OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  25.10.2021 10:48:03, aktualizováno 03.12.2021 12:40:00

Na lesní požáry s nejnovější technikou

Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) se vyjádřil k problematice ničivých lesních požárech, jež každoročně zničí ve světě plochu odpovídající rozloze Indie. Nyní prý nastává doba, kdy je třeba udržet požáry v „šachu“ nasazením nejmodernější techniky, jakou jsou satelity, drony a senzory na stožárech větrných elektráren, jež by průběžně dodávaly aktualizovaná data např. zásahovým jednotkám.

GDV uvádí, že lesní požáry bylo zatím možno jen stěží zastavit.  Například jen na západním pobřeží Severní Ameriky jich řádily stovky. Tyto požáry likvidovaly stromy a obytné budovy a zpustošily tisíce čtverečních kilometrů půdy. Velice horká oblaka vyvolaná ohněm stoupají obvykle až do výše 10 km. Do července 2021 bylo v Kalifornii spáleno třikrát více hektarů než v rekordní sezóně roku 2020. Podle některých odborníků je nutno počítat s tím, že velké požáryKanadě a USA budou v důsledku změny klimatu stále častější.

Proto se sází na satelity, s jejichž pomocí by byly požáry ve světě rychle identifikovány a sledovány. Jednou z firem, která se zaměřuje tímto směrem je mnichovský startup „OroraTech“, pro něhož informace o požárech představují vlastně kapitál. Zatím se tato firma s 50 zaměstnanci opírá hlavně o data ze satelitů, které krouží kolem země a měří teplotu. Přitom ale vzniká jeden vážný problém. Existují totiž mezery (pauzy) v tomto měření. Podle startupu „OroraTech“ není zatím ještě nepřetržitá kontrola povrchu naší planety možná. Ale chce ji uzavřít co nejrychleji s pomocí vlastních minisatelitů, jichž by mělo být v roce 2023 celkem 14, ale v roce 2026 již 100. Snímky vysílané těmito satelity chtějí experti „OroraTech“ kombinovat s dalšími daty a informacemi ohledně počasí, vegetace a vlhkosti. Výstupem by měla být komplexní zpráva o riziku lesních požárů.

Zmíněná společnost „OroraTech“ je jednou z neustále rostoucího počtu firem a výzkumných pracovišť, které hodlají s pomocí satelitní techniky dostat boj proti prudkým lesním požárům na novou vyšší úroveň. Změny klimatu vedou podle sledovaného článku k tomu, že mnohé regiony světa se stávají teplejšími a suššími. Z tohoto důvodu se požáry šíří rychleji, a to je mnohem dražší. Podle údajů zajišťovny Munich Re se ty největší požáry ve světě v období od roku 1930 do současnosti udály až od počátku tohoto století. Například v roce 2018 způsobily globálně celkové škody v rozsahu 24 mld. USD. Tři čtvrtiny této částky zatížily bilance pojistitelů. Vysoká rizika lesních požárů existují v Kalifornii, na Sibiři, v Austrálii, ale také v jižní Evropě, což dokumentují například dramatické obrázky a záběry z Řecka, Itálie a Tureckaléta tohoto roku. V těchto a dalších regionech zničily požáry v uplynulých letech miliony hektarů lesa. Vedle změny klimatu sehrává na mnoha místech svoji úlohu rovněž růst osídlení. Právě tam, kde žije stále více lidí, tj. na přechodu mezi okraji měst a oblastmi lesů, rostou požadavky na prevenci požárů.

Faktem je, že zdroj každého druhého požáru není možno podle informací Spolkového ústavu pro zemědělství a výživu (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) zjistit. Jisté však podle sledovaného článku je, alespoň v Německu, že téměř vždy má člověk ruku ve hře. Nedbalost a úmysl jsou hlavním rizikem lesních požárů a jsou zodpovědné za 40 % požárů. Jen cca 5 % lesních požárů má přírodní příčiny, jako je úder blesku. K samovznícení prakticky nedochází. Lidé se proti lesním požárům vyzbrojují již po staletí, a to i preventivní požární ochranou. Osvědčeným prostředkem byly dlouhou dobu požární hlídkové věže. S pomocí dalekohledu stráž sledovala, zda se na horizontu neobjeví kouř. Například až do roku 2001 bylo jen v samotném Braniborsku využíváno více než 130 takových věží. Příslušní strážci lokalizovali požár s pomocí zaměřovacího kotouče a zalarmovali centrálu prostřednictvím vysílačky či telefonu.

Mezitím se ovšem požární ochrana technicky vybavila. Od roku 2002 je v Braniborsku nasazen o senzory se opírající systém včasné detekce lesních požárů. Senzory se nacházejí na stožárech větrných elektráren, anténách vysílačů nebo jiných zařízeních, a to minimálně 5 m nad zemí. Proud údajů se sbíhá do dvou centrál, kde jsou dodané informace přezkoumávány. V případě potřeby jejich zaměstnanci vyrozumí regionální řídicí místa pro ochranu před požáry a katastrofami. Pro rozpoznání lesních požárů existují rozličné senzory. Některé senzory dodávají data přes den a jiné zase v noci. S pomocí speciálních senzorů se dají rozpoznat i barvy. Tepelné zobrazovací infračervené senzory mohou na sledovaných místech určit teplotu. Pak se s pomocí příslušného software vyhodnotí reálná situace.

Odpovídající senzorová technika je důležitá nejen pro nasazení satelitů, ale též dronů. Ty se používají stále více u velkých požárů, aby si jednotky nasazené k likvidaci požáru učinily přesný obrázek o situaci. První zkušenosti z jejich příslušného provozu ukazují, že vývojáři musejí ještě některé věci dotáhnout. Drony se orientují tak, že srovnávají nahrané mapy s terénem. Jestliže ovšem krajina hoří, tak tato kontrola nefunguje. Takže se na ně sází spíše v počátečním stádiu požáru, nebo tehdy, když se to pro lidi nacházející se v blízkosti požáru stává nebezpečné. K preventivní kontrole nad lesy nejsou ale drony vhodné. Dotčené oblasti by musely být monitorovány bez přestávky, takže tyto lety by byly příliš nákladné. Z tohoto a dalších důvodů vidí většina expertů budoucnost ve využívání satelitů pro prevenci požárů a pro zmírňování škod.

Zdroj:
www.gdv.de/de/themen/positionen-magazin/fliegende-feuermelder--waldbraende-mit-neuester-technik-bekaempfen-69862

oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
St   6:00  Účinek vyšších úrokových sazeb na pojištění OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Út 15:00  Změna ve vedení skupiny Swiss Re OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688