou zaměřeny většinou do fondů akciových, proto i sem se vyplatí vkládat peníze na horizont více let.

Jestliže se naopak chystáte vybírat peníze, jsou možné v podstatě dvě strategie: náhodné výběry menších částek, kdykoliv je potřebujete, nebo jednorázový výběr většiny či celé investice. Ve druhém případě sleduje nějakou dobu vývoj na trzích a jeho predikce. Díky tomu lépe uhodnete nejlepší dobu pro větší výběr (pokud můžete sečkat pár měsíců, nebo vám naopak nevadí výběr o něco dříve…).

Podílovými fondy vaše možnosti samozřejmě nekončí

Investovat se dá i mnohem rizikověji nebo s větší náročností na čas strávený investorem v oblsuze investice. Nakoupit můžete dokonce i komodity, pořídit podíl na nemovitosti, pronajímat byt, jehož jste částečným vlastníkem apod. 

Možností je spousta, ale podílové fondy patří k těm nejpohodlnějším (spolu s nemovitostními fondy, kde ovšem výplata peněz probíhá o něco déle než u fondů podílových). Pokud byste se chtěli vydat s investováním ještě o krok dál, projděte si nejprve 4 pravidla správného investování, díky kterým budete úspěšnější.

Podílový fond nemusíte mít sjednaný v bance!

Banky nám nabízejí podílové fondy již nějakou dobu. Ale to neznamená, že se do nich dá investovat jen skrze banku! Na trhu je mnoho dalších možností, jak investiční smlouvu uzavřít. A podle čeho se rozhodovat? Jedním z vodítek může být porovnávač, kontaktovat pak můžete samotnou investiční společnost, kde najdete postup, kde a jak smlouvu uzavřít a do fondů začít investovat.

Lenka Rutteová

Lenka se zaměřuje na projekty v oblasti podpory finanční gramotnosti, zejména v osobních financích. Tématy, kterým se věnuje, jsou zejména půjčky, spoření, banking, kolektivní investování, či pojištění, zkrátka vše, v čem by se měl běžný občan být schopen (po finanční stránce) zorientovat. Během doktorátu na EkF VŠB-TU Ostrava a po jeho získání působila jako odborný asistent na téže fakultě, po mateřských dovolených se již plně věnuje psaní textů převážně z oblasti financí. Potkáte ji v magazínech zaměřených na finanční gramotnost, například na Hyperfinance.cz.


Bezvafinance s.r.o.

Společnost Bezvafinance s.r.o. je samostatným online zprostředkovatelem spotřebitelských úvěrů s licencí od České národní banky, soustředí se však i na ostatní osobní finance - ať už je to půjčka, hypotéka, spoření nebo pojištění. Cílem společnosti je nabídnout uživatelům možnost srovnávat nabídky ze světa osobních financí snadno, rychle a online. Jedním ze základních pilířů společnosti je vzdělávání široké veřejnosti na poli osobních financí a zvyšování finanční gramotnosti.

Více informací na https://www.bezvafinance.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688