Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
Okénko kryptoměny  |  24.10.2021 23:58:45

Smart contracts (3. Díl)

Výhody chytrých smluv

Většina tradičních digitálních smluv zahrnuje dvě strany, které se navzájem neznají, což přináší riziko, že některý z účastníků nedodrží své závazky. Aby se vyřešilo riziko protistrany, jsou digitální dohody často hostovány a prováděny většími centralizovanými institucemi, jako je banka, která může vymáhat dodržování podmínek smlouvy. Tyto digitální smlouvy mohou být uzavírány přímo mezi uživatelem a velkou společností, nebo mohou zahrnovat velkou společnost, která působí jako důvěryhodný zprostředkovatel mezi dvěma uživateli. Tato dynamika sice umožňuje existenci mnoha smluv, které by na sebe jinak takové riziko nevzaly, ale zároveň vytváří situaci, kdy větší centralizované instituce mají na smlouvy asymetrický vliv.

Blockchain vs. bankovní transakce 

Rozdíl ve způsobu nakládání s prostředky uživatelů při platbě prostřednictvím blockchainu oproti bankovnímu systému (Centralizované transakce vs. decentralizované transakce – upraveno autorem). | zdroj assets-global.com

Chytré smlouvy vylepšují digitální dohody tím, že nabízejí několik výhod.

  • Bezpečnost – provozování smlouvy na decentralizované infrastruktuře blockchainu zajišťuje, že neexistuje žádný centrální bod selhání, na který by bylo možné zaútočit, žádný centralizovaný zprostředkovatel, kterého by bylo možné podplatit, a žádný mechanismus, který by mohla některá ze stran nebo centrální správce použít k manipulaci s výsledkem.

  • Spolehlivost – opakované a jistící zpracování a ověřování logiky kontraktu decentralizovanou sítí uzlů poskytuje silné záruky odolnosti proti manipulaci, provozuschopnosti a správnosti, že kontrakt bude proveden včas v souladu s jeho podmínkami.

  • Spravedlnost – použití decentralizované sítě k hostování a vynucování podmínek smlouvy snižuje možnost ziskového prostředníka, který chce využít své výsadní postavení k hledání pronájmu a odčerpávání hodnoty.

  • Efektivita – automatizace zálohovaní procesů dohody – dohoda mezi uživatelem, výrobcem a escrow agentem, údržba, realizace a/nebo vypořádání – znamená, že žádná ze stran nemusí čekat na ruční zadání dat, na splnění závazků protistrany nebo na zprostředkovatele, který transakci zpracuje.

Případy použití inteligentních smluv

Správa práv (tokeny)

Chytré smlouvy na tokeny se používají k vytváření, sledování a přidělování vlastnických práv ke konkrétním digitálním tokenům existujícím v sítích blockchain. Tokenová smlouva programuje funkce do vydávaných tokenů a poskytuje držitelům funkce, jako je užitečnost/pojištění v dApp (utility token), váha hlasu v protokolu (governance token), podíl ve společnosti (security token), vlastnický nárok na jedinečné reálné nebo digitální aktivum (non-fungible token) a další. Například token FIL se používá k placení za služby decentralizovaného úložiště Filecoin a token COMP umožňuje uživatelům podílet se na řízení protokolu Compound.

Finanční produkty (DeFi)

Decentralizované finance (DeFi) se skládají z aplikací, které využívají chytré smlouvy k obnovení tradičních finančních produktů a služeb, jako jsou peněžní trhy, opce, stablecoiny, burzy a správa aktiv, a také kombinují více služeb a vytvářejí nové finanční primitivy prostřednictvím neoprávněné kompozice. Chytrá smlouva může držet finanční prostředky uživatele v úschově a rozdělovat je mezi uživatele na základě předem definovaných podmínek. Například BarnBridge využívá chytré smlouvy k automatizaci obchodů pro uživatele, kteří chtějí pevnou expozici aktiv vůči cenovému páru (např. 45 % token A, 55 % token B), a Aave využívá chytré smlouvy k usnadnění půjčování a vypůjčování bez oprávnění a decentralizovaným způsobem.


Nákup kryptoměn CoinBank

Ing. Zbyněk Kalousek

Vystudoval ekonomii a management na Masarykově univerzitě v Brně. V minulosti se věnoval analýzám finančních trhů. K této činnosti se po kratší odmlce opět navrací. Spoluzakladatel společnosti, která se zabývá poradenstvím a akreditovaným vzděláváním. Spolupracuje s několika dalšími firmami. Svět kryptoměn vnímá jako progresivní část trhu, která nabízí plno příležitostí, ale zároveň skýtá plno nástrah, od decentralizace, apolitický přístup, k velké volatilitě kurzů, až k čím dál náročnější těžbě kryptoměn.


CoinBank

Od roku 2021 spolupracuje se společností MipSoftware, která provozuje směnárnu s kryptoměnami CoinBank a burzu s kryptoměnami CoinBank Trader. Obě platformy jsou zajímavé zejména pro středoevropskou klientelu. Skrz své produktu propojuje koncové uživatele s největšími světovými kryptoburzami a nabízí příjemné uživatelské prostředí. Pro českého klienta je nejspíš nejpříjemnější funkce obchodování prostřednictvím české měny. Široká nabídka kryptoměn, přístup k největším světovým burzám, to jsou předpoklady pro zajímavou spolupráci.

Více informací na https://coinbank.cz/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko kryptoměny:

St 11:47  Půlení bitcoinu bylo úspěšné, ale co bude dál? Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
15.04.2024  Zlato trhá rekordy, ale prodávat nemusí být moudré Martin Stránský (WBTCB)

Přečtěte si také:

12.09.2022Zápisky z Jackson Hole – 3. díl cnb.cz (ČNB)
12.02.2022Jak si pojistit byt nebo dům (díl 3.) proPoradce.cz (proPoradce.cz)
01.11.2021Smart contracts (5. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
28.10.2021Smart contracts (4. Díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)
20.10.2021Smart contracts (2. díl) Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688