Export (export.cz)
Export  |  25.10.2021 10:17:08

Crystal Caviar: Přetavená tradice. Šluknovská firma v Dubaji prezentuje sklářství jako moderní obor.

Sklo na výstavě EXPO nikdy nechybělo. Šluknovská firma Crystal Caviar ale v Dubaji sklářství prezentuje jako moderní obor, který je rozkročený mezi špičkově zvládnutým řemeslem a uměním, do něhož se vyplatí investovat.

Instalace Plastic Ocean od Jaroslava Proška a Ely Smrček v českém pavilonu na EXPO 2020 má poukázat na znečištění oceánů. Foto: Crystal Caviar

S českým sklem je to ošemetné. Stejně jako třeba o pivu si o něm myslíme, že je ve světě unikátní. A stejně jako v případě zlatavého moku pak zjišťujeme, že světová konkurence je velká, dokonce i ta, která se neopírá o žádnou dlouhou tradici. Faktem ovšem je, že právě sklo nás reprezentovalo na všech světových přehlídkách. Již v roce 1851 Rakouské císařství představilo na první Světové výstavě v Londýně skleněné výrobky z manufaktury hraběte Harracha na Novém Světě. Obrovský úspěch slavilo české sklářství na EXPO 67 v Montrealu a zejména EXPO 70 v Ósace díky taveným plastikám autorské dvojice Stanislav Libenský a Jaroslava Brychtová.

Na tyto úspěchy by ráda letos v Dubaji navázala šluknovská firma Crystal Caviar. Nechce dobré jméno českého skla ovšem jen udržovat, ale také posouvat dál. „Myslím, že výhodou našeho sklářství byl fakt, že jsme nikdy nebyli zatíženi tradicí. Minimálně od 60. let minulého století obor posouvali vpřed mladí, progresivní výtvarníci, kteří se nebáli experimentovat,“ říká Marek Landa, zakladatel a výkonný ředitel Crystal Caviar. Ne vždy to ale stát dovedl náležitě využít. „V tavené skleněné plastice je Česko velmocí. Na výstavách EXPO byla v minulosti prezentována designérská dovednost spojená s technologií výroby. My chceme produkty českých sklářů představit jako umění, jehož hodnota rychle stoupá, a kromě estetické stránky má tak i svou významnou investiční hodnotu,“ dodává.

Hra světla a tvarů. Sousoší Milenci od Vlastimila Beránka a Pavla Baxy reprezentuje českou skleněnou plastiku na EXPO v Dubaji. Foto: Crystal Caviar

LUXUS NA SEVERU ČECH

Firma, která provozuje v severních Čechách tři sklárny, má velké zkušenosti nejen se samotnou výrobou luxusního skla, ale také s jeho exportem do světa. Mezi zákazníky Crystal Caviar patří třeba zakladatel Amazonu Jeff Bezos, pod lustrem ze Šluknova večeřel někdejší americký prezident Barack Obama, pro klientelu z Asie, Ruska, USA i zemí Zálivu zařizuje česká společnost skleněnými prvky a lustry interiéry luxusních jacht, hotelů a soukromých rezidencí.

Na EXPO v Dubaji chce Crystal Caviar představuje jak technologický um, tak umění dvou generací umělců pracujících se sklem. Šluknovská společnost vyráběla silnostěnné vodní baňky pro Mrak, kovovou skulpturu Jana Dostála, která prorůstá českým pavilonem a zajišťuje návštěvníkům stín. Do Dubaje přivezla ale i řadu pozoruhodných skleněných plastik. Patří sem třeba Venuše od Vlastimila Beránka, největší celoleštěná socha z olovnatého křišťálu na světě. Tentýž umělec, žák Stanislava Libenského, je pak s Pavlem Baxou spoluautorem Milenců, sousoší z modrého a žlutooranžového skla, které se ve světle skládá v zelenou. Vystihuje tak motivy výstavy EXPO, mezi něž patří voda, poušť i zeleň. Na enviromentální téma navazuje i Ela Smrček s Jaroslavem Proškem, kteří stojí za instalací Plastic Ocean, jež kombinuje skleněné objekty s plastovou fólií a poukazuje tak na znečištění oceánů.

Umění, které v Crystal Caviar vzniká, tím reflektuje i aktuální společenská témata. Výběr pro EXPO 2020 má ale i svou praktickou stránku. „Umělecké sklo se na jednom místě málokdy sejde. Díla vznikají na zakázku nebo se rychle prodají a končí u majitelů. Reprezentativní soubor soudobé skleněné plastiky z Česka je výjimečný. O to větší pocta pro nás je, že ho jako malá sklářská firma ze severu Čech můžeme právě v Dubaji představit,“ dodává Marek Landa.

BLAHOSLAV HRUŠKA


Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688