Pim Brands (Ronda Invest)
Okénko investora  |  25.10.2021 11:49:37

Jak se vyvíjí inflace v ostatních zemích?

Patrně neušla vaší pozornosti zpráva o inflaci atakující hranici téměř 5 % v září ve srovnání se stejným měsícem minulého roku v České republice. S podobnou mírou inflace se však nesetkáváme jen u nás. Jak jsou na tom ostatní země, jaký je průměr eurozóny a co lze očekávat dál?

V USA se již delší dobu potýkají s nárůstem inflace

V začátcích pandemie se inflace držela v USA nízko. Nicméně v září 2021 se již vyšplhala na 5,4 % oproti září minulého roku. V USA nejvíce zdražují potraviny a bydlení (včetně dalších nákladů spojených s bydlením). Dále inflaci v USA ovlivňuje cena ropy a energií. Z důvodu zvýšení cen energií se očekává další nárůst. Inflační míra je v USA na třináctiletém maximu.

Inflace vyjádřená procentuální změnou v porovnání se stejným měsícem minulého roku od srpna 2020 do srpna 2021 v USA.

 Zdroj: Statista

Velká Británie

Ve Velké Británii se inflace pohybuje relativně nízko v porovnáním s ČR nebo USA. V září 2021 míra inflace CPI byla 3,1 %, přičemž se o 0,1 % snížila v porovnání s předchozím měsícem (Office for National Statistics – CPI). Od září do konce roku 2020 se inflace pohybovala do 0,9 %. Nejvíce se zvyšovaly náklady vynaložené na dopravu (benzín) a bydlení (a související náklady). Významně však zdražovaly i hotely, výdaje na rekreaci, restaurace nebo kultura. V porovnání s předchozím rokem se ovšem míra inflace, stejně jako v USA nebo ČR, kontinuálně zvyšuje. Očekává se, že do konce roku se míra inflace přehoupne přes hranici 4 %, a to zejména z důvodu vývoje ceny plynu a pohonných hmot. Opět se očekává třináctileté maximum, tedy nejvyšší inflace od roku 2008.


Vývoj inflace v eurozóně

Česká republika nemá nejvyšší inflaci ze zemí eurozóny. Nejhůř je na tom Lotyšsko společně s Estónskem (6,4 %). Polsko, Maďarsko nebo Rumunsko již také překročily 5 % hranici. Inflační míra ČR se vypočítává na základě harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP), tedy se může lišit od výpočtu českého statistického úřadu (ČSÚ). V ČR vzrostly ceny nejvíce z důvodu zdražování u bydlení (nájemné, údržba a opravy) a dopravy (ceny pohonných hmot a olejů, růst cen automobilů). Rovněž vzrostly ceny vodného a stočného. Alkoholické nápoje a tabákové výrobky zdražily o 12,3 %. Za obuv a oblečení si také připlatíme, v průměru o 10 %.

 

Roční míra inface (%) v září 2021 - eurozóna

Zdroj: Eurostat

Vývoj roční míry inflace (%) od září 2011 do září 2021


Zdroj: Eurostat

Co lze očekávat dál? 

Prognózy ve světě předpovídají další nárůst inflace, a to až na maximum z roku 2008. Inflační míra v roce 2008 byla 6,3 %. Je tedy možné, že stále nejsme v bodě, kdy začne míra inflace opět pozvolna klesat. Téměř vždy je lepší nějaké peníze ušetřit, než je všechny utratit. S vysokou inflací se ovšem úspory tenčí. Proto pouze spořit nestačí. Úroky na běžných či termínovaných účtech nepokryjí aktuální 5 % inflaci (která je reálně ještě vyšší). V současné době tedy peníze rychle ztrácí kupní sílu. Je tedy nutné zamyslet se nad tím, jakým způsobem peníze vhodně investovat, abychom získali vyšší výnos, než je aktuální inflace. Jedním z takových způsobů může být investice do nemovitostí či nemovitostních projektů.

Pim Brands

Pim Brands má jako analytik společnosti RONDA INVEST několikaletou praxi ze světa finančních trhů. Studoval na Fakultě informačních technologií ČVUT a kromě analytické činnosti se také aktivně podílí na vývoji algoritmického obchodování a online marketingu. Ve volném čase se věnuje studiu cizích jazyků a jak technické, tak fundamentální analýze trhu. Jeho oblibou je japonská kultura, cestování a sport.


RONDA INVEST

RONDA INVEST a.s. je českou P2B platformou, která se na jednu stranu zaměřuje na poskytování úvěrů zajištěných nemovitostmi pro malé a střední podnikatele v Česku a na Slovensku, a na straně druhé nabízí možnost firmám i lidem do těchto úvěrů investovat. Každý úvěr k investici je zajištěn bonitní nemovitostí se zástavním právem a notářským zápisem se svolením k vykonatelnosti. Výše poskytovaných úvěrů nepřesahuje 70 % hodnoty dané nemovitosti. Výnosy dostávají investoři každý měsíc na účet a neplatí žádné vstupní ani pravidelné poplatky.

Za společností stojí podnikatelská skupina Alphaduct, a.s. podnikatele Vladimíra Komára, kam patří mimo jiné značky Dermacol, Axigon, Krondorf a 15% podíl akcií patří podnikateli Gabrielu Kovácsovi, majiteli společností Citfin – Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo.

Investoři mají možnost investovat online s výnosem až 6 % ročně na stránkách: https://www.rondainvest.cz/investovani

Více informací na https://www.rondainvest.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688